Abone Ol

Politika Kulisi: 15 Temmuz darbe girişimi gecesiyle ilgili o talep hangi AKP'lileri korkuttu?

Medyafaresi.com Politika Kulisi: AK Partili Ahmet İyimaya'nın ortaya attığı 15 Temmuz gecesi hangi milletvekili neredeydi, HTS kayıtları ortaya çıkarılsın önerisi bazı vekillerde paniğe yol açtı. Medyafaresi.com Politika Kulisi artık yazılamayanları gündeme taşıyacak.

Darbe gecesiyle ilgili talep hangi AKP'lileri korkuttu?

O gece ‘herkes oradaydım’ diyor ama…

15 Temmuz 2016 FETÖ darbesi girişiminin üzerinden üç yıl geçti ancak o kritik geceye ilişkin tartışmalar bitmedi. ‘AKP’li vekiller neredeydi o gece’ merak edilen soru bu.

Meclis’te 4 dönem milletvekilliği yaptığı AKP’li eski vekil Ahmet İyimaya, Twitter hesabından, “Milletvekillerinin o gece nerede olduklarını gösteren HTS haritaları çıkarılmalı ve kamuoyu ile paylaşılmalıdır” görüşünü dile getirince gözler iktidar gurubuna çevrilmiş oldu.

Meclis’in yaz tatiline girmesi kulislerden AKP havasını engellemiş olsa da sözlerinin etkisini en iyi özetleyen AKP’li İyimaya oldu. İyimaya, ‘Türkiye Gündemi’ne, 15 Temmuz gününde attığı üç ayrı twitten en çok beğenilenin bu olduğunu ve 163 bin kişinin ziyaret ettiğini ifade etti. İyimaya, HTS haritası çıkarılması öneresinin de arkasında durdu.

“Vekiller bulundukları yerde ne yaptılar”

O geceye ait bakanların ‘nerede oldukları’ ve ‘ne yaptıkları’  konusu ilk günden beri ilgisini sürdürüyor. O gece çağrılmasına rağmen bazı bakanların kurumlarının başına gitmedikleri bazılarına ‘telefonla ulaşılamadığı’ gibi birçok iddia yerini koruyor.

15 Temmuz FETÖ Darbesi girişimini akşam 21.00’den sonra, Cumhurbaşkanı Erdoğan dönemin Başbakanı Binali Yıldırım, AKP’li vekillere kadar uzanan yelpazede arayarak uyaran isim eski Manisa Milletvekili Selçuk Özdağ, İyimaya’nın önerisi için, “Bana göre vekillerin nerede olduklarından çok bulundukları yerde ne yaptıkları önemli” diyor. Özdağ, darbe girişimi gecesi belinde silahla önce Çankaya Köşk’üne oradan da Meclis’e giden bir isim.

Şamil Tayyar ile Mehmet Metiner de destekliyor

İyimaya’nın sosyal medya hesabından “Milletvekillerinin o gece nerede olduklarını gösteren HTS haritaları çıkarılmalı ve kamuoyu ile paylaşılmalıdır. Beka gecesinin bilgilerini öğrenmek bu milletin hakkıdır. Bu hal kişisel verileri koruma alanına girmez” görüşüne şimdilik eski AKP milletvekillerinden Şamil Tayyar ile Mehmet Metiner’in de destek geldi. AKP’lilere sorsanız, ‘herkes oradaydım’ diyor ama...

Temurci’nin ilginç açıklamaları

Gazeteci Ruşen Çakır’ın, 15 Temmuz’un üçüncü yılında dönemin AK Parti İstanbul İl Başkanı Selim Temurci ile söyleşisi o geceye ilişkin ayrıntılar açısından oldukça anlamlı.

Temurci, “Demokrasiye sahip çıkmak için, yarın bu topraklarda bu mücadelenin içinde yaşamak isteyen herkesi sokağa davet ettik. O gece telefonlarını açıp destekte bulunan –burada adını anmamız lâzım–, bana telefon açıp İl’e gelen Metin Külünk Bey değerli bir işlev gördü bence. Onun haricinde sayın Cumhurbaşkanımız geceyarısı açıklama yapana kadar, bizim, teşkilatı ve milletiyle beraber yalnızları oynayan bir pozisyonumuz vardı.” demişti.

TürkiyeGündemi