Abone Ol

Muharrem İnce'den Erdoğan'a 4 maddelik döviz kuru çağrısı

CHP'nin cumhurbaşkanı adayı Muharrem İnce'nin seçim kampanyası rotasında bugün Erzincan ve Sivas var. İnce ilk durağı Erzincan'da İzmir Marşı ile kürsüye geldi.

İnce'den Erdoğan'a 4 maddelik döviz kuru çağrısı

Muharrem İnce, meydandakilerle birlikte tempo tutarak marş söyledi.

İnce'nin hedefinde Türk lirasının değer kaybetmesi ve döviz kurundaki yükseliş vardı; İnce'nin konuşması satır başlarıyla şöyle:

"Bedri Rahmi diyor ki, 'gece karanlığında gelse şiirin hası, ayak seslerinden tanırım. Ne zaman bir köy türküsü dinlesem, şairliğimden utanırım'. Türkü diyarı Erzincan'da ne de güzel söylemişler, 'Erzincan'a girdim ne güzel bağlar, Erzurum'a varadım dumanlı dağlar / Elleri koynunda bir gelin ağlar' diyor ya, artık elleri koynunda bir gelin değil, 81 milyon Türkiye ağlıyor.

'Israr ederlerse hepimiz batacağız'

Ekonomi batıyor, duvara toslamak üzereyiz. Ey aziz milletim, ey AK Partili, ülkücü, HDP'li, İYİ Partili, Saadet Partili kardeşim; kamyon duvara toslamak üzere. 16 senede başaramadıklarını yine başaramayacaklar. Bugün Erzincan'a gelmeden önce, ekonomi kurmaylarımla birlikte saatlerce toplantı yaptım. Bu durdurulamayan dövizi, doları, euro'yu, eğer ısrar ederlerse hepimiz batacağız.

Erdoğan'a çağrı, 4 öneri

Erzincan'dan AK Parti Genel Başkanı Sayın Cumhurbaşkanı Erdoğan'a tarihi bir çağrı yapacağım. Sayın Erdoğan, döviz kurları artıyor. Kısa bir süre içinde bu bize daha yüksek enflasyon ve daha yüksek faiz olarak dönecektir.

Milletimiz gelir kaybına uğrayacak, ekononik sistemimiz ciddi bir sıkıntı içine girecektir. Bu tehlikeyi bertaraf etmek için Sayın Erdoğan, Sayın Cumhurbaşkanı size sesleniyorum. Bu memleketin evladı olarak size çağrımdır.

1- Size lütfen yanlış bilgi veren danışmanlarınızı, ekonomiyle ilgili kurmaylarınızı gözden geçirin ve size yalan söyleyenleri bir an önce etrafınızdan uzaklaştırın.

2- Sayın Cumhurbaşkanı Merkez Bankası'nın para politikasını bağımsız bir şekilde uygulamasına lütfen müdahale etmeyin.

3- Acil olmayan kamu yatırımlarının şimdilik erteleneceğini, kamu mali disiplinininin öncelikli olduğunu piyasalarla paylaşınız.

4- Şu anda piyasalarda bir dedikodu var, bunu lütfen bertaraf ediniz. Kambiyo kontrolü ve yabancı varlık cinsinden paraların Türk lirasına dönüştürüleceğinin hiçbir şekilde gündemde olmadığını kamuoyuyla paylaşınız.

Bu çağrıları dikkate alırsanız, piyasalara katkı sağladığını hep birlikte görürüz.

'Döviz ve faiz 1 haftada kontrol altına alınacak'

Aziz milletimiz tedirgin olmayın. 24 Haziran'dan sonra bu aksaklıkları düzelteceğiz. Ekonomik akıl devreye girecek, mali disiplin sağlanacaktır. Merkez Bankası para politikasını bağımsız şekilde saptayacaktır.

Türkiye kambiyo kontrollerinin konuşulduğu sabit kur sistemlerinin tartışıldığı bir ülke olmayacaktır. Atılacak bu adımlarla 1 hafta içinde bu karanlık tabloyu hep birlikte gidereceğiz. Döviz ve faiz kontrol altına mutlaka alınacaktır, rahat ol aziz milletim.

'Muharren İnce Cumhurbaşkanı olacak diye milletvekili adayı oldular'

Hemşeriniz Binali Yıldırım, milletvekili listesine müracaat etti. Yeni anayasada biliyorsunuz milletvekillerinden bakan olmuyor. Yani damat milletvekilliğine, başbakan, eş dost milletvekilliğine müracaat etti.

Hesapları şu, 24 Haziran'da Muharrem İnce Cumhurbaşkanı olacak; 'Biz bakan olamayacağız, bari milletvekili olalım' diyorlar. Üzgünüm yeni dönemde 'İnce eleyip sık  dokuyacağız'. Devlet yönetimi bağırıp çağırmakla olmaz, 'İnce ayarla' olur. O 'İnce ayarı' tutturacağız.

Çiftçiye mazot 3 lira, asgari ücret 2 bin 200 lira

Türkiye'de tarımı öldürdüler. Erzincan'da da biliyorum, şeker fabrikasını sattılar, iplik fabrikası, Et Balık Kurumu fabrikası iplik parasına gitti. Artık iki Trakya büyüklüğünde alan ekilemiyor. 2006'da bir kanun çıkardılar, 'Milli gelirin yüzde 1'ini tarımı desteklemeye ayıracağız' dediler.

Yani 30 milyar para. Bunn daha 12.7 milyarını verdiler çitfçiye. Yani Türk çiftçisine Türkiye Cumhuriyeti borçludur. Mazot, gübre alamıyor çitçi. Bakın köylü çocuğu Muharrem İnce, Cumhurbaşkanı olduğumda çitfçiye mazot 3 lira olacak, asgari ücret 2 bin 200 lira olacak.