Abone Ol

Kurban Bayramı'nda kavurma tarifi! Kavurma nasıl yapılır?

Kurban eti ne kadar dinlendirilmeli, yıkanmalı mı, saklama ve pişirme konusunda nelere dikkat etmelisiniz? Bu vesileyle Kurban Bayramı’nızı kutluyor ve iyi tatiller diliyorum.

Kurban Bayramı'nda kavurma tarifi! Kavurma nasıl yapılır?

Bayram sabahları birlikte yenen yemeklerin tadı başka. Güzel sofralarda, keyifli sohbetlere eşlik eden lezzetli kurban yemekleri için bazı basit püf noktaları bulunuyor.

Kurban bayramı boyunca evlerde kavurma ve yahni kokusu eksik olmadı. Kavurma ve yahni deyip geçmeyin her yemek gibi kavurma pişirmenin de püf noktaları var. Et sevenler tarafından en güzel tüketim şekli olan kavurmanın ve yahninin tarifi her ne kadar basit görünsede doğru şekilde yapılmadığı takdirde hayal edilen lezzeti veremeyebilir.

Lezzeti kadar saklama koşulları açısından da özel olarak kavurma uzun süreler bozulmadan kalabilir. Bu sebepten ötürüdür ki kurban kesildiğinde etten yapılan ilk yemek türü olarak hazırlanır. Bu özel lezzetin nasıl yapılacağı konusunda tecrübesizseniz ve kavurma yapmak istiyorsanız sizler için şeflerin kavurma tariflerini derledik.

KAVURMA TARİFİ

Malzemeler

1 kg koyun but
100 gr kuyruk yağı
Yeteri kadar tuz, karabiber, kekik

Yemeğin Tarifi

Kuyruk yağını incecik doğrayarak, tencerede yağını salana kadar kavurun. İçerisine kuşbaşı doğranmış butu ilave edin. Kısık ateşte yaklaşık 1 saat kendi suyu ile pişirin.

Tencereyikapalı bir şelkilde arada bir silkeleyerek etlerin yer değiştirmesini ve yağ ile temasını sağlayınız. Et pişince üzerine tuz, karabiber ve kekik ilave ediniz. Sıcak olarak servis yapınız.

DANA KAVURMA

Malzemeler

1 kg yağsız dana kuşbaşı
1 çay bardağı ayçiçek yağı
Pulbiber, karabiber, tuz, kekik

Yemeğin Tarifi

Kuşbaşı doğranmış etimizi tenceremize koyup orta ateşte kendi bırakıcağı suyunda haşlamaya bırakıyoruz bıraktığı suyu çektikten sonra üzerine 1 çay bardağı sıcak su ilave edip haşlamaya devam ediyoruz. Haşlanan etimizi beklemeye alıp yağımızı tenceremize koyuyoruz. Ardından ısınan yağımıza sırasıyla pul biber karabiber kekik ve tuzumuzuda ekleyip karıştırmaya devam ediyoruz. Ortalama 5 dk karıştırdığımız malzemelerimizin üzerine haşlanan etimizi de ekleyip kavurmaya devam ediyoruz. Etlerimiz kızarıncaya kadar karıştırmaya devam ediyoruz etimiz kızardıktan sonra altını kapatıp servise hazırlıyoruz.

Et Yahni İçin Malzemeler

1 kilo kuzu veya dana eti ( ben kuzu kaburga vardı ben onla yaptım.)

3 tane kuru soğan

1 tane patates

1 tane havuç

Tuz

2 servis kaşığı sıvı yağ

Yarım çay bardağı süt hatta daha azda olabilir sadece rengi dönsün yeter (yahninin rengi daha güzel görünüyor isterseniz katmaya bilirsiniz yarım çay bardağından az olsun da çok olmasın )

Kaynar su ölçüsü size bağlı

Et Yahnisi Nasıl Yapılır?

Etimiz lop etse kuşbaşı doğrayalım ve kanı gitsin diye iki kere sudan geçirin ve süzün . Diğer bir yöntemi de ocakta bir taşım kaynatıp suyunun süzülmesi ama etin yağı ve vitamini gittiğini düşündüğüm için ben bu yöntemi kullanmıyorum tercih sizin.

Eti sudan geçirdikten sonra tencereye konur bir servis kaşığı sıvı yağ eklenir.Etin suyunu salıp çekmesi beklenir bu arada karıştırılır.Et suyunu çekip biraz kavrulduktan sonra 3 bütün soğan,bir bütün patates ve bir tane havuç iki parçaya bölünmüş olarak atılır biraz karıştırılır.

Bu karışıma kaynar su eklenir ve pişirilmeye başlanır tuzunu en sona atın ki et sertleşmesin.

Pişme işi bitince arzuya göre yarım çay bardağı veya daha az süt katın iki taşım daha kaynatın.Yahninin suyunun rengi daha güzel oluyor.

Ben suya ölçü vermedim çünkü düdüklü tencerede pişirdim benim yahninin pişirme süresi 20 dakika oldu.Normal tencerede pişirilince saat tabi ki daha uzun oluyor o zaman suyun ölçümü de değişiyor.

Yahniye sebze eklememizin sebebi yeni kesilen etlerde oluşan kokuların yok olmasını sağlıyor.Ama isterseniz sade de yapabilirsiniz.Pişince sebzeleri içinden çıkarın dağılmadan.