Abone Ol

Olay iddia: FETÖ, Elif Şafak'tan mı ilham aldı?

Sabah Gazetesi yazarı Ferhat Ünlü, FETÖ’nün kara para akladığı iddia edilen “Pinhan” adlı restoranın isminin Elif Şafak’ın romanıyla olan bağlantısını ele aldı.

Olay iddia: FETÖ, Elif Şafak'tan mı ilham aldı?

Sabah Gazetesi Yazarı, Ferhat Ünlü bugünkü “Kara paranın gizli üssü” başlıklı yazısında, “FETÖ, gizli anlamına gelen Pinhan adını verdiği bir restoranda örgütün bütün gelir kaynaklarının, kara parasının aklandığı sistemi işletiyor. Bu sistemin bilinmeyenlerini açıklıyoruz” dedi.

“PİNHAN İSMİNİ ŞAFAK'IN ROMANINDAN İLHAMLA MI SEÇTİLER”

“Pinhan…” kelimesinin Türk Dil Kurumu sözlüğüne göre “gizli, saklı, gizlenmiş” anlamlarına gelen Farsça kökenli kelime olduğuna dikkat çeken Ferhat Ünlü, Elif Şafak’ın romanını ise şöyle hatırlattı:

“Elif Şafak'ın, kendini aramak için tekkeden ayrılıp İstanbul'a giden bir dervişin hikâyesini anlattığı ilk romanının adı. Şafak'ın şimdi yurtdışında olan eşi Eyüp Can Sağlık'ın da üyesi olduğu FETÖ'nün, Küçükyalı Mh. Turgut Özal Bulvarı No: 5/Maltepe adresinde açtığı kara para aklama üssü restoranının adı. FETÖ'cüler, Pinhan ismini Şafak'ın romanından ilhamla mı seçtiler bilmem. Seçmemiş de olabilirler. Bu tür eksantrik kelimeleri zaten severler. (Bkz: Örgüt jargonunda hissettirmeden varlığını sürdürmek anlamında kullanılan telattuf kelimesi.) Eğer seçmedilerse anlamlı bir tesadüf diyelim.”

“HOLLANDA’YA PARA KAÇIRDILAR”

Ferhat Ünlü, “Bu hafta Üç Boyutlu Portre'nin konusu Pinhan adlı restoran üzerinden FETÖ'nün illegal para ağını nasıl yönettiğini gözler önüne sermek…” diyerek şunları anlattı:

“Bir gazetecilik ve dedektiflik sloganı olan 'parayı ve kadını takip et' prensibi gereğince… Ve elbette belgeleriyle… Bu konuda iki belgeden yararlanacağım. Birisi Anadolu Cumhuriyet Başsavcısı Fehmi Tosun'un talimatıyla hazırlanan 2017/77 No'lu bir fezleke. Diğeri ise SABAH'ın Özel İstihbarat Şefi Nazif Karaman vasıtasıyla ulaştığım bir ihtarname. İlki, FETÖ'nün kara para ağını gözler önüne seriyor, ikincisi örgütün, kayyum atanan Kaynak Holding'in paralarını Hollanda Amsterdam'da yerleşik bir şirkete kaçırmaya çalıştığının belgesi niteliğinde.

Önce işin güncel boyutundan başlayalım ve FETÖ'cüler'in çok iyi bildikleri hukuku zorlayarak yurtdışına nasıl para kaçırmaya çalıştıklarını birkaç cümleyle gözler önüne serelim. Bu arada parayı kaçırmak istedikleri yer de Türkiye'ye âdeta diplomatik savaş açan Hollanda'da mukim bir şirket…

İhtarnameyi INL Partners BV adlı şirket adına çeken kişi avukat Enes Güngören. Muhatap ise Kaynak Holding'te kayyum olarak görev yapan kişiler. Diyor ki ihtarnamede, ‘Bakiye 610.441.18-TL kar payı ödemesinin bir hafta içinde müvekkilimin 'INL Pertners B.V. IBAN: NL95ABNA0595……' hesabına gönderilmesini, aksi halde bütün yasal yollara müracaat edileceğini ihtaren bildiririz.’

Bu rakam bir şey değil. Fezlekeye göre örgütün Fetullah Gülen'den sonraki ikinci ismi ve mali konulardaki beyni olan eski Türkiye imamı Mustafa Özcan'ın Avrupa bankalarında bunun neredeyse 40 katı parası var. Özcan'ın sadece yurtdışı bankalarında tam 600 milyon Euro şahsi parası bulunuyor. Özcan bu paraları Almanya ve Lihtenştayn'daki hesaplarında saklıyor.”

FETÖ’NÜN GELİR KAYNAKLARI

“Aralarında örgütün Mustafa Özcan'dan sonraki en büyük mali işler yöneticisi olan firari Ali Çelik'in de bulunduğu 47 sanıklı fezleke, FETÖ'nün, ilk bakışta alelade bir restoranmış gibi görünen Pinhan adlı restoranda yürüttüğü gayrimeşru ekonomik faaliyetlerin izini sürüyor” diyen Ferhat Ünlü, fezlekede yer alan örgütün belli başlı gayrimeşru gelir kaynaklarını şöyle sıraladı:

"1. Kamu kaynaklarından elde edilen gelirler (Borsa spekülasyonları, devlet ihaleleri, teşvik ve hibeler)

2. İşadamlarından sağlanan gelirler (Şantaj, tehdit)

3. Gönüllülük esaslı sağlanan gelirler (Himmet, kurban)

4. Örgüte ait şirket, holding, banka, vakıf ve dernek faaliyetlerinden elde edilen gelirler.

5. Eğitim faaliyetleri gelirleri (Dershaneler, özel okullar, öğrenci yurtları, yardımcı sınav kitapları)

6. Örgüte ait basın ve yayın organlarına verilen reklam ve aboneliklerden elde edilen gelirler.

7. STK'lardan sağlanan gelirler."

KARA PARA AKLAMA MERKEZİ

“FETÖ'nün himmetleri dolaşıma sokma ve kara para aklama merkezi olarak alışan Pinhan Restoran'a yönelik operasyonunda düğmeye bir ihbardan sonra basıldı” diyen Ferhat Ünlü, “Pinhan” restoranla ilgili şunları yazdı:

“İhbara göre Maltepe sahilde bulunan Pinhan Restaurant Cafe isimli işyerinde FETÖ'nün gizli toplantılarının yapıldığı, burada himmet ve diğer gelirlerin sanki şirketin gelirleri imiş gibi sisteme sokulduğu belirtiliyordu.

Bu ihbar üzerine Pinhan Restoran'da arama yapıldı. İşyerinin arka kısmındaki sokakta park halinde bulunan bir kamyonette örgüt evrakları bulundu. Bunlardan mini kasa isimli belgede ise himmet hesabının tutulduğu, kimden ne kadar alındığı, kime ne kadar verildiğinin belirlendiği, özellikle Mısır'da örgüt adına yapılan okulun tüm bilgi, belge, doküman ve harcama belgelerinin bu restoranda saklandığı görüldü.

Fezlekede örgütün restoran için neden Pinhan isminin seçtiği de şu cümlelerle açıklanıyor:

‘Bu restoran basit bir işyeri olarak düşünülerek ticari amaçla kurulmuş değildir. Tedbir ve gizlilik bu silahlı terör örgütünün dolayısıyla da örgüt üyelerinin ve kısmen de sempatizanlarının ruhuna ve damarlarına işlemiştir. Türk Dil Kurumu sözlüğüne göre 'Pinhan' kelimesi 'gizli, saklı, gizlenmiş ve çok gizli' anlamlarına gelmektedir. Bu da gösteriyor ki burası örgütün emir ve talimatları doğrultusunda tüm gizli toplantılarının yapılacağı, kararların alınacağı ve uygulanacağı bir yer olarak düşünülmüş ve o amaçla açılmıştır.

Esasında bu gizli eylemlerle 15 Temmuz hain darbe girişiminin temelleri de atılmış oluyordu. Şöyle ki, herhangi bir örgütün insan kaynaklarının (yani üye sayısının) çoğalması kesinlikle ekonomik güç ile doğru orantılıdır. Ekonomik gücü yetersiz bir örgütün tesisleşmesi, coğrafi olarak genişlemesi, üye sayısının artması, gibi unsurların oluşması mümkün değildir. Bu sebepledir ki 15 Temmuz hain darbe girişiminin en büyük destekçisi ve olası bir başarıda da en çok nemalanacak kesimi de örgütün mali ayağı olacaktır.”