Abone Ol

Öcalan'la görüşen Doç. Dr. Ali Kemal Özcan kimdir?

23 Haziran seçimlerine 2 gün kala İmralı ile görüşüp Öcalan'ın HDP'ye "tarafız olun" çağrısını açıklayan Doç. Dr. Ali Kemal Özcan merak konusu oldu. Peki Ali Kemal Özcan kimdir?

Öcalan'la görüşen Doç. Dr. Ali Kemal Özcan kimdir?

23 Haziran seçimlerine 2 gün kala Ekrem İmamoğlu'nu destekleyen HDP ile ilgili İmralı'nın yaptığı çağrı gündeme bomba gibi düştü. "Devlet uygun gördü" diyerek Öcalan'la görüşen ve yazdığı mektubu kamuoyuyla paylaşan Doç. Dr. Ali Kemal Özcan, bir anda gündemi değiştirdi. Peki Doç. Dr. Ali Kemal Özcan kimdir? Akedimk kariyerini hangi alanda yaptı? Aslen nereli? İşte biyografisi...

ALİ KEMAL ÖZCAN KİMDİR?

Doç. Dr. Ali Kemal Özcan 1959 yılında Dersim'in (Tunceli) Kardere köyünde doğdu. Orta öğrenimini Elazığ'da (1976), lisans eğitimini (MÜ iletişim fakültesi, 1982) İstanbul'da bitirdi. 13 yıllık bir çalışma/siyaset arasından sonra üniversiteye döndü. Siyaset felsefesinde master çalısmasını 1997'de (University of Kent, İngiltere) bitirdikten sonra, aynı üniversiteden sosyoloji doktorasını 2003'de aldı.

Master tezini temel alan kitabı (Humanisation Movement) 1999’da, doktora tezinin güncelleştirilen versiyonu olan kitabı (Turkeys Kurds; A Theoretical Analysis of Abdullah Öcalan and the PKK) 2006’da yayınlandı, Türkçe çevirisi yayın aşamasındadır. Uluslararası ve ulusal dergilerde akademik makaleleri yayınlandı. Tunceli Üniversitesi’nde sosyoloji bölüm başkanı ve rektör danışmanı olarak görev yapmaktadır. Milliyetçilik, ulus-devlet, sivil toplum ve Dersim aleviliği üzerinde akademik çalışmalarını sürdürmektedir.

Özcan 16 Nisan referandumunda da 'evet' denmesi gerektiğini savunmuştu.

DEVLET UYGUN GÖRDÜ, GÖRÜŞME GERÇEKLEŞTİ

İmralı Cezaevi'nde Öcalan ile bir araya gelen Doç. Dr. Ali Kemal Özcan görüşmeyi şöyle açıkladı:

"Devlette bunu uygun görmesi sonucunda İmralı'da görüşme gerçekleşti. Birkaç saat önce oldu. Ben İmralı'dan geliyorum. Oradaki görüşmelerde şunu müşaade ettik ki, bundan birkaç gün önce Abdullah Öcalan kendisinin iki avukatına bir sayfalık el yazması vermiş. Abdullah Öcalan'la uzun bir değerlendirme yaptık. Görüşme esnasında söz açıklamaya gelince, o açıklandığını sanmaktaydı, bizden öğrendi ki 18 Haziran avukatlara savcılık üzerinden teslim edilmiş olan açıklama yayınlanmamış. Abdullah Öcalan öğrenince tepki gösterdi. Bana atfen şöyle bir not verdi. Notta, 'Sayın Rezan ve Nevroz arkadaşlar, ben sizden sonra Ali Kemal Özcan hocayla görüştüm. Kendisine özgü geniş bir literatürü vardır, umarım paylaşırsınız. Bildiriyi kendisine de okudum. Nasıl açıklanır değerlendirileceğini tartıştım. Birlikte bildiriyle özüne uygun bir biçimde toplantı ve toplantılarda açıklayıp yorumlamanızın da yararlı olacağınızı kanısındayım. Görüşmek dileğiyle selam ve saygılarımla' ifadeleri yer aldı. Avukatlara ulaşmaya çalıştığını ancak herhangi bir cevap alamadım. Ben bir emaneti açıklıyorum. Emanete ihanet edilmez, sadece avukatlar değil, hiç kimse emanete ihanet edemez" dedi