Abone Ol

Kadın turistler için otel görevlisiyle cinsel ilişki tatilin bir parçası

Tatil bölgelerinde çalışan erkek personelin kadın turistlerle daha kolay ilişki kurduklarını ortaya çıkaran bir araştırma tezi oluşturuldu.

Kadın turistler için otel görevlisiyle cinsel ilişki tatilin bir parçası

DOKUZ Eylül Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü’nde doktora öğrencisi Alper Aslan’ın ’doktora tezi’ için yaptığı bir araştırma, Alper Aslan, ’Turist-Çalışan Cinsel İlişkilerinin Eleştirel Gerçeklikle İncelenmesi’ başlıklı doktora tezi için iki sezon üst üste Marmaris’teki iki konaklama tesisinde barboyluk ve bulaşıkçılık yaptı.

Üniversite öğrencisiyken de konaklama tesislerinde garsonluk ve bir rafting şirketinde tur rehberliği yapan Alper Aslan, hazırladığı ’Turist-Çalışan Cinsel İlişkilerinin Eleştirel Gerçeklikle İncelenmesi’ başlıklı doktora teziyle, Gazi Üniversitesi Turizm Uygulama ve Araştırma Merkezi, Akdeniz Üniversitesi Turizm Fakültesi, Dokuz Üniversitesi Spor Bilimleri ve Teknolojisi Yüksekokulu ve Anatolia: Turizm Araştırmaları Dergisi işbirliğiyle düzenlenen yarışmaya katıldı.

Yarışmada Alper Aslan, ’En İyi Lisansüstü Turizm Tezleri Yarışması’nda ’Çelik Gülersoy Özel Ödülü’nü aldı.

TATİLİN BİR PARÇASI

Alper Aslan, üniversite öğrencisiyken Marmaris ve Bodrum’da turizm sektöründe çalıştığını ve orada erkek turizm personeliyle kadın turistlerin yakınlaşmaları, samimiyetleri ve daha yakın ilişkilerini gözlemlediğini, doktora tezini de bu gözlemlerden yola çıkarak hazırladığını söyledi.

Tezin araştırma safhasında Marmaris’te biri apart otel, diğeri dört yıldızlı iki tesiste barboyluk ve bulaşıkçılık yaptığını ve 49 sektör çalışanıyla görüşme yaptığını anlatan Aslan, doktora tezinin, hayatın içinden gerçek bir konuda olmasını istediğini belirtti.

Turizm personeli- kadın turist yakınlaşmasının sektörde çok bilinen yaygın bir konu olduğuna işaret eden Alper Aslan, "Bir genelleme yapmak doğru olmaz ama erkek turizm personeliyle kadın turistlerin ilişkilerinin belirli sınırlar içerisinde kalmak kaydıyla hem çalışanlar hem de tatile gelen kadın turistler için tatilin bir parçası olduğunu gördüm" dedi.

Alper Aslan, doktora tezine konu olan araştırmada erkek çalışan- kadın turist arasında karşılıklı isteğe bağlı ilişkileri incelediğini, kadın çalışanlarla erkek turistlerin araştırma kapsamı dışında tutulduğunu kaydetti.

ANİMATÖRLER DAHA ŞANSLI

Alper Aslan, konaklama sektöründe animatörlerin ayrı bir konuma sahip olduklarının altını çizerek, animatörlerin, personel- müşteri ilişkisinin çok daha samimi olmasının otel yöneticileri tarafından da istendiğini, animatörlerin kıyafetlerinin çok rahatken, servis personelinin resmi bir kıyafet giymek zorunda kalmalarının, erkek personelin kadın turistle yakınlaşmalarında etken olduğuna dikkati çekti.

Alper Aslan, tezinde, bir otel çalışanının animatörlere ilişkin, "Animatörler turistlerle çok samimi. Adamlar yemeklerini bile onlarla yiyorlar açık büfede. Sabah animatörün teki şezlongda turistlerle birlikte yatıyordu. Animatörler bir şort giyiyor, bir tişört. Çoğu zaman da tişörtlerini çıkarıyorlar" dediğini aktardı.

Animatörlerin turistlerle birlikte havuza girip eğlendiklerini, dans ettiklerini, gerekirse el şakası bile yaptıklarını anlatan Aslan, bu durumun cinsel yakınlaşmada animatörleri diğer personele göre avantajlı duruma getirdiğini ifade etti.

GARSONLAR VE BARMENLER

Çok yıldızlı otellerde garsonların, turistle ilişkisinin hizmet temelinde olduğunu, garsonların turistle çok fazla diyaloğa girememeleri nedeniyle cinsel yaklaşımların da sınırlı olduğunu vurgulayan Alper Aslan, barmenlerin barın önündeki taburelere oturan turistlerle sohbet etme, onlara özel, süslenmiş kokteyller hazırlama, fazladan içki ısmarlama, şakalaşma, hatta cinsel içerikli espri yapabilme gibi imkanları bulunduğundan, barmenlerin de kadın turistlerle cinsel yakınlaşma olanakları olduğunu dile getirdi.

Küçük otellerde personelle turistin daha senli benli olduklarını, büyük otellerde personelin misafirle yüz göz olması istenmezken, apart otellerde tam tersi olduğunu anlatan Alper Aslan, görüştüğü bir barmenin şu ifadelerini aktardı:

"Bara gelen kadın müşteri, ’Yorgunum’ diyor. Ben ’ Normal’ diyorum, kadın ’Niye normal’ diye sorunca, ’Dün gece benim yatağımdaydın’ muhabbeti yapıyorum. Turistle belirli bir çerçevede, aşırıya kaçmadan istediğin şakayı yapabilirsin. Turist asık suratlı insanı sevmez, onlardan bir şey istemez. Güleceksin, fırlama olacaksın. Ne kadar seni sevdiler müşteri o kadar burada kalır, tatili iyi geçer, eğlenir."

HOLIDAY FEELING

Alper Aslan, turistlerin tatile geldiklerinde rahatladıklarını, kendi ülkelerinde yapmadıkları ya da tasvip etmedikleri davranışları sergileyip, bu tür davranışlara maruz kaldıklarında da normal karşıladıklarını söyledi. Alper Aslan, bir otel çalışanının turistlerin tatildeki rahat tavırlarını anlatırken ’Holiday feeling’ (Tatili hisset) kavramını kullandığına değinerek, o çalışanın şunları söylediğini aktardı:

"Bunlarda bir holiday feeling var. Benim algıladığım kadarıyla bu, ’tatilde bir ilişkiye girersin, akşam sabah iç, tatilde ne yaparsan yap günahı yok’ manasına geliyor."

KÖYÜNDEN MARMARİS’E GELİNCE

Alper Aslan, doktora tezinde konaklama tesislerinde çalışan erkek personelin bir çoğunun kışın köyünde geleneksel Anadolu insanı olarak yaşadığına, yazın ise Marmaris’te bambaşka bir insan olduğu görüşüne yer vererek yazın Marmaris’e gelen çalışanların memleketlerinde cinsel ilişkileri özgürce yaşayamadıklarını kaydetti.

Aslan, yazın apart otelde kurulan ilişkinin, zaman zaman turistin geldiği ülkede de sürdüğünü, kışın İskoçya’ya giden garsonlar bulunduğunu sözlerine ekledi.