Abone Ol

Polimetre’den 51 il belediyesi tahminleri

Veri analisti Polimetre.com'un kurucusu M. Günal Ölçer ve ekibi, 31 Mart 2019'da yapılacak yerel seçime dönük çalışmalarından çıkan tahmini sonuçları T24 ile paylaştı.

Polimetre’den 51 il belediyesi tahminleri

Seçime katılan siyasi partilerin büyükşehir bazında tahmini sonuçlarını açıklayan Polimetre.com, son çalışmasında 51 il belediyeye ilişkin sonuçlarını açıkladı.

Buna göre,  AKP 33, CHP 9, HDP 8, MHP 1 il belediyesini kazanıyor.

Polimetre çalışmasında 3 büyükşehir belediyesi kazanan İyi Parti il belediyesi alamıyor.

Çalışmadan çıkan sonuçlar, tek başına seçime katılan HDP’nin büyükşehir ve il belediyesi bazında başarılı olacağına işaret ediyor. Tahminlere göre, HDP,  üç büyükşehir belediyesi Diyarbakır, Mardin ve Van’ın yanı sıra  aday gösterdiği 8 ilde Ağrı, Batman, Hakkari, Iğdır, Kars, Siirt, Şırnak, Tunceli’de seçimleri  kazanıyor.

Polimetre’nin  2019 yerel seçim tahminlerine göre, AKP 14 Büyükşehir ve 33 il belediye, CHP 10 büyükşehir ve 9 il belediye, HDP üç büyükşehir ve 8 il belediye, MHP 1 büyükşehir ve 1 il belediye, İyi Parti  2 büyükşehir ve sıfır il belediye kazanıyor.

Partilerin kazanacakları hesaplanan il belediyesi sayısı ile 2014 Yerel Seçimlerinde kazandıkları il belediye sayıları karşılaştırıldığında tablo şöyle:

• CHP ‘nin il belediyesi sayısının 3 artıp (Artvin, Ardahan ve Bilecik). 2 eksileceği (Giresun, Yalova),

• HDP’nin il belediyesi sayısının 1 artıp (Kars), 1 eksileceği (Bitlis),

• AKP’nin il belediye sayısının 6 artıp (Bartın, Bitlis, Giresun, Isparta, Karabük, Yalova). 3 eksileceği (Artvin, Ardahan, Bilecik),

• MHP’nin il belediye sayısının 4 eksileceği (Bartın, Isparta, Karabük, Kars) hesaplanmaktadır,

(T24 - Hülya Karabağlı)