Abone Ol

Putin'den ilk açıklama: Sırtımızdan hançerlendik

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Ürdün Kralı Abdullah ile Soçi'de düzenlediği basın toplantısında Rus uçağının Türkiye sınırının 4 kilometre dışında Suriye topraklarında düşürüldüğünü söyledi.

Putin'den ilk açıklama: Sırtımızdan hançerlendik

Konuya ilişkin açıklamasında sert ifadeler kullanan Putin, "Sırtımızdan bıçaklandık" dedi.

Uçağın düşürülmesinin Rus-Türk ilişkilerinde çok ciddi sonuçlar doğuracağını söyleyen Putin, "Türkiye'nin, Rusya'nın kendi uçağını kendi düşürmüş gibi davrandığını" öne sürdü.

Düşürülen uçağın Türkiye'ye tehdit oluşturmadığını ifade eden Putin, Suriye'deki miltanlardan Türkiye'ye büyük miktarda petrol geldiğini de öne sürdü.

Suriye sınırında, Türk hava sahasını ihlâl ettiği gerekçesiyle iki Türk F 16'sı tarafından düşürülen Rus uçağıyla ilgili Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'den açıklama geldi. Putin, "Sırtımızdan hançerlendik" ifadesini kullandı. Basın toplantısı düzenleyen Putin, uçağın, Türkiye'ye bir tehdit oluşturmadığını ve vurulduğu sırada Türkiye sınırından 4 kilometre uzakta olduğunu söyledi. Putin, olayın "Rusya ve Türkiye ilişkileri açısından çok ciddi sonuçları olacağını" da söyledi.

Öncesinde Kremlin Sarayı'ndan yapılan açıklamada da, Kremlin Sözcüsü, uçağın düşürülmesini 'çok ciddi bir olay' olarak nitelendirdi, 'sonuç çıkarmak için henüz erken' ifadesini kullandı.

Cumhurbaşkanlığı kaynakları'ndan yapılan ilk açıklamada, düşürülen uçağın Rus uçağı olduğu belirtildi. Ancak aynı kaynaklardan yapılan ikinci açıklamada, 'Rus uçağı' ifadesinin 'basında yer alan haberlerden hareketle kullanıldığı' belirtildi.

Genelkurmay'dan yapılan açıklamada ise uçağın 5 dakika içinde 10 kez uyarıldığı belirtildi. Açıklama şöyle:

"24 Kasım 2015 tarihinde saat 09.20 civarında Hatay Yayladağı bölgesinde Türk Hava Sahasını ihlal eden milliyeti bilinmeyen bir uçak defalarca (beş dakika içerisinde 10 kez) ikaz edilmesine rağmen Türk Hava Sahasını ihlal etmiştir.

Söz konusu uçağa angajman kuralları çerçevesinde 24 Kasım 2015 saat 09.24’te bölgede hava devriye görevinde bulunan iki adet F-16 uçağımız tarafından müdahalede bulunulmuştur."

Rusya Savunma Bakanı, uçağın tüm uçuş boyunca Suriye hava sahasında olduğunu iddia etti. Bakan, bunu kanıtlayabileceklerini söyledi.

Genelkurmay Başkanlığı açıklamasının aksine Rusya Savunma Bakanlığı, uçağın karadan açılan ateşle vurulduğunu iddia etti.