Abone Ol

Modanın çocuk model takıntısı dirildi!

Moda dünyasının 'ergen model' takıntısı dirildi! Konu; son Dior defilesinde boy gösteren ve markanın yeni yüzü de olan 14 yaşındaki Sofia Mechetner ile yeniden gündemde. 15 yaş altında olup da seksi pozlar verdirilen modellerin bir kısmı ünlülerin çocukları. Peki moda endüstrisi...

Modanın çocuk model takıntısı dirildi!

Moda tutkunları Dior’un Paris’teki 2016 sonbahar/kış koleksiyonunu heyecanla karşıladı. Lakin defilede boy gösteren, markanın yeni yüzlerinden Sofia Mechetner'ın henüz 14 yaşında olması tartışma yarattı.
Mechetner'ın 170 bin sterlinlik anlaşması, iki sene boyuna Dior'un defile ve reklamlarında yer almayı içeriyor. 1.80 boyundaki Sofia, diyet yaptığı için değil hâlâ gelişmekte olduğu için bu kadar zayıf olmasına rağmen, kadınların nasıl görünmesi konusunda 'mükemmel' bir model olarak görülüyor.

BİR 'KÜLKEDİSİ ÖYKÜSÜ'
Sofia’nın apartman dairesinden podyumlara uzanan yolculuğu, ajansı tarafından bir modern külkedisi hikâyesi olarak lanse ediliyor. İsrail’e göçmüş yalnız bir Rus annenin kızı olan Sofia, ailesine ofis temizleme işinde ve kendinden küçük kız ve erkek kardeşine bakma konusunda yardım ediyordu. Boyu ve güzelliği sayesinde öne çıkan Sofia, İsrail’deki bir model ajansı tarafından Paris’te bir çekime yollandıktan sonra Paris’te ziyaret ettiği Dior mağazasında da markanın kreatif direktörü tarafından keşfedildi.

Modanın çocuk model takıntısı dirildi! - Resim: 1
Dior'un yeni yüzü Sofia Mechetner, 14 yaşında.

VOGUE, 16 YAŞ ALTINA YASAK GETİRMİŞTİ
Podyumlarda ve moda dünyasında genç kızlara rastlamak o kadar da şaşırtıcı olmasa da Sofia gibi 14 yaşındaki gençlerin markaların yüzü olmasına tepki gösterenler var. Zira Brooke Shields’ın 14 yaşındayken Vogue dergisine kapak olarak moda dünyasına giriş yaptığı 1980'den bu yana, endüstrinin 'çocuk yaştaki genç kızları' seksi modeller olarak kullanmaktan vazgeçmeye başladığına dair emareler vardı.
Bu konudaki gelişmelerden en mühimi, üç sene önce 'modanın kutsal kitabı' sayılan Vogue dergisinin tüm edisyonlarının 16 yaş altı model kullanmamak üzere anlaşma imzalamasıydı. 2007 yılında ise İngiliz Moda Konseyi tasarımcılara 16 yaşın altında model kullanmamalarını öneren bir kılavuz çıkarmıştı.

KATE MOSS: MODELLİĞE GENÇ YAŞTA BAŞLAMAK BANA ZARAR VERDİ
Bir dönemin genç modellerinden Dunja Knezevic, podyumlarda genç modellerin yürütülmesi trendini 'pedofillik' olarak tanımlamış, İngiliz top model Kate Moss da mesleğe genç yaşta başlamış olmasının kendisine zarar verdiğini anlatmıştı. Moss, Vanity Fair’e verdiği röportajda genç yaşta soyunmanın ve seksi pozlar vermenin kendisinde sinir krizlerine yol açtığını ve Valium kullanmaya başladığını itiraf etmişti.

Modanın çocuk model takıntısı dirildi! - Resim: 2
14 yaşında keşfedilen Kate Moss'un gençlik yıllarından bir kare.

ÇOĞU, ŞÖHRETLERİN ÇOCUKLARI
Şimdilerdeyse endüstrinin 'gençlik takıntısı' yeniden 'hortlamış' gibi görünüyor. Geçen ay, 80'leri kasıp kavuran top model Cindy Crawford’un kızı Kaia Gerber en büyük modellik ajanslarından IMG ile kontrat imzaladı. 13 yaşındaki genç kız en son çekimindeki fotoğraflarda bir yastığa yaslanmış ve gözleri hafif kapalı, seksi bir poz verirken görülüyor.

Modanın çocuk model takıntısı dirildi! - Resim: 3
Cindy Crawford ve kızı Kaia Gerber

Hollywood yıldızı Johnny Depp ile Fransız oyuncu ve model Vanessa Paradis'nin 15 yaşındaki kızı Lily-Rose da en son 'ergen modellerden'. Genç kızın Chanel gözlüklerinin yüzü olduğu haberi geçen hafta dünya basınında yer bulmuştu. Bir diğer genç, hatta çocuk model ise rock yıldızı Noel Gallagher’ın 15 yaşındaki kızı Anais. O da bir model ajansıyla kontrat imzalayanlardan...

Modanın çocuk model takıntısı dirildi! - Resim: 4
15 yaşındaki Lily-Rose Depp, Johnny Depp ve Vanessa Paradis'nin kızı.

Modanın çocuk model takıntısı dirildi! - Resim: 5
Rock yıldızı Noel Gallagher’ın 15 yaşındaki kızı Anais.

GENÇLERİ TERCİH EDİYORLAR, ÇÜNKÜ...
Moda evlerinin kreasyonlarının tanıtımları için genç modelleri tercih etmesinin sebepleri ise muhtelif. Tasarımcıların bir kısmı, genç kızların vücut kıvrımları henüz tam oluşmadığı ve materyalleri daha zarif gösterdikleri için küçük yaştaki modelleri tercih ediyor. Eski genç model Dunja Knezevic, 'daha zayıf' ve 'daha genç' takıntısı var olduğu için, kalçaları ve göğüsleri henüz tam gelişmemiş olan genç kızların modacılar için 'mükemmel form' olduğuna dikkat çekiyor. Genç modellerin daha düşük ücretler karşılığında çalışması ve daha kolay idare edilmesi de bir başka neden...

Modanın çocuk model takıntısı dirildi! - Resim: 6
Eski genç modellerden Dunja Knezevic, bugün modellerin hakları için de mücadele eden bir aktivist...

Bir manken ajansının sahibi olan, aynı zamanda menajerlik yapan Carole White “Genç kızları, kadınlar için yapılan kıyafetlerin içine koymakta uygunsuz olan bir şey var. Genç kızlar daha o yaşta vücutlarına olan farkındalıklarını geliştirirken aynı zamanda sürekli reddedilmeye de maruz oluyorlar. Birçok deneyimli model dahi bu reddedilmeleri zor buluyor” diyor.

TRAJİK SONLAR DA VAR...

Modanın çocuk model takıntısı dirildi! - Resim: 7
Bethany Wallece 19'unda hayata veda etmişti.

Genç yaşta modellik yapmaya başlayan Kate Moss, dünya çapında bir başarı hikâyesi olsa da, genç kızların modellik hikâyeleri arasında birçok trajik detay da gizli. 16 yaşında yakalandığı anoreksiya ve yeme bozukluğundan dolayı 19'unda hayatını kaybeden Bethaney Wallace'ı, 13 yaşında modelliğe başlayan ve kendisine 'şişman' denilmeye başlanınca sadece elma ve domatesle beslenmeye başlayıp 21 yaşında yaşama veda eden Brezilyalı model Ana Carolina Reston'ı tam da buraya not etmek lazım...
ÇEVİRİ: CANSU ÖNDER  Radikal