Abone Ol

Samast soyadı nereden geliyor? Umur Talu'dan kompo teorisi gibi analiz!!!

Hrant Dink cinayetinde katilin genç olması kadar soyismi de dikkat çekti. Bir gazete zanlıyı soyisminden dolayı Ermeni ilan etti. Peki nedir bu Samast, kimdir Samastlar?

Samast soyadı nereden geliyor? Umur Talu'dan kompo teorisi gibi analiz!!!

"Soy-adı" peşinde

Bu yazı, birbirinden haberli, habersiz, birbirinin hayatını, eyleminin sorumluluğunu kesinlikle taşımayanlar için "ima" değil; sadece dikkat çeken soy/adlı bir zanlı etrafında sesli bir merak. Samast, nedir? 17 yaşında bir genç manayı, soyu merak etmiş, anlatana rastlamış, kendine vazife çıkartmış mıdır?

1. Samast, esasen Trabzonlu bir soy adı. Soyun, soyadının üyeleri Almanya'dan İstanbul'a dağılmış. "Semasti, Samastı, Samasti" soyadı olan var. Esas merkez Trabzon; Düzköy, Çal (Çalköy). Bir kol da Bursa'da.
2. Samastoğulları' ndan geldiği, onların Çepniler' den olduğu söyleniyor. Çepniler; özellikle Giresun ve doğusunun "Türkleşmesi" nde önemi olan, kökü Oğuzlar'da Türkmenler. İlk Müslüman Türkler'den, geçmişte bir kısmı Alevi, sonra Sünnileşmiş, Pontus'la mücadele eden, Akkoyunlular'a hizmet etse de "Trabzon'un fethi" nde Fatih' in yanında, "Topal Osman" la gurur duyan bir soy. İddiaya göre,
'Atatürk dönemi muhafız alayı Çepniler'den. Nitelemeler, "Çok Atatürkçü, milliyetçi, ulusalcı, devlet yandaşı ama devlete kırgın, son seçimde AKP'ye oy vereni de var, eskiden CHP, şimdi daha ziyade MHP, BBP ağırlıklı" ya kadar çeşitli.
3. İnternette yoğunlaşan tartışmalar, soy, köken arayışları, Lazlarla farklılık, esmerlik, sarışınlık, Türklük, Türkmenlik üstüne forumlar mevcut. 4. 2003'te Bursa'daki kol, Mudanya Göynüklü'de "dünyanın her tarafından, Samast soyadlı 491 kişi" yi buluşturuyor. "Bir dahaki sefere asıl memleketimiz Akçaabat Çal Köyü'nde buluşacağız. Hedef 1500 Samast" deniyor. Göynüklü Muhtarı, Remzi Samast. Mudanya Karadenizliler Derneği Başkanı Ercan Samast. Ayrıca "Tüm Samastlar'a destek amacıyla bir dernek" mevcut.
5. Trabzon Düzköy, Çal, Taşocağı, Çeşmeler ise çok sayıda belediye başkanı, muhtar, meclis üyesi Samast' a sahip. Eski Çal Belediye Başkanı Hayri Samast(i). Baykal, 2003 haziranında kazada ölen başkanın mezarını ve evini 18 gün sonra ziyaret ediyor. Çalköy (Düzköy)'ün Trabzon Amatör Küme'deki takımı "Karadağspor"; başkanı ve iki yöneticisi: Emin Samast, Bilgin Samast, Engin Samasti. 7 oyuncusu Samast, Samasti. Hepsi Çal doğumlu. İstanbul'da Düzköy Çal Köyü Derneği Başkanı Celal Samast.
6. Aynı soy mu, bilmiyorum; Milliyet'in eski bir haberinin iddiasına göre "İstanbul yeraltının Kartal, Maltepe, Ümraniye yöresi" nde hakim olan "Samast Grubu". Zanlı Ogün' ün doğduğu, aile evinin bulunduğu Yakacık da o bölgede.
7. "Soy-adı"nın farklı meslek ve gelirden üyeleri var. İlginç iki temsilcisi ise Orhan ve Yüksel Samast. Trabzon kökenli ama Bursa'ya göç eden koldan.
8. Orhan Samast, internet ve iletişim şirketi Forsnet Bilgi Teknolojileri'nin başında. İşleri arasında, web sitesine göre, "İlk Türk Kültür Mağazası Ottoman Store, Türk Tarih Kurumu'na E-mağaza, Panorama Dergisi, Stradigma stratejik yayıncılık, onlyatataturk.com, Ermeni sorunu CD'leri, Kıbrıs Portalı, Terör Web Sitesi, Dilimiz sitesi, Atatürk Bilgi Bankası, Çanakkale Web Sitesi, Avrasya Nevruz Sitesi, TürkYunan, Batı Trakya bölümleri" mevcut.
9. Forsnet' ten, grubun bir başka sitesi "Kim Kimdir?" e ulaşınca dün açılan sayfa doğrudan Hrant Dink biyografisini veriyor. Üstünden de "Saldırıyı nefretle kınıyoruz" yazısı geçiyor.
10. Forsnet'in çok gurur duyduğu işlerden biri, www.ermenisorunu.gen.tr sitesi. Dört dilde "İddialara cevapla Ermenilerle sanal ortamda mücadele ediliyor". "5 yıllık çalışma Türk Tarih Kurumu Başkanı Yusuf Halaçoğlu danışmanlığında profesörler heyetince" hazırlanmış.
11. Forsnet'ten ulaşılan bir başka adres "Elele". Elele, Türk Silahlı Kuvvetleri vakıflarından. Genel Müdürü, Hopalı Em. Tümgeneral Bahtiyar Türker.
12. TSK Elele Vakfı' nın en önemli iştiraki, Türktrust (Türk güven). Yine bilgi işlem, internet, yazılım, özellikle "Eimza" üstüne çalışıyor; Forsnet ile de bağlantılı şirketin Genel Müdürü, küçük bir hissesi de olan Trabzon kökenli Yüksel Samast.


Tekrar: Bir zanlı, suçlu, ana babası da dahil, kendi soyadını, kanını taşıyan kimseye peşin gölge düşüremez. Benimkisi, sadece bir "soy adı"nı merak ve onu tevatürden biraz olsun çıkarmak Gerçek muhtemelen başka yerdedir.

SAMAST SOYİSMİNİN ETİMOLOJİK KÖKENİ DE OLDUKÇA İLGİNÇ:
Samas, Shamash (Semitic): Güneş
Kaynak: http://www.mythome.org/MidEastconcord.html#Sun

O-gün de "güneş" anlamında…

Şamaş veya Sama, Asur ve Babil'de tapılan Güneş-tanrının Akadca ismi.
Kaynak:

1) Sinagoglarda görev yapan bekçilere de denir...
2) Sümer ve Babil mitlerinde adı geçen güneş tanrısı. Zayıfların ve haksızlığa uğrayanların koruyuculuğunu üstlenir

Kaynak: http://sozluk.sourtimes.org/show.asp?t=samas

Şamaş: (Babil) Güneş-tanrı. Aslı Sümer'lilerin Utu tanrısıdır. Samiler onu Şamaş adıyla anarlar. Sümer'lerde yargıç ve yasa koruyucu, Samilerde savaş ve bilgelik tanrısıdır. Sin'in oğlu, İştar'ın erkek kardeşi hem kocasıdır. Elam, Mitanni, Asur, Hitit gibi uluslarca da tapılmışdır. Hamurabi çağında Şamaş'da, öteki tanrılar gibi, Babil kentinin koruyucu tanrısı Marduk'un bir görünümü, bir belirimi (Hipostas'ı) sayılmıştır. Özellikle kral Nabulhonosor (Buhtınnasr) tek tanrı saydığı Marduk'un kişiliğinde Sin, Enlil ve Şamaş'ı birleştirmiştir. Ona göre Marduk karanlıkları aydınlattığı için Sin, egemenlik tanrısı olduğu için Enlil ve adalet dağıttığı için Şamaş'tır. Hamurabi'ye 282 maddelik bir yasa dikte ettiren de işte bu Şamaş (Marduk)'tur.

Kaynak: http://www.f27.parsimony.net/forum67052/messages/1969.htm

Bunun üzerine göksel Şamaş, gökten onlara seslendi: "İleri gidin,
korkmayın!"

(Yaklaşık 80 satırlık boşluk. Görünüşe göre, Gılgamış ve Engidu,
Humbaba'yla yapacakları savaşım için Şamaş'tan öğüt istediler.
Şamaş'ın verdiği olumsuz yanıt, burada anlatılmış olmalıdır. Çünkü
metin şöyle sürüyor:) ...ve ondan sel gibi göz yaşları boşandı.
Gılgamış göksel Şamaş'a dedi:
(İki satır eksik.)
Ancak ben, göksel Şamaş'a baş eğiyorum. Benim için gösterilen yoldan
yürüdüm."
Göksel Şamaş, Gılgamış'ın yalvarmasını dinledi ve Humbaba'nın önüne
büyük fırtınalar çıkardı: Büyük fırtına, poyraz, kasırga, kum
fırtınası, bora fırtınası, kırağı fırtınası, rüzgâr, çam fırtınası!
Ona karşı sekiz fırtına kalktı ve bunlar Humbaba'nın gözlerine
savruldu. İleri gidemedi, geri dönmedi. Humbaba savaştan vazgeçti.
Bunun üzerine Humbaba, Gılgamış'a seslendi: "Gılgamış, beni
bırakmalısın! Sen benim efendim olmalısın, ben senin kölen olmalıyım. Ben sana dağlarımın çocukları olan ağaçları devireyim ve onlardan
senin için evler yapayım." Engidu, Gılgamış'a dedi:
"Humbaba'nın dediklerini dinleme! Humbaba'yı öldürmelisin!"
(Bunu izleyen boşlukta, Humbaba'nın öldürülmesi ve iki yiğitin geri
dönmesi anlatılmaktadır; tabletin son satırı belki şöyle
tamamlanmaktadır:) Gılgamış, Humbaba'nın kesilen başını sırığa dikti"

Samas adı Asurcayı uzunca bir dönem kullanan Ermeni dilinde de kullanılmıştır..Bildiğimiz gibi Ermeniler Hıristiyanlığı Asurlardan öğrenmişti.Samas da bu dilde "güneş" anlamına gelmekteydi..

Samas'a bir yakarış:

İKİNCİ NABUKADNEZAR'IN
SENKERE YAZITI

Ey Şamaş, yüce efendimiz,
Sen sonsuzluk tapınağına girince,
Girince sen kutsal barınağına,
Kıvançla, sevinçle,
Ellerimle yaptıklarıma
Merhametle bak, iyi gözlerle bak.
Günleri saymakla bitmeyecek bir ömür,
Sapasağlam bir taht,
Sürekli, sarsılmaz bir saltanat
Kök salsın dudaklarında!
Kutsal tapınağın
Eşikleri, sürgünleri, menteşeleri
Sana
Hatırlatsın
Yaptığım iyilikleri, güzel işleri!

Ayrıca Yunanistan'da bu samas ismi kullanılıyor:

Samas Kostas gibi...

Sabah-Haber7