Abone Ol

Mert Elmas: Dünyanın yüzde 1'i aseksüel

Onu, Koç Üniversitesi’nde verdiği ‘Aseksüellik Nedir’ konuşmasıyla tanıdım. O bir aseksüel. Yani en yanlış tanınan ve en kolay damgalanan cinsel yönelime sahip. Mert Elmas diyor ki: “Seks bir ihtiyaçtır” ezberi herkes için geçerli değil.

Mert Elmas: Dünyanın yüzde 1'i aseksüel

Posta'dan Işıl Cinmen'in röportajı...

■ Aseksüellik nedir?

Aseksüeller hiçbir cinse karşı cinsel ilgi duymazlar. Kimseyle ya da hiçbir şeyle seks yapma arzuları yoktur.

■ Siz aseksüel olduğunuzu nasıl fark ettiniz?

Doğduğumdan beri cinsel istek duymadım.

■ Bu bir hastalık mı?

Hayır, cinsel yönelim. Aynen heteroseksüellik, gay’lik, lezbiyenlik gibi... Cinselliği etkileyen biyolojik veya psikolojik bir hastalık değil. Travma ya da hormonal bir düzensizlik sebebiyle oluşmuyor. Hastalık olmadığı gibi bir seçim ya da tercih de değil.

■“Bu benim tercihim” diyen bir aseksüel olamaz mı?

Hayır. Örneğin dini inancınız dolayısıyla cinsellikten uzak durma kararı verirseniz, bu bir tercih olur. Ama aseksüellerin cinsel isteği yoktur. Dolayısıyla ‘tercih’ söz konusu değil. Bizim dünyamızda sekse yer yok!

■ Aşık olabiliyor musunuz?

İki tip aseksüellik var: Romantik ve aromantik. Aromantik aseksüeller romantik ilişkiye girmez, aşık olmaz, yakınlaşma yaşamaz. Romantik ilişkileri olan aseksüeller ise homoromantik, heteroromantik, biromantik aseksüel olabilir.

BİZ DE ROMANTİK İLİŞKİ YAŞAYABİLİYORUZ


■ Nasıl yani! Bir insan hem aseksüel hem de gay olabilir mi?

Elbette. Romantik aseksüeller bir ilişkinin, cinsellik dışındaki tüm bileşenlerini partneriyle paylaşır. Kadın-erkek ilişkisi de olabilir, aynı cinsiyetten iki kişinin ilişkisi de...

■ Sizin sevgiliniz var mı?

Evet. Kız arkadaşımla iyi giden uzun süreli bir ilişkimiz var.

■ O da aseksüel mi?

Hayır.

■ Ama sevişmiyorsunuz?

Evet. Yönelimimle ilgili ona karşı hep dürüst oldum.

■ Hemen kabul mü etti yani?

Kolay olmadı. Bu durumu aşmamız neredeyse bir yılımızı aldı. Ama sonunda rayına oturdu. Cinsellik olmadan da ilişki sürebiliyor. Seks, dünyanın abarttığı kadar merkezde olmak zorunda değil. Kız arkadaşım bu durumu ilişkimizin bitmesi için bir sebep olarak görmüyor.

■ Sevginizi nasıl gösteriyorsunuz?

Sarılarak, minik öpücüklerle, sözcüklerimiz ve davranışlarımızla...

■ Peki, hiç seks yapmadan seksten hoşlanmayacağınız sonucuna nasıl varıyorsunuz?

İşte en sık duyduğumuz sorulardan biri! Buna bir soruyla cevap vereceğim: Siz erkeklerden hoşlanan bir kadınsınız değil mi?

■ Evet.

Peki, bir kadınla seviştiniz mi hiç?

■ Hayır.

Çünkü bir kadınla sevişmek istemediğinizi biliyorsunuz... Cevap bu. Bir şeyi istemediğimizi bilmek için denemek gerekmiyor. İlgimizi çekmeyen, bizi heyecanlandırmayan şeyleri biliriz ve onları zorla yapamayız. Bizim için de durum bu kadar basit.

■ Aseksüeller mastürbasyon yapıyor mu?

Kadınlar için gereklilik değil ancak maalesef erkekler spermlerini belli aralıklarla atmazsa bu sağlık için tehlikeli olabiliyor. Sağlığım için mastürbasyon yapıyorum.

■ O zaman ne hissediyorsunuz?

Açıkçası kendime tecavüz ediyor gibi hissediyorum. Aseksüel erkeğin en büyük sorunu bu.

■ Olağanüstü seksi bir kadın gördünüz diyelim... Ne hissediyorsunuz?

Onu takdir ederim, estetik olarak beğenirim. Ama onunla yatmak istemem!

■ Anlamamı daha iyi sağlayacak bir örnek verin lütfen...

Şöyle anlatayım: Müthiş güzel bir tabloya baktığınızda ne hissediyorsunuz? Ona daha çok bakmak, anlamak, hakkında daha fazla bilgi edinmek, onu çizen ressamın diğer resimlerini de görmek istiyorsunuz. Ama onunla yatmak istemiyorsunuz. İşte aynen böyle bir duygu!

■ Hayatınızdaki en büyük zorluk ne?

Ben şanslı olanlardanım. Kendimi geç olmadan fark ettim, bilgi edindim ve kabul ettim. Bu sayede istemediğim şeyleri zorla yaşamadım.

■ Kendini fark edemeyenlere ne oluyor?

Zorla evlendirilen, kendini tanıma fırsatı olmayan, yönelimini hastalık zanneden, cinsel ilişkiye girmemenin bir hak olduğunu bilmeyen birçok insan var. Bu konuda özgür olmayanlar zor hayatlar, mutsuz evlilikler içinde yaşıyor. Bu yüzden bilinçlenmek ve sesimizi duyurmak zorundayız.

DÜNYANIN YÜZDE 1'İ 'SEKS HAYIR' DİYOR...

■ Dünyada ne kadar aseksüel birey var?

Konuyla ilgili araştırmalar çok az. En kapsamlısı 2004’te yapıldı ve dünya genelinin yüzde 1’lik kesiminin aseksüel olduğu sonucuna ulaşıldı. Ama hem akademik hem de psikolojik çalışmalar yeni yeni yapılıyor.

■ Birbirinizle konuşmaya, fikir alışverişinde bulunmaya ihtiyaç duyuyor musunuz? Bir örgütünüz var mı?

Örgüt sayılmaz ama aseksüel topluluklar var. Türkiye’de bir internet topluluğu var. Dünyada en bilineni, David Jay tarafından 2001’de kurulan ‘Aseksüel Görünürlüğü ve Eğitimi Ağı’, İngilizce kısaltmasıyla AVEN. AVEN’in 150 bine yakın üyesi var ve aseksüelliği görünür kılmak için çalışmalar yapıyor.

■ Aseksüelliğin bilinirliğinin artması neden önemli?

Çünkü aseksüeller var! Ve daha önemlisi, aseksüel olduğunun farkında olmayan biri hasta olduğunu düşünerek acı çekiyor. Ne zaman ki yalnız olmadığını, bunun diğer insanların da paylaştığı bir yönelim olduğunu öğreniyor, hayat rayına giriyor. “Seks bir ihtiyaçtır” ezberi dünyadaki herkes için geçerli değil. Cinselliğin olmadığı bir hayatın içinde de mutlu olunabiliyor.