Abone Ol

Netflix'in oyuncak belgeselinde şok Türkiye detayı

Gazeteci Nilay Örnek'in kendi web sitesinde kaleme aldığı "Netflix"ten ve "Star Wars"tan bahsettiği yazısı dikkat çekti.

Netflix'in oyuncak belgeselinde Türkiye detayı

Gazeteci Nilay Örnek'in kendi web sitesinde kaleme aldığı "Netflix"ten ve "Star Wars"tan bahsettiği yazısı dikkat çekti.

Örnek, Nerflix'te yayınlanan "The Toys That Made Us" belgeseli için, "Onlarca enteresan ayrıntı var" derken, belgeselin, Star Wars oyuncaklarını konu alan bölümünde Türkiye'nin de yer aldığını belirtti.

Örnek, sahte Star Wars ürünlerinde Türkiye'nin önemli bir yer tuttuğuna değinirken, belgeselde Türkiye'nin dalga geçilerek konulduğunu da belirtti. Örnek, "Koleksiyonerler ‘Sahte ve saçma’ Star Wars ürünleri konusunu açıyor ki en büyük kalem Türkiye’nin oluyor. Türkiye’de ‘Uzay Savaşları’, ‘Stars War’ gibi kelime oyunları ile bir dizi oyuncak üretilip satılıyor; koleksiyoncular bunları da toplamış ama dalgası da geçiliyor" dedi.

Star Wars serisinde bulunan ve kurgusal bir karakter olan "Chewbacca"nın da, "Che Bacca" ismiyle yer aldığına değinen Örnek, "Benim de bu serinin bir kısım oyuncağını Tahtakale’de görmüşlüğüm var; belgeseli izleyince Che Bacca bulabilir miyim, merak ettim doğrusu" diye belirtti.

Nilay Örnek'in yazısı şu şekilde:

"Netflix’in ilgi çekici belgesellerinden biri: The Toys That Made Us. Star Wars oyuncaklarını konu alan ilk bölümde Türkiye de var; ama dalga geçilen bir ‘çakma’ işiyle…

Netflix'in oyuncak belgeselinde şok Türkiye detayı - Resim: 1

The Toys That Made Us (Bizi Biz Yapan Oyuncaklar) adlı Netflix belgeseli, özellikle 80’lerde çocuk olanlar için pek bir keyifli. Böyle olmayanlar için de tarihi ve sosyolojik açılardan izlenesi.

Belgesel, 'Tarihin en çok iz bırakan oyuncaklarının yaratıcıları, milyar dolarlık eserlerinin yükselişini ve bunların kimi zaman uğradığı başarısızlıkları anlatıyor.'

FİLM ÇIKMADAN KİMSE STAR WARS OYUNCAĞI YAPMAK İSTEMEMİŞ

İlk bölüm Yıldız Savaşları, yani Star Wars... Star Wars filmleri çıkmadan önce George Lucas uzun zaman, pek çok büyük oyuncak şirketiyle filmin figürlerinin yapılması için görüşüyor. Ancak hiçbiri bunu kârlı ya da cazip bulmuyor.

Sonuçta minik bir şirket olan The Kenner, o güne kadar giriştiği en büyük lisanslama projesine başladığında tarihin en kârlı oyuncak telif anlaşması ortaya çıkıyor. Şans! The Kenner, o dönemde Cincinnati’deki küçük bir oyuncak şirketi.

Lucas bu anlaşmadan yüzde 5 gibi çok küçük bir pay alıyor. (yıllar sona The Kenner’ı satın alıp, yeni filmler de yok diye anlaşmadaki o telifi de ödemeyen Hasbro sonra yüzde 18’lik bir paya razı olmak zorunda kalıyor.)

Netflix'in oyuncak belgeselinde şok Türkiye detayı - Resim: 2

EN DEĞERLİ STAR WARS OYUNCAĞI HANGİSİ?

Belgeselde onlarca enteresan ayrıntı var ('En değerli Star Wars oyuncağı / figürü hangisi?') gibi soruların yanıtları mesela ya da ilk prototiplerdeki çorapla yapılan giysi…) ama ben esas konuya geleyim, bir ara koleksiyonerler ‘Sahte ve saçma’ Star Wars ürünleri konusunu açıyor ki en büyük kalem Türkiye’nin oluyor. Türkiye’de ‘Uzay Savaşları’, ‘Stars War’ gibi kelime oyunları ile bir dizi oyuncak üretilip satılıyor; koleksiyoncular bunları da toplamış ama dalgası da geçiliyor. Mesela bir karakterin önündeki uzay gemisi yönetim masası aslında eski bir hesap makinesi gibi, gibi… Chewbacca bizde Che Bacca olmuş gibi…

Netflix'in oyuncak belgeselinde şok Türkiye detayı - Resim: 3

Benim de bu serinin bir kısım oyuncağını Tahtakale’de görmüşlüğüm var; belgeseli izleyince Che Bacca bulabilir miyim, merak ettim doğrusu."