Abone Ol

Reha Beyoğlu: Tayyip Bey'i sevmeyenler bu filmi izlesin

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın hayatını konu alan ve 3 Mart'ta vizyona girmeye hazırlanan Reis’in başrol oyuncuları Reha Beyoğlu ve Özlem Balcı, "Özellikle Tayyip Bey'i sevmeyenler bu filme gelsin ve izlesin” diyor.

Tayyip Bey'i sevmeyenler bu filmi izlesin

Nasıl bir film bizi bekliyor?

Reha Beyoğlu: Öncelikle bu filmin kesinlikle siyasi bir film olmadığını belirtmek isterim. Hiç kimse siyasetle ilgili bir sahne veya gündem yaratacak provakatif, ideolojik bir sahne beklemesin. Bu tamamen Cumhurbaşkanımızın çocukluğunu, mahalle ortamını ve belediye başkanlığı sürecini anlatan bir film. Nasıl futbol taraftarları sevdikleri takım için statları dolduruyorsa, Cumhurbaşkanını seven de sinema salonlarını doldursun. Sevmek ve internetten sevdiğini anlatmak farklı, bu şekilde sanat alanında bu yapımı zirveye taşımak başka bir şey. El birliğiyle bu filmi zirveye çıkarırsak bunu bütün dünya konuşur. Çatlarlar.

Özlem Balcı: Filmi ilgili çok yanlış bir algı var. Tayyip Bey'in kendi filmini çektirdiği düşünülüyor. Ama aslında biz filmi çekip bitirdikten sonra Tayyip Bey'in bu filmden haberi oldu. Sanıldığı gibi sipariş bir film değil. Özellikle Tayyip Bey'i sevmeyenler bu filme gelsin ve izlesin. Çünkü bu film bizim ak sevdamız olacak.

Senaryoda hiç revize edilen sahne ve diyaloglar olmadı mı?

Reha: Revizemiz hiç olmadı. İlk senaryo hali neyse onu kimsenin müdahalesi olmadan çektik ve oynadık.

Rol geldiğinde neler hissettiniz?

Reha: Bu rol bize ilk geldiği günden beri canlandırdığımız kimliklere yakışan şekilde hayatımızı sürdürdük. Bu sürece kadar şahsımızla ilgili, Cumhurbaşkanımız ile ilgili olumsuz haberler çıkarttırmadan en iyi şekilde filmi  son aşamasına getirdik. Cumhurbaşkanımızın bizzat hayatının konu edildiği bir film. Belki bu film bizim için bir çıraklıktır, bundan sonrası belki kalfalık ve ustalık olabilir.

Özlem: Türkiye Devleti'nin Cumhurbaşkanı’nın hayatını anlatan bir filmde onun eşini oynamak her oyuncuya nasip olmaz. Bu benim için büyük bir şans. Ama rol bana ilk geldiğinde ilk düşündüğüm "Ben bu yükü kaldırabilir miyim? Bu sosyal ateşten gömleği giyebilir miyim?" oldu. Ama buna karar vermek benim için hiç zor olmadı. Çünkü zaten mazbut bir hayatım vardı. Bu rol için en nadide oyuncu bendim ve teklifi büyük bir onurla kabul ettim.

Bu rol için siz sadece benzerliğinizden dolayı mı seçildiniz yoksa başka dengeler var mıydı?

Reha: Sadece benzediğim için bu rolü oynadığımın söylenmesi haksızlık olur. Olay sadece benzerlik değil, bu oyunu gerçekten oynayabilmek çok önemli. Biz oyuncuyuz her rolü oynarız, her karaktere gireriz. Bugüne kadar oynadığım birçok başrolüm var. Ama bu karakter çok farklı. Çok büyük sorumluluk isteyen bir rol. Ama bu rolü oynayabilecek bilince ve temizliğe sahip bir oyuncuydum. Bu yüzden rol bana geldi.

Bu sorumluluğun altından kalkabildiniz mi?

Reha: Bugüne kadar şahsımla ve Reis filmiyle ilgili kötü bir haber duyulmadıysa demek ki başarılıyım. Tayyip Erdoğan taraftarıyım. Ama bizim camiamız çok agresif olduğu için bu ortam içinde sessiz çığlıklar gibi kaldık. Bu film bunu haykırmama sebep oldu.

Peki film sizin için dönüm noktası olacak diyebilir miyiz?

Reha: Bu filmle çok büyük bir işe imza attığımı biliyorum. Ama ateşten gömlek olduğunu da biliyorum. Yarınlarımı düşünerek, hiç korkmadan bu rolü oynadım. Yani kefenimi giydim, Reis’imi oynadım. Bizim camiada Cumhurbaşkanımızı sevmeyen bir kesim var. Olabilir buna saygı duyuyoruz. Ama onlar bize saygı duymadan hiçe sayacaklarsa varsın saysınlar. Rızkı veren hüdadır. Başrol oynamak bir risktir. Ya bir hedefin olacak onu bekleyeceksin ya da önüne geleni kabul edeceksin. Biz hedefi olan insanlarız. Artık yan rol teklifleri geldiğinde kabul edemezsin. Çünkü gittiğin zaman sen kaybedersin. Bundan sonra ne yapacağım, filme bağlı. Çünkü iyi oynadıysak güzel projelerin devamı gelecektir.

Özlem: Bu filmin bana hep olumlu etkileri olacağını düşünüyorum.  Kendi bildiğim yolda ilerleyeceğim. Güzel bir iş çıkardık ve artık önümüze bakmaya devam edeceğiz. 80'lerde oynamaya devam ediyorum. Belgesel yapımcısıyım. Belgesellerim devam edecek. Daha güzel yerlerde olmayı temenni ediyorum.

Tayyip Bey bende gençliğini görmüş

Tayyip Bey, bu benzerliğe ne dedi?

Reha: Tayyip Bey ile ilk karşı karşıya geldiğimizde heyecandan ölebilirdim. Onu beklediğimiz salona geldiğinde karizmasından ve o kudretli halinden etkilenmemek mümkün değil. Bir anda kendinizi ayakta buluyorsunuz, ne zaman ayağa kalktığınızı fark etmiyorsunuz. Konuşmamızdan sonra sürekli göz göze geldik. Bu benzerlik onu da çok şaşırttı. Zaten yapımcımıza bununla ilgili yaptığı yorumda, "Nereden buldunuz bu kadar benzerimi? Bir anda gençliğimi gördüm" demesi beni çok onure etti. Bu şekilde Sayın Cumhurbaşkanımız ile tanışmak paha biçilemez diyebilirim.