Abone Ol

Popçu karısı, özel uçağı, bakanlara rüşveti... Dünya Zarrab’ı konuşuyor

Reza Zarrab’ın New York Güney Bölgesi Federal Mahkemesi’nde Halkbank Genel Müdür Yardımcısı Hakan Atilla'nın yargılandığı davada tanıklık yapması İngiliz ve Amerikan basınında geniş yankı buldu.

Popçu karısı, özel uçağı, bakanlara rüşveti... Dünya Zarrab’ı konuşuyor

İran asıllı Türk vatandaşı işadamı Reza Zarrab’ın New York Güney Bölgesi Federal Mahkemesi’nde Halkbank Genel Müdür Yardımcısı Hakan Atilla'nın yargılandığı davada tanıklık yapması İngiliz ve Amerikan basınında geniş yankı buldu.

İngiliz Financial Times gazetesi, Reza Zarrab'ın New York'ta süren davada eski Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan'a rüşvet verdiğini itiraf etmesinin Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın hükümeti için utanç verici bir gelişme olduğunu yazdı.

Gazetenin internet sitesindeki Gregory Meyer imzalı haberin başlığı ise: "Altın tüccarı, Amerikan mahkemesinde eski Türk yetkiliye rüşvet verdiğini söyledi"

BBC Türkçe'nin aktardığına göre, haberde Zarrab'ın, Çağlayan'a, İran'a yönelik yaptırımların yasa dışı yollarla delinmesine yardımcı olması için ödeme yaptığı belirtildi.

"KENDİ YÜKSEK PROFİLİNDEN ÖTÜRÜ DEĞİL..."

Haberde "Hapishane kıyafetleri içinde, yanında ABD bayrağı bulunan tanık kürsüsünde ifade veren Zarrab, altın ticareti yapmak üzere Halkbank'a ilk kez yaklaştığında geri çevrildiğini söyledi. Bankanın Genel müdürü Zarrab'ı, kendi yüksek profilinden ötürü değil, eşi Ebru Gündeş'in Türkiye'de çok ünlü bir şarkıcı olması nedeniyle geri çevirdi" denildi.

Zarrab'ın bu noktada yardımcı olması için dönemin ekonomi bakanı Zafer Çağlayan'dan yardım istediği hatırlatıldı.

Haberde savcıların daha sonra Zarrab'ın yaptığı ödemelerle ilgili e-posta ve belge kayıtlarını gösterdiği, belgelerde yer alan "CAG'a nakit" notunun Çağlayan'ı kastettiği belirtildi.

"ANKARA'YA KARŞI BİR AMERİKAN KOMPLOSU"

Financial Times'ın haberinde Çağlayan da dahil olmak üzere, Atilla dışındaki sanıkların ABD'de tutuklu olmadığı hatırlatıldı.

Gazete New York'taki davanın ABD-Türkiye ilişkilerini daha da kötü bir hale getirebileceğine dikkat çekti.

Haberde, Cumhurbaşkanı Erdoğan dahil Türk yetkililerin davayı "Ankara'ya karşı bir Amerikan komplosu" olarak lanse ettikleri de hatırlatıldı.

ABD BASININDA DA GENİŞ YANKI BULDU

Reza Zarrab’ın New York Güney Bölgesi Federal Mahkemesi’nde Halkbank Genel Müdür Yardımcısı Hakan Atilla'nın yargılandığı davada tanıklık yapması ABD basınında da geniş yer buldu.

Amerika'nın Sesi'nin aktardığına göre, New York Times gazetesi haberine, "Türk İşadamı Jüriye Yetkililere Nasıl Rüşvet Verdiğini Anlattı" başlığını kullandı. Haberde Sarraf’ın Manhattan'daki Federal Mahkeme’de jüriye, Amerika’nın İran'a uyguladığı yaptırımları delmek için Halkbank ile anlaşma yapmak amacıyla eski Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan’a nasıl rüşvet verdiğini anlattığı ifade edildi.

Haberde Sarraf’ın, 2012'de Zafer Çağlayan'la yapacağı anlaşmanın kazancını yüzde 50-50 paylaşma konusunda uzlaştıklarını söylediği bilgisine yer verildi. Haberde Türk hükümetinin önceki açıklamalarında Çağlayan'ın Türk yasalarına ve uluslararası hukuka uygun hareket ettiğini söylediği hatırlatıldı.

"DAVA SİYASİ..."

“Sarraf, Çağlayan'a 50 milyon doları aşan miktarda rüşvet verdiğini açıkladı” denilen haberde Sarraf'ın Çağlayan aracılığı ile Halkbank’la bir anlaşmaya vararak İran'ın altın ticareti sayesinde parasını yurt dışında kullanabilmesine yardım ettiklerini anlattığını yazdı.

Sarraf’ın İran yaptırımlarını altın ticaretiyle delmeye ilk olarak Türkiye’deki Aktif Bank ile başladığını anlattığını belirten gazete, Sarraf’ın bankanın dönemin Avrupa Birliği’nden sorumlu Bakanı Egemen Bağış aracılığıyla ikna edildiği yönündeki açıklamasına yer verdi.

Gazete Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın ABD’de görülen davanın siyasi ve uydurma olduğunu söylediğini de yazdı.

Washington Post ise, İran asıllı Türk vatandaşı Rıza Sarraf’ın çok tanınan bir sima olması nedeniyle kara para aklamasının riskli olacağı kaygısını duyan bir bankacıyı eski Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan’a 50 milyon doların üzerinde rüşvet vererek ikna ettiğini anlattığını yazdı.

Gazete, Sarraf’ın Amerikalı yetkililerle işbirliği yapmaya; mahkum takası anlaşması yapılması girişiminin başarısız olmasının ardından karar verdiğini aktardı.

"JÜRİYE ANLATACAK İLGİNÇ BİR HİKAYESİ VAR"

Gazete, HalkBank yöneticilerinden Mehmet Hakan Atilla’ya yönelik davada tanıklık yapan Sarraf’ın Atilla’yı mahkemede suç ortağı olarak nitelendirdiğini de yazdı.

NBC News ise, Sarraf’la ilgili haberine “Sarraf’ın pop yıldızı bir karısı, yatları, özel jeti, 10 milyon dolarlık sanat koleksiyonu ve Manhattan’daki jüriye anlatacak ilginç bir hikayesi var” diyerek başladı.

Haberde Sarraf’ın tanıklığının Washington ve Ankara arasında gerilime neden olabileceği ve ABD’nin İran’a yönelik yaptırımlarının delinmesi suçlamasıyla görülen davanın Türk-Amerikan ilişkileri için bir sınav olduğu kaydedildi.

Haberde, “Tercüman aracılığıyla konuşan Sarraf, 2011 ve 2012’de Türk ve İranlı banka yetkilileriyle İran fonlarını gizlice yurt dışına çıkartma konusunda yaptığı görüşmeleri anlattı” denildi

Haberde Sarraf’ın kendisini aracı olarak kullandıklarını söylediği de aktarıldı.

50 MİLYONDAN FAZLA RÜŞVET VERDİĞİNİ YAZDI

NBC News de Sarraf’ın ifadesinde yer alan Zafer Çağlayan ile yaptığı anlaşmanın detaylarına haberinde geniş yer verdi. Haberde Sarraf’ın Çağlayan’a 31 milyon Euro, 4 milyon Amerikan Doları ve 2,4 milyon Türk Lirası’nı rüşvet olarak verdiğini söylediği aktarıldı.

ABC News, haber kanalı da internet sitesindeki haberinde Rıza Sarraf’ın dönemin Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan’a İran’a yaptırımları delmekte arabulucu olması için 2012’de 50 milyon dolardan fazla rüşvet verdiğini söylediğini yazdı.

Haberde, Mehmet Hakan Atilla’nın Sarraf’ın Türk sanatçı Ebru Gündeş’le evli olması nedeniyle tanınan bir isim olduğu gerekçesiyle birlikte altın ticaretine girmek istemediğini, reddedilen Sarraf’ın dönemin Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan ile biraraya gelerek kendisine Atilla’yı ikna etmesi için 50 milyon dolardan fazla rüşvet verdiğini anlattığını yazıyor.