Abone Ol

Koç Holding'in yeni patronu Ömer Koç kimdir?

Mustafa Koç'un zamansız ölümünün ardından Koç Holding'in Yönetim Kurulu Başkanı Ömer Koç oldu. Koç Holding açıklamasını KAP'a yaparken vatandaşlar Ömer Koç kimdir? Sorusuna yanıt aradı.

Koç Holding'in yeni patronu Ömer Koç kimdir?

2003'ten beri Koç Holding Yönetim Kurulu Başkanlığı görevini üstlenen Mustafa Koç'un ani ölümü sevenlerini yasa boğarken Koç Holding'in yeni yönetim kurulu başkanının kim olacağını merak edildi. Bu nedenle gözler Rahmi Koç'un iki oğlu olan Ali Koç ve Ömer Koç'a çevrildi. Hali hazırda Koç Holding'de Yönetim Kurulu Başkan Vekilliği görevini yürütmekte olan Ömer Koç'un başkan olması da iddiaları güçlendirmişti. Koç Holding ilk genel kurul toplantısına kadar yönetim kurulu başkanlığı görevine Ömer Koç’u seçti. Şirket açıklamayı KAP'a yaptı.

Koç Holding'in yeni patronu Ömer Koç kimdir? - Resim: 1Ömer Koç, Koç Holding Yönetim Kurulu Başkanı oldu

Şirketten KAP'a yapılan açıklamada şu ifadeler kullanıldı:

"Şirketimiz Yönetim Kurulu tarafından, yapılacak ilk genel kurul toplantısına kadar Yönetim Kurulu Başkanlığına Yönetim Kurulu Başkan Vekili Sn. Mehmet Ömer Koç’un, boşalan Başkan Vekilliğine ise Yönetim Kurulu Üyesi Sn. Yıldırım Ali Koç’un seçilmesine karar verilmiştir."

ÖMER KOÇ'TAN İLK AÇIKLAMA

2008 yılından bu yana Koç Holding Yönetim Kurulu Başkan Vekilliği görevini yürüten ve Türkiye’nin en büyük sanayi kuruluşu Tüpraş’ın Yönetim Kurulu Başkanı olarak görev yapan Ömer M. Koç yaptığı açıklamada, “Türkiye’nin ekonomik ve sosyal kalkınmasında bu denli önemli bir paya sahip olan ve uluslararası arenada ülkemizi başarıyla temsil eden bir Topluluğun ve ailenin mensubu olmaktan onur duyuyorum. Sevgili ağabeyim ve Yönetim Kurulu Başkanımız Mustafa V. Koç’u çok erken ve zamansız kaybetmenin derin acısını içimizde taşırken, kendisini bir kez daha rahmetle anıyorum. Bizlere emanet ettiği bayrağı daha da ileriye taşımayı hem bir sorumluluk hem de bir görev olarak görüyorum. Önümüzdeki dönemde de Koç Topluluğu olarak, Türkiye ekonomisinin lokomotifi olmayı sürdürürken, küresel arenada ülkemizi yeni başarı hikâyeleri ile buluşturacağımıza yürekten inanıyorum” dedi. Gözlerden uzak sakin bir hayat sürdüren Ömer Koç hakkında edindiğimiz bilgileri Mynet kullanıcıları için hazırladık. İşte Ömer Koç kimdir? Sorusunun yanıtı...

ÖMER KOÇ KİMDİR?

Ömer Koç, 24 Mart 1962 Ankara doğumlu işadamıdır. Liseyi Robert Koleji'nde bitiren Ömer Koç tarih sevgisi nedeniyle Columbia Universitesi'nde Yunan

Tarihi'ni okudu. Ardından yine Columbia Universitesi, İşletme Fakültesi'nde yüksek lisans yaptı.

İŞ HAYATI

Koç Holding'in yeni patronu Ömer Koç kimdir? - Resim: 2Mustafa Koç'tan geriye bu kareler kaldı

İstanbul'da yalıları bulunan Ömer Koç, yılın belli zamanlarını İngiltere'deki evinde geçiriyor. İsviçre'de satış memuru olarak iş hayatına atılan Koç, Amerika'da da satış memuru olarak çalışmaya devam etti. 1992 yılında Koç Holding Finansman Müdürlüğü yapan Ömer Koç, Enerji Grubu Başkanlığı ve Koç Holding Yönetim Kurulu üyeliğini yaptı. Ömer Koç 2008'den beri Koç Holding'te yönetim kurulu başkan velilliği yapıyor.

SANAT TUTKUSU

Ömer Koç'un bir diğer özelliği ise sanata olan aşkı... Pek çok sanat organizasyonlarının sponsorluğunu üstlenen ve yılda milyonlarca bağış yaparak sanata katkı sağlayan Koç Holding'de Ömer Koç'un da sanat sevgisi çocukluktan başladı. Geniş bir kitap ve tablo koleksiyoncusu olan Ömer Koç, Osmanlı coğrafyası işe ilgili suluboya resimlerinden oluşan değerli bir koleksiona sahip. Dünyanın en büyük İznik tabak ve obje koleksiyonuna da sahip olan ünlü işadamı dünyanın en önemli koleksiyonerleri arasında gösteriliyor. Diğer yandan çocuk yaşlarından beri kitap biriktirmeye başlayan Ömer Koç 80'lerin sonuna doğru ciddi manada önemli kitaplar almaya başlamış. Osmanlıca'yı çok küçük yaşta öğrenmeye başlayan ve anadili gibi konuşan Ömer Koç'un Osmanlı İmparatorluğu üzerinde ciddi bir koleksiyonu bulunuyor. Kitaplığındaki en eski kitabının 1493 yılına ait olduğunu belirten Koç Holding'in veliahtı 1930 yılına kadar önemli kitapları biriktiriyor. Baudelaire, Proust ve Balzac'ın orijinal imzalı eserleri de dahil, devasa bir Fransızca kitaplar arşivi de var. İngilizce dışında çok iyi Fransızca dabilen Ömer Koç sanat tutkusunu verdiği bir röportajda şöyle özetlemiş:

''1990'lı senelerin başında, rahmetli halam Sevgi Gönül vasıtasıyla Şefik Atabey ile tanıştım, kendisiyle bilahara çok dost olduk. Nasihatını elimden geldiğince takip etmeye çalıştım ve çok faydası oldu.

Fransa Kralı 14. Louis'nin, Rus İmparatoriçesi Maria Feodorovna'nın, Mısırlı Abbas Halim Paşa'nın kütüphanelerinden çıkmış kitaplar var şu anda koleksiyonumda. İthaflı kitap almaya itina ettim, güzel armalı kitaplarım var, orijinal ciltlerinde. Yani eskilerin dediği gibi hem zarf hem mazruf konusunda dikkatli olmaya çalıştım. En büyük zevk çok ilginç bir metnin çok güzel, cazip bir cilt içinde olması tabii. Buna ilginç menşe ve arma, sahtiyan cilt vesaire eklenince tabii, şehvet uyandıran obje gibi bir şey oluyor.

Osmanlı İmparatorluğu üzerine olan koleksiyonumun yanı sıra 19 ve 20. yüzyıl edebiyatından beğendiğim yazarların da kitaplarını toplamaya çalıştım. Baudelaire benim hayran olduğum bir şair ve şahsiyettir. Baudelaire'in kitaplarının ilk baskılarını, mektuplarını, fotoğraflarını toplamaya gayret ettim. 'Elem Çiçekleri'nin ithaflı iki nüshası var. Flaubert'in, Proust'un, Victor Hugo'nun, Verlaine'in, Apollinaire'in de imzalı kitapları var. İngiliz edebiyatından, çok güzel bir Oscar Wilde koleksiyonum var. Her kitabının gayet güzel ithaflı nüshaları, mektupları, fotoğrafları var.

Bunun yanı sıra modern Türk yazarlarının da ithaflı kitaplarını toplamaya çalıştım. Yahya Kemal'den, Nâzım Hikmet'ten tutun, Halit Ziya Uşaklıgil, Ahmet Hamdi Tanpınar, Abdülhak Şinasi Hisar, Yakup Kadri Karaosmanoğlu... Sevdiklerimi, bellibaşlı Türk romancılarının hepsini toplamaya gayret ettim. İthaflı kitabın keyfi bir başka oluyor tabii. Daha şahsi bir hale geliyor.

En üzüldüğüm şey seneler evvel Nabokov'un 'Lolita'sıydı. Graham Greene'e imzalanmış bir nüshasıydı, fakat o zaman imkânlarım daha mahduttu ve çok yüksek para isteniyordu. Meşhur bir kadın sinema oyuncusu aldı, şu anda ismi aklıma gelmiyor. 'Lolita' en sevdiğim kitaplardan biridir. Nabokov'un kitaplığından çıkma bir Türkçe 'Lolita', kendi ex-libris'iyle, onu da New York'ta buldum aldım.''

Medyadan uzak bir yaşam sürmeyi tercih etmesi nedeniyle Ömer Koç hakkında edinilen bilgiler de kısıtlı. Koç Holding'in başına geçerse bu durum tersine döner mi sorusunun yanıtı ise merak konusu...

KOÇ HOLDİNG

Koç Holding, 1926 yılında Vehbi Koç tarafından kurulan holding Türkiye'nin ilk holdingidir ve en büyük özel kuruluşlarından birisidir. Holding binası Üsküdar Nakkaştepe'dedir. Koç Holding'in geçmişi kurucusu Vehbi Koç'un 1920'lerde Ankara'da ticarete atılmasına değin iner. Zamanla iş alanlarını genişleterek 1950'lerde sanayi alanında çeşitli şirketler oluşturan Koç, gıda sektörünün ardından elektrikli ev aletleri ve otomotiv sektörlerine yöneldi. 1963'te şirket sayısı 25'e ulaşan topluluk yeni bir örgütlenmeye giderek holding statüsünü benimsedi. Vehbi Koç, 1984'te yönetim kurulu başkanlığını oğlu Rahmi Koç'a, Rahmi Koç da aynı görevi 2003 yılında oğlu Mustafa Koç'a bırakmıştır. 2009 yılında, Fortune dergisinin dünyanın en büyük 500 sanayi firması (Fortune Global 500) listesinde 172. sıradadır. İSO'nun 2006 yılında açıkladığı Türkiye'nin en büyük 500 şirketi listesinde, Koç Topluluğuna bağlı 5 şirket ilk 10'a girmeyi başarmıştır. Ekonomist dergisi tarafından yapılan Türkiye'nin en zengin aileleri araştırmasında Koç ailesi sahip olduğu serveti ile Türkiye'nin en zengin aileleri arasında 1.sırada yer almaktadır.

KOÇ HOLDİNG'İN SANAYİ ALANINDAKİ İLKLERİ

İlk anonim şirket: Koç Ticaret A.Ş. 1938, İlk endüstriyel girişim: Ampul Fabrikası 1940, ABD'de ilk Türk Şirketi: Ram Commercial Corporation 1945, İlk özel kibrit fabrikası: Türkay (Kav) 1954, Türkiye'nin ilk çamaşır makinelerini, buzdolaplarını, termosifonlarını üretecek olan Arçelik şirketinin kuruluşu 1955, İlk Türk kamyonları üretecek olan Otosan'da montajın başlangıcı: 1957, İlk çamaşır makinesinin üretimi: Arçelik 1959, İlk buzdolabı üretimi: Arçelik 1960, k Türk LPG dağıtım şirketi: Aygaz 1961, Türkiye'deki ilk Holding: Koç Holding 1963, Türkiye'nin ilk kablo fabrikası: Siemens 1964, İlk Türk traktörünün üretimi: Türk Traktör 1964, İlk Türk binek otomobili olan Anadol'un üretimi: Otosan 1966, İlk domates salçası fabrikası: Tat 1967, Topluma hizmet amacıyla Cumhuriyet dönemindeki ilk kurumsal girişim Vehbi Koç Vakfı 1969, Halka açık ilk Türk şirketi: Koç Yatırım Pazarlama 1973, Türkiye'deki ilk özel müze: Sadberk Hanım Müzesi 1980

KOÇ HOLDİNG ŞİRKETLERİ

Dayanıklı Tüketim Grubu

Arçelik A.Ş., Arçelik LG Klima San. Tic. A.Ş., Beko Cesko S.R.O., Beko Deutschland GMBH, Beko Electrical Appliances Co. Ltd., Beko Electronics Espana S.L., Beko France S.A, Beko Italy S.r.l., Beko LLC, Beko P.L.C, Beko S.A., Beko Shanghai Trading Co., Beko Slovakia S.R.O., Elektra Bregenz A.G, Grundig Multimedia B.V., S.C. Arctic S.A.

Enerji Grubu

AES Entek Elektrik Üretimi A.Ş., Akpa A.Ş., Aygaz A.Ş, Aygaz Doğal Gaz Toptan Satış A.Ş., Demir Export A.Ş., Ditaş Deniz İşletmeciliği ve Tankerciliği A.Ş., Opet Fuchs Madeni Yağ A.Ş., Opet International London Ltd., Opet Petrolcülük A.Ş., Opet Trade Singapore Pte. Ltd., THY Opet Havacılık Yakıtları A.Ş., TÜPRAŞ-Türkiye Petrol Rafinerileri A.Ş.

Finans Grubu

Koç Finansman A.Ş., Yapı ve Kredi Bankası A.Ş., Yapı Kredi B Tipi Yatırım Ortaklığı A.Ş., Yapı Kredi Bank Azerbaycan, Yapı Kredi Bank Moskow, Yapı Kredi Bank Nederland N.V., Yapı Kredi Faktoring A.Ş., Yapı Kredi Finansal Kiralama A.O., Yapı Kredi Kültür ve Sanat Yayıncılık Tic.ve San.A.Ş., Yapı Kredi Portföy Yönetimi A.Ş., Yapı Kredi Yatırım Menkul Değerler A.Ş., Yapı Kredi-Koray Gayrimenkul Yatırım Ortaklığı A.Ş.

Otomotiv Grubu

Ford Otosan Otomotiv San. A.Ş., Koç Fiat Kredi Finansman A.Ş., Otokar Otomotiv ve Savunma Sanayi A.Ş., Otokoç Otomotiv Tic. ve San. A.Ş., Otokoç Sigorta Aracılık Hizmetleri A.Ş., Tofaş Türk Otomobil Fabrikası A.Ş., Türk Traktör ve Ziraat Makinaları A.Ş.

Diğer Sektör Şirketleri

Ark İnşaat A.Ş., Bilkom A.Ş., Divan Turizm İşletmeleri A.Ş., Düzey A.Ş., Harranova Besi ve Tarım Ürünleri A.Ş., Inventram A.Ş., Koç Bilgi ve Savunma Teknolojileri A.Ş., KoçSistem Bilgi ve İletişim Hizm. A.Ş., Koçtaş Yapı Malzemeleri A.Ş., RAM Dış Ticaret A.Ş., RMK Marine Gemi Yapım San. Deniz Taş. İşl. A.Ş., Setair Hava Taşımacılığı ve Hizm. A.Ş., Setur Marinaları Marina ve Yat İşletmeciliği, Setur Servis Turistik A.Ş., Tanı Pazarlama ve İletişim Hizmetleri A.Ş., Tat Gıda Sanayi A.Ş., Zer Merkezi Hizmetler A.Ş.

Koç Grubu'nun Uluslararası Ortakları

LG Electronics (Güney Kore), Ford Motor Co. (A.B.D.), UniCredit Group (İtalya), B&Q (İngiltere), CNH Global NV (İtalya), Fiat Auto SPA (İtalya), Fuchs Petrolub AG (Almanya), AES