Abone Ol

Ramazan 2016 ne zaman başlıyor bu sene iftar kaçta?

Bu sene Ramazan 5 Haziran 2016 pazar günü başlıyor. On bir ayın Sultanı için geri sayım başlarken İmsakiye 2016 takvimine göre iftar saatleri ve sahur vakitleri de belli oldu. En uzun orucu da kuzey ülkeleri tutacak.

Ramazan 2016 ne zaman başlıyor bu sene iftar kaçta?

Onbir ayın sultanı Ramazan için ilk sahura 5 Haziran 2016 pazar gecesi kalkılacak ve ilk iftar 6 Haziran pazartesi akşamı olacak. Dünyada en uzun süre oruç tutacak ülkeler ise 22 saat ile İsveç, Norveç ve İzlanda.


Diyanet İşleri Başkanlığı'nın Ramazan ayı imsakiyesine göre bu pazar gecesi ilk sahurla birlikte oruç tutmaya başlanacak. İstanbul İmsakiyesine göre bu sene 17 saati aşkın süre oruçlu olunacak. İstanbullu ilk orucunu 6 haziran pazartesi günü saat 20.41'de açacak ve ilk haftalarda bu süre her gün uzayacak.

Ankara için ilk iftar ise saat 20.22'de olacak. İlk haftalarda oruç saati uzayacak ancak sonrasında kısalmaya başlayacak. İzmir için ilk iftar saati ise 20.40 olarak imsakiyede yer alıyor.

22 SAAT ORUÇ TUTACAK ÜLKE

Bu sene en uzun süreli oruç tutacak olan ülkeler yine kuzey ülkeleri olacak. Diyanet İşleri Başkanlığı imsakiyesine göre İsveç'in Kiruna ve Norveç'in Tromso kentleri ile İzlanda’nın başkenti Reykjavik'ta oruç süresinin yaklaşık 22 saati bulacak. Stockholm, Oslo, Kopenhag ve Helsinki'de ise oruç süresinin 20 saat olacak.

EN UZUN VE EN KISA SÜRE ORUÇLU OLACAK YERLER

2016 imsakiyesine göre, İzlanda’nın kuzeyindeki Reykjavik kentinde yaşayan Müslümanlar ramazan ayının ilk gününde 21 saat 38 dakika ile dünyanın en uzun orucunu tutacaklar. Müslümanların en kısa süre oruç tutacağı yer ise 9 saat 7 dakika ile Arjantin’in Ushuaia kenti olacak.

İMSAKİYE 2016 - İFTAR ORUÇ SAATLERİ

Peki Türkiye'de İstanbul, Ankara ve İzmir gibi üç büyük ilimizde iftar bu sene saat kaçta olacak ilk sahur vakti ne zaman girecek? Diyanet 2016 imsakisine göre Ankara için ilk gün sahur (imsak vakti) saat 03.19 olarak yer alıyor. Ankara için ilk iftar saati ise 6 Haziran 2016 pazartesi günü saat 20.22 olarak görünüyor.

ANKARA İMSAKİYE 2016 İFTAR SAATLERİ VE İMSAK VAKİTLERİ

Ramazan 2016 ne zaman başlıyor bu sene iftar kaçta? - Resim: 1

İSTANBUL İMSAKİYE 2016 SAHUR VAKİTLERİ İFTAR SAATLERİ

İSTANBUL için ilk sahurda imsak vakti saat 03.27 olarak diyanet işlerinin 2016 yılı imsakiyesinde yer alıyor. İstanbul iftar saatleri ise ilk hafta saat 20.41'de başlıyor. İftar saatleri ilk hafta günlerin uzaması sebebiyle birer dakika ileri gidecek.

Ramazan 2016 ne zaman başlıyor bu sene iftar kaçta? - Resim: 2

İZMİR İMSAKİYE 2016 İFTAR SAATLERİ VE SAHUR VAKTİ

İZMİR için 2016 yılı diyanet imsakiyesine göre ilk sahur (imsak) vakti saat 03.52 iftar vakti ise 20.40 olarak görünüyor.

Ramazan 2016 ne zaman başlıyor bu sene iftar kaçta? - Resim: 3

2016 YILI KADİR GECESİ NE ZAMAN?

Ramazan ayında yer alan ve bin yıldan hayırlı olarak nitelenen Kadir Gecesi 2016 yılında 1 Temmuz 2016 cuma gününe denk geliyor. Kadir gecesi dualar ve namazlarla ifa edilecek.

RAMAZAN BAYRAMI NE ZAMAN TATİLİ 9 GÜN MÜ?
Peki Ramazan ayı ne zaman bitecek ve Ramazan bayramı bu sene kaç gün olacak? 2016 yılı takvimine bakıldığında bu sene Ramazan bayramı tatilinin 9 gün olacak görünüyor.

Ramazan bayramı arefesi 4 Temmuz 2016 pazartesi günü olacak. Arefe günleri yarım gün tatil olduğu için bunun resmi kararla tam güne çıkarılması bekleniyor. Cuma günü de tatile dahil olduğu taktirde Ramazan bayramı tatili 9 gün olacak.

RAMAZAN BAYRAMI 1. GÜN 5 TEMMUZ SALI

RAMAZAN BAYRAMI 2. GÜN 6 TEMMUZ ÇARŞAMBA

RAMAZAN BAYRAMI 3. GÜN 7 TEMMUZ PERŞEMBE

KURBAN BAYRAMI TATİLİ DE BU SENE 9 GÜN OLACAK?

Bu sene Kurban Bayramı tatili de hafta içine denk geliyor haliyle 9 gün olacak görünüyor. Kurban bayramı arefesi pazar günü. Cuma günü de 4 günlük bayram tatiline resmi kararla eklenebilir.

KURBAN BAYRAMI AREFESİ 11 EYLÜL PAZAR

KURBAN BAYRAMI 1. GÜN 12 EYLÜL PAZARTESİ

KURBAN BAYRAMI 2. GÜN 13 EYLÜL SALI

KURBAN BAYRAMI 3. GÜN 14 EYLÜL ÇARŞAMBA

KURBAN BAYRAMI 4. GÜN 15 EYLÜL PERŞEMBE

EN GÜZEL İFTAR DUASI 40 YILDIR OKUNUYOR

Ramazan ayında iftarın olmazsa olmazı duasıdır. Türk halkının kulağında en çok yer eden iftar duası ise TRT'de 40 yıldır Ramazan programlarında okunan duadır. Hemen herkesin hafızasında yer alan iftar duası ilahiyatçı Faruk Ermemiş tarafından kaleme alınmış. 40 yıldır aralıksız okunan TRT'deki iftar duası Türkçe sözleri şöyle;

-Allah'ım senin rızan için oruç tuttum, sana inandım, sana güvendim. Senin rızkınla orucumu açtım. Ey, bağışlaması bol Rabb'im, beni, ailemi, milletimi, devletimi ve inananları koru. Rahmetini, yardımını esirgeme ülkemizden. Bizlere yaşama sevinci ver. Her türlü güçlüğe karşı dayanma gücü ver. Senin her şeye gücün yeter. Amin.