Abone Ol

Kürk Mantolu Madonna'nın efsane yazarı Sabahattin Ali kimdir? Nasıl öldü?

Kürk Mantolu Madonna ve Kuyucaklı Yusuf adlı kitabıyla adından sıkça bahsedilen Sabahattin Ali kim

Kürk Mantolu Madonna'nın efsane yazarı Sabahattin Ali kimdir? Nasıl öldü?

Son dönemlerde Kürk Mantolu Madonna ve Kuyucaklı Yusuf adlı kitabıyla adından sıkça bahsedilen Sabahattin Ali'nin bugün 70. yıl dönümü. Peki Sabahattin Ali kimdir? Nasıl öldürüldü? Sabahattin Ali 2 Nisan 1948 yılında 41 yaşında Kırklareli'de hayata gözlerini yumdu. Efsane yazar Sabahattin Ali'nin sözleri, şiirleri ve kitapları merak edenler için haberimizde derledik. İşte detayalar...

Posta'nın haberine göre Sabahattin Ali kimdir nasıl öldürüldü ve şiirleri ve kitapları nelerdir? Bugün merak edilen sorulardan biri oldu. Bunun sebebi ise, Sabahattin Ali'nin ölümünün 70. yıl dönümü. Daha doğrusu katledilişinin 70. yıl dönümü. Peki günümüzde hala kitaplarını ve şiirlerini büyük heyecanla okuduğumuz yeni nesilin Kürk Mantolu Madonna ile Kuyucaklı Yusuf adlı kitaplarıyla tanıdığı Sabahattin Ali nasıl öldü? Şiirleri ve kitapları nelerdir?

SABAHATTİN ALİ NASIL ÖLDÜ?

Sabahattin Ali'nin Edirne'ye gitmekteki amacı peynir taşımak değil, Bulgaristan sınırını aşarak Avrupa'ya ulaşmaktı. Kendisine yasal yollardan pasaport verilmediği için kaçak yollarla bu amacına ulaşmaya çalıştı. Bulgaristan sınırını denemeden önce de Suriye sınırından kaçmak istedi fakat başarılı olamadı. Avrupa'ya kaçmak istediği dönemler ise hakkındaki davaların aleyhinde seyrettiği zamanlardı.

Evinde kaldığı Mehmet Ali Cimcoz'la vedalaşırken asıl amacını söylemedi. Çünkü Cimzoz'un Millî Emniyet Hizmetleri (MAH) ajanı olduğundan şüphelenmekteydi. Avrupa'ya kaçış için kendisine yardım edecek kişi Üsküdar Paşakapısı Cezaevi'nden Berber Hasan'dı. Berber Hasan, Sabahattin Ali'yi Ali Ertekin'le tanıştırdı. Sabahattin Ali'ye rehberlik edecek Ali Ertekin eski bir subaydı ve silah çalmak suçundan ordudan ihraç edilmişti

Sabahattin Ali ve Ali Ertekin tanıştıktan bir süre sonra Kırklareli'ne doğru kamyonla yol aldılar. Kamyonda ilk başta üç kişi olsalar da daha sonradan şoför Salim'i bırakıp beraber yola devam ettiler. Ali Ertekin'in Kırklareli Cumhuriyet Savcılığına verdiği ifadeye göre Sabahattin Ali'nin kendisine sınırı geçtikten sonra Bulgaristan ve Rusya'da çalışmalar yaparak Türkiye'de komünist bir ihtilal çıkaracağını söylediğini ve konuşmalarından onun kötü bir insan olduğunu düşündüğünü söyledi.

Nokta dergisindeki bir röportajında ise yol boyunca Sabahattin Ali'yle tartıştıklarını ifade etti. İlerleyen vakitlerde Ertekin, Sabahattin Ali'yi kitap okuduğu sırada elindeki bir sopayla kafasına defalarca vurarak öldürdü.Öldürmesine gerekçe olarak da millî hislerini tahrik ettiğini öne sürdü. Ayrıca Ali Ertekin'in Millî İstihbarat Teşkilatı mensubu olduğu da iddia edilegeldi.

Ali'nin bedenini bir çoban buldu ve 16 Haziran 1948 günü jandarmaya giderek durumu bildirdi. Yapılan incelemeler sonucunda ölünün kimliği teşhis edilemedi. Bu dönemlerde İstanbul polisi Bulgaristan'a adam kaçıran bir şebekeyi yakaladı. Sabahattin Ali'yi öldüren Ali Ertekin de bu şebekenin mensubuydu ve yakalanınca Sabahattin Ali'yi öldürdüğünü itiraf etti. Ali Ertekin idam cezasıyla yargılanmasına rağmen dört yılla hüküm giydi, kısa bir süre sonra da serbest kaldı.

Sabahattin Ali'nin cesedi üzerinden çıkan giysilerle Ali Ertekin'in verdiği bilgiler doğrultusunda ele geçirilen eşyaları yakın çevresi tarafından teşhis ettirildi. Bu dönemlerde ölümü üzerine farklı spekülasyonlar yapıldı ve yazılı medyada yaşayıp yaşamadığına dair farklı iddialar yer aldı. Ayrıca ölüm şekli ve ölüm yerine yönelik olarak da farklı iddialar mevcuttur. Rasuh Nuri İleri, Sabahattin Ali'nin sınırı geçtiğini sandığını bir yerde yakalanıp ardından da Kırklareli'nde yargılandığı sırada işkenceden öldüğünü öne sürdü. Yalçın Küçük ise Rasuh Nuri İleri ve Kemal Bayram Çukurkavaklı'nın "işkencede öldü" iddiasını "kahrolası bir köylü ideolojisi" ile öne sürüldüğünü belirterek Sabahattin Ali'nin kaçakçı şebekesine karşı emniyetle işbirliği yaptığını ve sınırda çıkan bir çatışmada öldüğünü iddia etti.

Yalçın Küçük'ün diğer bir iddiası ise Sabahattin Ali'yi Ali Ertekin'in öldürmediği ve suçun onun üzerine kaldığı yönündeydi. Sabahattin Ali'nin ölümünün siyasi nedenlerden olduğunu savunanlar da vardır. Arkadaşı Aziz Nesin ise Sabahattin Ali'yi MİT'in öldürmediğini iddia ederek Ali'nin "kişisel kusurları yüzünden" ölüme gittiğini söyledi.

SABAHATTİN ALİ ŞİİRLERİ VE KİTAPLARI

Çocuklar Gibi
Sabahattin Ali
Bende hiç tükenmez bir hayat vardı
Kırlara yayılan ilkbahar gibi
Kalbim hiç durmadan hızla çarpardı
Göğsümün içinde ateş var gibi

Dağlar
Sabahattin Ali
Başım dağ saçlarım kardır,
Deli rügarlarım vardır,
Ovalar bana çok dardır,
Benim meskenim dağlardır.


Leylim Ley
Sabahattin Ali
Döndüm daldan düşen kuru yaprağa
Seher yeli dağıt beni kır beni
Götür tozlarımı burdan uzağa
Yarin çıplak ayağına sür beni

Geçmiyor Günler
Sabahattin Ali
burda çiçekler açmıyor
kuşlar süzülüp uçmuyor
yıldızlar ışık saçmıyor
geçmiyor günler geçmiyor.

SABAHATTİN ALİ KİTAPLARI

Kürk Mantolu Madonna- 1943
Kuyucaklı Yusuf- 1937
İçimizdeki Şeytan- 1940
Sırça Köşk
Dağlar ve Rüzgar
Değirmen- 1935
Yeni DÜnya
Canım Aliye, Ruhum Filiz
Sbahattin Ali- Bütün Şiirleri
Sabahattin Ali- Kamyon
Hep Genç Kalacağım
Kağnı
Kağnı, Ses, Esirler
Bütün öyküleri
Çakıcı'nın ilk kurşunu
Ses
Arabalar beş kurula
Mahkemeler belgeler
Markopaşa yazıları ve ötekiler