Abone Ol

Muhteşem Yüzyıl'da olaylar yeni başlıyor!

Milliyet gazetesi yazarı Asu Maro, Muhteşem Yüzyıl'ın senaristi Yılmaz Şahin ile röportaj yaptı. Yılmaz Şahin Muhteşem Yüzyıl hakkında tüyolar verdi.

Muhteşem Yüzyıl'da olaylar yeni başlıyor!

Muhteşem Yüzyıl'ın senaristi Yılmaz Şahin, dizi hakkında bilinmeyenleri ve sezon finalini anlattı. Ünlü senarist Muhteşem Yüzyıl'ın asıl şimdi başladığını söyleyerek önemli açıklamalar yaptı.

İşte Yılmaz Şahin ile yapılan o röportaj.

"Muhteşem Yüzyıl" dizisi bu hafta 100'üncü bölüme ulaştı. Senaristi Yılmaz Şahin, gelecek sezon ile ilgili heyecanlı: "Asıl baştan beri bizi heyecanlandıran hikayeye girdik şimdi. Şehzadelerin taht oyunlarını, kardeşlerin ve Süleyman ile Hürrem'in trajedilerini izleyeceğiz. Çıtayı daha da yükselttiğimiz bir  süreç başladı"


Topkapı Sarayı'nın bahçesinde yapılan çekimlerde Şahin hissettiklerini şöyle anlatıyor: "Bunları gördüğün zaman ete, kana bürünüyor, insana dönüşüyor kahramanların. O zaman 'Hiçbir tabu, zırh yok aslında, arkasında insan var' diyorsun."

Yayınlandığı andan itibaren en çok tartışılan, konuşulan, meclisin, siyasetçilerin, Başbakan'ın bile gündemine giren, reyting listelerinin zirvesini hiç bırakmayan, seveni de kızanı da bol dizi "Muhteşem Yüzyıl" bu hafta 100'üncü bölüme ulaştı. Süleyman, Hürrem, Pargalı, Hatice, Valide Sultan, şehzadeler, evet bütün bunlar hayatımızın ortasında 100 bölümdür. Ama bunların bir de yaratıcısı var, masa başında oturup onların hikayelerini, ağızlarından çıkacak cümleleri yazan, neyi neden yaptıklarını anlamak için günlerini gecelerini geçiren bir genç adam... Özlemle andığımız Meral Okay ile birlikte çıktıkları serüveni, bir süredir yol arkadaşını kaybetmiş olarak sürdüren senaryo yazarı Yılmaz Şahin.
Diziyle ilgili her kafadan bir ses çıkarken hiç konuşmayıp yoluna devam eden Şahin'le Topkapı Sarayı'nın bahçesinde buluşuyoruz. Haklarında konuştuğumuz insanlar; Süleyman bu kapıdan kaç kez girmiştir kim bilir, Hürrem'le karşılaşmıştır şu köşede belki, İbrahim'le dertleşmiştir ihtimal... Ve biz şimdi, 500 yıl sonra 'evlerinin bahçesinde' oturmuş onların aşklarını, kavgalarını, savaşlarını, trajedilerini konuşuyoruz. Tuhaf bir duygu...

Tarihi gerçekler çerçevesinde yazarken ne kadar uçabiliyorsunuz?

Uçabileceğimiz yerler var tabii ki. Ama bizi bağlayan yerler de var. Özellikle haremle ilgili kaynak neredeyse yok denecek kadar az, biz burada tamamen kendi yaratıcılığımıza, kendi hikaye anlayışımıza göre yeniden bir kurgu yaptık. Bu illa böyle olduğu anlamına gelmiyor, zaten bizi belgeselden ayıran da bu. Tarihten ilham alarak yaptığımız bir kurgu.

"Yüzde 90 Hürrem'i sever, gerisi gizli Hürremcidir"

 Sizin Süleyman'ınız, sizin Hürrem'iniz, Pargalı'nız nasıl karakterler?

Tarihte bilinen karakterlerin ötesine geçmeye, olabildiğince derinliğini görmeye çalıştık hep. Geçmişe, çocukluklarına döndük, çok ciddi bir çalışma yaptık. İbrahim mesela çok büyük bir devlet adamı, büyük bir yetenek. Ama bir taraftan geçmişinde yaşadığı o 'dönme' halini, 'devşirilme' halini de hep bir yara gibi taşımış içinde. Hatice Sultan'la yaşadığı aşkı çok yücelttik. Hürrem'inki ayrı bir hikaye, Rutenya'da köyde yaşayan bir kızken kaçırılması, hediye olarak Topkapı Sarayı'na sunulması... İlk geldiğinde çok hırçındı, kendince bir intikam duygusunu besliyordu. Ama Süleyman'a olan aşkı onu yeniden güçlendirdi, tutunacak bir dal oldu. Hürrem'i herkese sevdirdik. Yüzde 90'ı seviyordur, kalan yüzde 10 da gizli Hürrem'cidir bence. Onu anladılar en azından. Süleyman'ın hayatını başlıbaşına ayrı değerlendirmek gerekiyor. 26 yaşında bütün imparatorluğun kaderi onun ellerinde. Yanında çok sevdiği, can yoldaşım dediği İbrahim var. Bir kadına âşık oluyor, imparatorluğun kaderi de orada değişiyor. Bunların yanında Süleyman çok büyük bir romantik, bir şair, kuyumculuk merakı var, dünya siyasetine hakim, araştıran, sorgulayan bir karakter. Ama hep söylediğimiz bir şey var, "İktidarın gürültüsü kulakları sağır eder" diye, hayat onu çok sevdiği, üzerlerine titrediği insanlarla karşı karşıya getiriyor.

"Pargalı'yı ben de terk etmek istemezdim..."

Pargalı'nın bu kadar sevilmesi onun ömrünü uzattı mı?

Hayır, çok acımasız davrandık, planladığımız zamanda ayrıldı aramızdan. O kadar güçlü bir karakteri inan bana ben de terk etmek istemezdim ama... Biz bir dönemi anlatıyoruz ve daha o kadar ciddi yeni karakterler var ki, seyircinin seveceği, bizi heyecanlandıracak o kadar müthiş hikayeler var ki. Asıl baştan beri bizi heyecanlandıran hikayeye girdik şimdi. Şehzadelerin taht oyunlarını, kardeşlerin, Süleyman ve Hürrem'in trajedilerini izleyeceğiz. Düşündükçe tüylerimizi ürperten noktalara, asıl anlatmak istediğimiz yerlere geldik. Babayla oğlun, kardeşle kardeşin ikbal uğruna, 'nizam-ı alem' uğruna, adına ne koyarsanız koyun, birbirinin canına kastetmesi ve oradaki trajedi... Çıtayı daha da yükselttiğimiz bir sürece giriyoruz.

 Dizinin bu sezon bitmesi ihtimali vardı, öyle değil mi?

Bizim bitirilecek ya da bitirilmeyecek diye bir tartışmamız dahi olmadı. En baştan itibaren dört sezon olarak planlandı ve dördüncü sezonda bitireceğiz.

 O tartışmalar sizin yolunuzu hiç etkilemiyor mu?

Biz hiçbir zaman bu tartışmaların içinde olmadık, bundan sonra da olmayacağız. Bizim planladığımız bir yol haritası vardı, o doğrultuda hiçbir değişiklik olmadan ilerliyoruz.

 Dizi sizce de başta söylendiği gibi fazla harem odaklı mıydı?

Yola çıkarken belgesel yapalım diye bir amacımız yoktu, savaşı anlatalım diye de bir amacımız yoktu. Biz Süleyman'ı, Hürrem'i, Mahidevran'ı, İbrahim'i anlattık. Onlar da sarayda, haremde yaşıyorlar. Dolayısıyla haremi anlattık. Dediğim gibi biz en başında kendimize bir yol haritası çizdik. Bu süreçte de hiçbir zaman bir kişiyi ya da kurumu rencide etmek üzere yol almadık. Harem sahnelerinin de ağırlıklı olduğu bölümler oldu, savaş
ya da devlet işlerinin de...

 Seyirci hangi bölümleri seviyor?

Savaş bölümlerimizin daha az izlendiğini söyleyebilirim. Ama biz o tarafı da hiçbir zaman es geçmedik. Atlamamak gereken her şeyi veriyoruz.

"Hürrem rüyamda uçurumun ucundaydı"

Hürrem'in bir sahnesini rüyanızda görüp yazmışsınız...

O uçurum sahnesi benim en sevdiğim sahnelerden biridir. Süleyman ölüm döşeğindeydi, Hürrem'in duygusunu anlamaya çalıştım. Ne yaparsın, en büyük aşkın? Hayatının anlamını kaybedeceksin... Bunu nasıl ifade edebileceğimi bulamadım. Rüyamda bir uçurumun ucunda gördüm Hürrem'i, terasa çıktı, nefes almaya çalışırken terasın önü birden uçuruma dönüştü ve tam düşerken son anda Valide Sultan tuttu. Rüyada çözdüğüm sahnelerden biridir o.

"Sırada bunun da üstüne çıkacak tarihi bir iş var"

 Biz masal kahramanları gibi izliyoruz ama aslında az önce geçtiğimiz yollardan yürüdüler. Size nasıl geliyor, onların sahiden yaşamış insanlar olması?

Belki bu işin katkılarından biri bu oldu çünkü hikaye anlatıyorsan insanı anlatıyorsun. İnsanı anlatmak için de onun kendi iç dünyasında yaşadığı zaafları, çelişkilerini görmek gerekiyor. Bunları gördüğün zaman ete kana bürünüyor, insana dönüşüyor. O zaman da diyorsun ki "Evet, hiçbir tabu, zırh yok, aslında arkasında bir insan var".

"Biz kilitli bir kapıyı araladık"

 Yönetmenlerinizden Durul Taylan "Bu dizinin yaptığı tarihçilerin 'söyletmeyin' dediğini söylemek" demiş.

Ben şöyle ifade ediyorum, büyük bir kapı vardı, Topkapı Sarayı'nın kapıları gibi kilitli. Biz o kapıyı biraz araladık, arkasına baktık. Tabii her ülkenin kırmızı çizgileri vardır ama bizim ülkemizde biraz fazla kutsalımız var.

 Bunlara toslayacağınızı herhalde tahmin ediyordunuz başta değil mi?

Tahmin ediyorduk tabii, sopa yiyeceğimiz zamanları da biliyorduk. Ama yaptığımız işe güvendik, inandık. Ve olabildiğince en hassas şekilde, açık vermeden ilerlemeye çalıştık. Ama herkesi memnun etmek mümkün değil.

 "Muhteşem Yüzyıl" insana dair ne öğretti size?

Nerede durursan dur, ne yaparsan yap, bu dünya ne sana ne bana kalmıyor. Sultan Süleyman'a da kalmıyor. O yüzden, yaşarken önüne gelen nimetlere hep bir mesafeyle bakmak gerekiyor. Ölüm diye bir gerçek var. Bu gerçekle yaşamak önemli, etrafını yıkmadan, dökmeden.

 Bundan sonra ne yazacaksınız?

Bunu kendime de soruyorum. Baştan itibaren çok özel bir bağ kurduk biz "Muhteşem Yüzyıl"la, final sezonunda da en görkemli biçimde devam edip bitirme hayalindeyiz. Sonrasıyla ilgili bazı fikirlerimiz var, onlara yönelik alt yapı çalışmaları başladı ama bunlar şimdilik sır.

 Gene tarihi bir şey mi?

Tarihi evet. Ama bunun daha üstüne çıkacak bir proje, onu söyleyebilirim.

"Muhteşem Yüzyıl"da 100 bölümün 'en'leri

 En heyecanlı sahne?

İbrahim'in ölümü.

 En eğlenceli?

Hürrem'in Süleyman'ı görünce bayılması. Süleyman'la göz göze geldiği büyülü bir an. O an imparatorluğun  kaderi değişiyor.

 En romantik?

Hatice'yle İbrahim'in Has Bahçe'deki sahnesi. İbrahim mektup atıyordu yere Kanuni'nin yanında. Sonra "Sizi zor durumda bıraktığım için özür dilerim, bir daha size yazmayacağım" diyordu, Hatice de "Lütfen yazın" diyordu. Oradaki masumiyet çok güzeldi. Hiçbir zaman bir daha o an yaşanmadı.

 En erotik?

Süleyman'la Hürrem'in terasta kavga ettikleri, boğazına yapışmışken Süleyman'ın bir anda tutup öptüğü sahne.

 En güçlü?

Süleyman'ın mezara girdiği sahne çok güçlü bir sahne. Mohaç'ta iki saatte bir orduyu yok ettiler ve Süleyman kibre kapılmamak için mezara girdi, kafa sesinden bunu niçin yapmaması gerektiğini dinledik.

"Bence en erotik sahne Hürrem ve Süleyman'ın bir kavga sonrasındaki öpüşme sahneleri."

MİLLİYET

RÖPORTAJIN DEVAMINI OKUMAK İÇİN TIKLAYINIZ...


Şevval Sam Mihrimah'ın kınasında ağıt yaktı... -VİDEO-


KANUNİ'NİN FIRÇASI ŞEHZADE MUSTAFA'YI AĞLATTI -VİDEO-

KANUNİ VE HÜRREM DUDAK DUDAĞA -VİDEO-

HÜRREM'İN BÜYÜK ZAFERİ SARAYA GERİ DÖNDÜ -VİDEO-

Muhteşem Yüzyıl'a damga vuran dua sahnesi!.. VİDEO

HÜRREM SULTAN KÖŞEYE SIKIŞTI -VİDEO-

MUHTEŞEM YÜZYIL'DA MİMAR SİNAN FIRTINASI -VİDEO--

HÜRREM MALKOÇOĞLU VE MİHRİMAH SULTAN'I YAKALADI VİDEO

LOST'UN KARA DUMANI MUHTEŞEM YÜZYIL'DA -VİDEO-

ŞAH SULTAN'IN PARGALI AŞKI VİDEO

ŞAH SULTAN, HÜRREM'İ MAT ETTİ -VİDEO-

HÜRREM SULTAN SUİKASTTAN BÖYLE KURTULDU -VİDEO-

PARGALI İBRAHİM'İN AĞLATAN VEDASI -VİDEO-

PARGALI HÜRREM SULTAN'A AŞIKTI.. VİDEO

PARGALI BÖYLE İDAM EDİLDİ -VİDEO

MUHTEŞEM YÜZYIL'DAN ADALET ELEŞTİRİSİ! VİDEO GALERİ

SÜLEYMAN YERE YIĞILDI İZLEMEK İÇİN TIKLAYIN

MUHTEŞEM YÜZYIL'DA SAKINCALI KİTAP GÖNDERMESİ.. VİDEO

PARGALI HÜRREM SULTAN'A AŞIKTI.. VİDEO

PARGALI BÖYLE İDAM EDİLDİ -VİDEO-

HÜRREM SULTAN'A ŞAŞIRTAN KUR'AN HEDİYESİ! VİDEO

DENİZ ÇAKIR MUHTEŞEM YÜZYIL'DA.. FOTO GALERİ

HÜRREM SULTAN'DAN OLAY YARATAN NAMAZ KILMA SAHNESİ! VİDEO

HÜRREM'İN BAŞÖRTÜLÜ SAHNESİNİ İZLEMEK İÇİN TIKLAYIN

MERYEM UZERLİ'NİN CESUR POZLARI İÇİN TIKLAYIN

HÜRREM'İN İNTİKAMINI İZLEMEK İÇİN TIKLAYIN

MERYEM UZERLİ CHE GUEVARA HAYRANI ÇIKTI

MERYEM UZERLİ'DEN ÇOK ÖZEL FOTOĞRAFLAR.. FOTO GALERİ

HÜRREM SULTAN FRİKİK VERDİ VİDEO

HÜRREM SULTAN'I HİÇ BÖYLE GÖRMEDİNİZ