Abone Ol

MÜYAP’tan icra kıskacı: 650 Radyo zor durumda

Medyafaresi.com Özel Haber: Son yıllarda yaşanan ekonomik kriz sonrasında reklam gelirleri düşen birer ikişen kapanan yerel radyolar ödeyemedikleri telifler nedeniyle telif yüzünden icralık oldular.

MÜYAP’tan icra kıskacı: 650 Radyo zor durumda

İstanbul’da yayın yapan ulusal radyoların baskısı altında yaşam mücadelesi veren yerel radyolar ödeyemedikleri yüksek telif bedelleri ile icralık oldu. Özellikle MÜYAP yıllık 4 bin lirayı bulan telif bedellerini ödemeyen yerel radyoları icraya verdiği gibi bankalardaki hesaplarına bloke koydurdu.

Alınan bilgilere göre lisanslama faaliyetlerinin tek elden ve daha efektif bir şekilde gerçekleştirilebilmesi için kurulan Türkiye Musiki Eserleri Sahipleri Meslek Birliği MESAM ve MSG ile Bağlantılı Haklar Meslek Birlikleri MÜ-YAP ve MÜYORBİR, ortaklama lisans yaparak müziklerden telif alıyorlar.

Son yıllarda yaşanan ekonomik sıkıntı sonrasında Anadolu’daki yerel radyoların reklam gelirleri düşünce her yıl artan bu yılda yaklaşık 14 bin lirayı bulan telif bedellerini ödemekte zorlanırken,ödenemeyen telifler nedeniyle icralık oldular.

Özellikle MÜYAP telif konusunda tolerans tanımayarak sayıları 650’i bulan yerel radyolardan telif bedellerini almak için icraya başvurdu. İcra takibi yapılan radyolardan 200 tanesinin 2019 yılı için telif bedeli olduğu ifade edilirken, tahsilat konusunda kararlı olan MÜYAP icra takibi başlattığı radyoların banka hesaplarına daha çabuk tahsilat yapabilmek bloke koyduruyor.


Ekonomik sıkıntı nedeniyle birer ikişer kapanan Anadolu’daki yerel radyo işletmecileri telif konusunda MÜYAP’ MÜYORBİR MSG gibi meslek kuruluşlarının uygulamasına tepki gösterirken, bu konuda meslek Radyo ve Televizyon Yayıncıları Birliği (RATEM)’in sorunların çözümü noktasında etkisiz kaldığına işaret ediyorlar.

Medyafaresi.com