Abone Ol

Skandal görüntüler İntizar'ın hayatını nasıl değiştirdi?

LGBTİ haberlerine yer veren KaosGL internet sitesinden Gözde Demirbilek, İntizar'a ait; izlenme sayısı en çok kliplerden netd müzik tarafından yayınlanmış olan “Ihlamurlar Altında”ya son iki hafta içinde gelen yorumlarını inceledi.

Skandal görüntüler İntizar'ın hayatını nasıl değiştirdi?

Poll Production, YouTube'da yayınladığı İntizar’a ait klipleri yoruma kapattı.

Skandal görüntüler İntizar'ın hayatını nasıl değiştirdi? - Resim: 1

ARAMA ÖNERİLERİ NE ANLATIYOR

Yorumlara geçmeden önce; oturum açılmamış tarayıcıda gizli pencereden açılan YouTube arama motoruna “İntizar” yazıldığında önerilen arama başlıkları arasında “İntizar Sinem Gedik”, “İntizar Sinem Gedik Video”, “İntizar Sinem Gedik Sansürsüz” ve “İntizar Sinem Gedik 2. Video” göze çarpıyor.

Ceceli tarafından hukuka aykırı bir biçimde elde edilen ve basına sızdırılan; İntizar ve Sinem Gedik’in özel hayatın mahremiyeti hakkını ihlâl eden görüntüler kullanıcılar tarafından çok kez aranmış; arama motoruna İntizar yazıldığında önerilen başlıklar, sanatçının şarkıların önüne geçerek yerini almış.

Skandal görüntüler İntizar'ın hayatını nasıl değiştirdi? - Resim: 2

LEZ, LEZO, LEZBİYEN

Geçtiğimiz iki hafta boyunca İntizar’ın lezbiyen olduğunu varsayan YouTube kullanıcıları, “Ihlamurlar Altında” klibi altında açıkça lezbofobilerini ortaya koymuş. “LEZBİYEN BU KADIN”, “Böyle bir şarkıyı söyleyen kadın nasıl lez olur yavvv” ve “Senin yüzünden şarkıdan soğuduk erkek tipli lezo” yorumları mevcut. Şarkının “güzel” İntizar’ın ise varsayılan bir cinsel yönelim sebebiyle “çirkin” bulunduğu görülüyor.

Skandal görüntüler İntizar'ın hayatını nasıl değiştirdi? - Resim: 3

GİZLİCE ÇEKİLMİŞ MAHREM GÖRÜNTÜLER ALAY KONUSU

İntizar ve Sinem Gedik’in izni olmadan hukuka aykırı şekilde çekilerek elde edilen ve mahkeme için “delil” olarak kullanılan mahrem görüntüler basına sızdırılmıştı. Yorumların bir kısmı, çok sayıda kullanıcının bu görüntülere eriştiğini ve gizli kalması gereken görüntüleri izlediğini gösteriyor.

Videoda gerçekleştiği iddia edilen edimlere yönelik; şarkıda geçen, “Yar tenine haram değdi” kısmı üzerinden İntizar, Sinem Gedik ve Mustafa Ceceli hakkında “mizah” iddiasında yorumlarda bulunan kullanıcılar, özel hayatın mahremiyeti hakkının ihlal edildiğinin farkında değil ya da farkında oldukları hâlde bu ihlali olumluyorlar.

"YANINDAYIZ İNTİZAR"

Ayrımcı yorumların yanında dayanışmacı yorumlar yok değil ancak genele baktığımızda destek mesajlarının az olduğu görülüyor. Bu desteklerin bir kısmında kullanıcılar, “Sanatını seviyoruz”, “Ruhsal hastalığı sesini sevmemize engel olmuyor” gibi İntizar’ın cinsel yönelimi konusunda varsayımda bulunarak; kendisini “o yönüyle” tasvip etmediklerini ancak sanatını sevdiklerini söylüyor. Sayıca az olan destekçilerin bir diğer kısmı da LGBTİ+’lara yönelik ayrımcılığı ve şiddeti doğru bulmuyor, şarkılarını dinlemeye devam edeceğini belirtiyor.