Abone Ol

Hürriyet hilal konusunda çuvalladı mı?

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın Almanya Başbakanı Angela Merkel’i ağırladığı Yıldız Sarayı Mabeyn Köşkü’ndeki ihtişamlı koltuklar tartışılmaya devam ediyor.

Hürriyet hilal konusunda çuvalladı mı?

Tarihi koltuklara hilal sonradan kondu

Tartışma konusu olan bir diğer konu ise koltukların üzerinde bulunan hilal simgesi oldu. Hürriyet gazetesi "Osmanlı İslam Devleti"nin simgesi olan hilallerin koltuklara sonradan eklendiğini belirtirken, bu habere Erdoğan'ın danışmanı Mustafa Varank tepki gösterdi ve tarihi koltuğun ilk resimlerini paylaştı. Ancak restorasyonda görev alan mimar, koltuklarda ilk başta yer almayan hilallerin, daha sonra orijinal fotoğraflardan yola çıkılarak yerine eklendiğini belirtti.

HİLAL SONRADAN KONULDU

Hürriyet gazetesi, koltukların üzerinde bulunan ve tartışma konusu olan hilallerin koltuklara sonradan eklendiğini yazdı.

Abdülaziz döneminde Fransa’dan getirilmiş olan koltukların, depoda bulunup onarıldığının belirtildiği haberde, "2014’te Fas Kralı 6. Muhammed’in ziyareti sırasında koltuklarda hilal yoktu, ancak pazar günkü ziyarette ortadaki hilal dikkat çekti. Onarımı yaptıran Yüksek Mimar Ahmet Serbestoğlu, “Ben de şatafatlı buldum. Onlarda oturmam, evime koysanız çöpe atarım” dedi." ifadelerine yer verildi.

HİLAL İSLAM DEVLETİNİN SİMGESİ

Hürriyet'e konuşan sanat tarihçisi Nurhan Atasoy, Hilal'in "Osmanlı İslam Devleti"ni temsil ettiğini belirterek şunları söyledi:

"Osmanlı’nın son devrinde yapılan zevksiz koltuklar var. Bunlar da çok geç dönem Osmanlı koltukları. Hilal Osmanlı İslam devletini temsil eder. Avrupalılar bir şeyin Osmanlı olduğunu göstermek için hilal koyar, Osmanlılar koymazdı. Geç dönemde Avrupa etkisi geliyor, hilal tekrar moda oluyor."

Hürriyet hilal konusunda çuvalladı mı? - Resim: 1

Hürriyet hilal konusunda çuvalladı mı? - Resim: 2

ERDOĞAN'IN DANIŞMANINDAN HÜRRİYET'E SERT YANIT

Hürriyet'in bu haberine tepki gösteren Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın danışmanı Mustafa Varank, Twitter hesabından, koltuğun eski halini ve  Nisan 2015'te bazı ziyaretlerde çekilen fotoğrafları paylaşarak "Peki Hürriyet manşetten girdiği bu yalan için özür dileyecek mi? Elbette dilemeyecek. Yüzsüzlüğe devam edecek. Hürriyet iyice zıvanadan çıktı. Gazetecilik sıfır! Bakın bu resimler orjinali ve 25 Nisan 2015'te yapılan kabullerden" diye yazdı. Ancak 2014'te koltuklarda neden hilal bulunmadığına değinmedi.

RESTORASYONU YAPAN MİMAR: HİLALLERİ SONRADAN KOYDUK

Tartışmalara açıklık getiren açıklama, restorasyon sürecinde görev yapan yüksek Mimar Restorasyon Uzmanı Ahmet Selbesoğlu'ndan geldi. Habertürek'e konuşan Ahmet Serbesoğlu, hilallerin eski fotoğraflardan yola çıkılarak sonradan konulduğunu belirtti. Serbesoğlu şunları söyledi: “Bu koltuklar çok kötü haldeydi. Titizlikle çalıştık. Üzerindeki Osmanlı arması çıkartılıp yerine yuvarlak mermer bir parça konulmuş. Koltuk başlarındaki sonradan sökülen hilalleri fotoğraflardan yola çıkarak yerine koyduk ancak Osmanlı armasıyla ilgili kesin bir belge bulunamadığı için yeniden yapılamadı.”

Hürriyet hilal konusunda çuvalladı mı? - Resim: 3

MABEYN KÖŞKÜ'NDEN ALINIP RESTORE EDİLDİLER

Koltukların tarihi ile ilgili Habertürk şu bilgilere yer verdi:

"Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın Almanya Başbakanı Angela Merkel ile İstanbul’da Mabeyn Köşkü’ndeki görüşmeleri öncesinde verilen fotoğrafta oturdukları koltuklar, harap haldeki 470 parça mobilya arasında yer alıyordu.

Sultan Abdülaziz’in 1866’da Balyan Ailesi mimarlarına yaptırdığı ve 2. Abdülhamid döneminde devletin yönetim binası olan köşk, Atatürk’ün emriyle 1924’te Harp Akademileri Komutanlığı’na tahsis edildi.

Çıkan yangında köşkün bazı bölümleri yandı. 1978’de ise Kültür ve Turizm Bakanlığı’na devredildi. Köşk 1988’de Turgut Özal döneminde ihaleyle restorasyona alındı. 1999’da restorasyon tamamlandı.

Bu dönemde çıkan yangın sonucu birçok eşya tahrip oldu ancak bina mimarisiyle ilgili tüm incelikler kapsamlı bir şekilde elden geçirildi. Köşkün zamanla değişik kurumlarına dağıtılan eşyaları tek tek toplandı.

Harap haldeki 470 parça mobilya, konservasyon ve onarım sürecinden geçirildi. Erdoğan’ın Merkel’in kabulünde görülen o koltuklar da bu süreçte köşke getirildi."

Odatv.com