Abone Ol

Marmara'da soğuk hava alarmı! Gaz yetecek mi?

İran dünden itibaren Türkiye’ye verdiği gazı kademe kademe artırırken, Enerji Bakanlığı özellikle cuma günü Marmara Bölgesi’ni etkisi altına alacak soğuk havaya karşı alarma geçti.

Marmara'da soğuk hava alarmı! Gaz yetecek mi?

İç tüketimini gerekçe göstererek gaz arzını kısan İran, dünden itibaren akışı kademe kademe artırmaya başladı ancak, yaklaşan soğuk havalar nedeniyle Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı alarma geçti.

Bakanlık, cuma gününden itibaren büyük ölçekli gaz tüketimiyle öne çıkan İstanbul’u ve Marmara’yı vurması beklenen kara kış için hazırlık başlattı. BOTAŞ, arztalep dengesini sağlamak için özel sektörün işlettiği doğalgaz santrallarına yazı yazarak gaz arzını bugünden itibaren yüzde 50 kısacağını duyurdu. Gaz tüketiminin daha da artması durumunda yeni önlemler devreye konulacak. Gaz- Bir Başkanı Yaşar Aslan, soğuk havanın yurdun tümünü etkilemesi halinde tüketimlerin çok yükseleceğini belirtti.

TÜKETİM PİK YAPACAK

İran’ın vanayı kısmasının ardından hemen bazı önlemler devreye alınırken, gaz akışının dünden itibaren yeniden normal seviyeye alınmasına karşın tedbirlere devam edildi. Kaynaklar, “Soğukların bastırmasıyla doğalgaz tüketimi artacak. Özellikle İstanbul’u içine alan Marmara’da gaz tüketimi artacak. Tüketim, pik yapacak. Soğuk kış günlerinde hiçbir sorun yaşanmaması için çalışmalar sürüyor” ifadesini kullanıyor. Halen, günlük 195 milyon metreküp olan günlük tüketimin, 225-230 milyon metreküpe kadar çıkabileceği kaydedilirken, arz güvenliği kapsamında özel sektör santrallarına gaz akışının yüzde 50 azaltılacağı belirtiliyor. Nitekim bazı şirketlerden dün KAP’a yapılan açıklamada uygulamanın başladığı görüldü. Gaz santrallarında kapasite kullanımı düşürülürken, hidroelektrik ve kömür santrallarında gerekli tedbirlerin alındığı ve daha fazla elektrik üretimi için talimat verildiği belirtiliyor. Elektrikte, tüm önlemlere karşın açık oluşması halinde arz-talep dengesini sağlamak için ‘gezdirilerek’ diye tanımlanan, saat bazlı bölgesel kesintilerin yapılması gündeme gelecek.

KONUTTA RİSK OLMAZ

Gaz-Bir Başkanı Yaşar Aslan, şehir girişlerinde doğalgaz basıncının şu anda normal seviyede olduğunu belirterek “Gazda bir risk olması halinde, gaz santralları ve büyük müşterilerde kısıntıya gidecek bir önlem paketi var. Gelecek soğuk hava yurdun tümünü etkilerse tüketimler çok yükselir. konut tüketicilerinde sorun olmayacaktır” diye konuştu.

ELEKTRİĞİN YARISI DOĞALGAZDAN

Türkiye’nin elektrikte kurulu gücü 72 bin 455 megavat. Yakıt türlerine göre bu kurulu gücün yüzde 33.35’ini doğalgaz oluşturuyor. Hidrolik santralların kurulu güçteki payı yüzde 27.5, akarsu kaynaklı hidroliklerin payı ise yüzde 9.8. İthal kömürün oranı yüzde 6.73 olurken, linyit ve taşkömürünün payı yüzde 14.66 oranında bulunuyor. Doğalgazın kurulu güçteki payı yüzde 33.35 olmasına karşın elektrik üretimindeki payı % 45-50’lerde.