Abone Ol

KPSS 2017 sınavında Bilge Lider ve Bilge Kral Adıyla Anılan Kişi Kimdir Sorusu.. Doğru cevap ne?

Kamu personeli Seçme Sınavını kazanmak isteyen binlerce aday, bugün yapılan KPSS 2017 sınavında ter döktü. KPSS adaylarına, 'Bilge Lider ve Bilge Kral adıyla anılan kişi kimdir?' sorusu soruldu. Sorunun cevabı Aliya İzzetbegoviç.

KPSS'de Bilge Lider ve Bilge Kral Adıyla Anılan Kişi Kimdir sorusu

Bilge Lider ve Bilge Kral Adıyla Anılan Aliya İzzetbegoviç Kimdir?

"Aliya Izzetbegoviç 1925’te Bosna Hersek’in Şamaç (Aziziye) kasabasında doğdu. Ortaöğrenimini Saraybosna’da tamamlayan Aliya, II. Dünya Savaşı sırasında Hırvat ve Sırp çetelerine karşı Boşnakların varlığını korumasında önemli rol oynayan, “Genç Müslümanlar
Teşkilatı”na üye oldu. Savaş sırasında kurulan Bağımsız Hırvat Devleti’nin işgali altındaki Saraybosna’da liseyi bitirdi.

Savaş sonunda “Genç Müslümanlar Teşkilatı”na üye ve Tito’ya muhalif olmaktan 1946’da tutuklanarak uzun süre çeşitli cezaevlerinde hapsedildi. Izzetbegoviç’in, Yugoslavya ve İslam dünyasında birçok dergi ve gazetede yazıları yayınlandı. Yazdığı kitapları yüzünden hapse mahkûm edildi. 1989’da ilan edilen genel af sonucunda özgürlüğüne kavuştu. Mart 1990’da kurduğu “Demokratik Hareket Partisi”nin ilk başkanı seçilen Begoviç, 1990 seçimlerinde Bosna-Hersek’in ilk devlet başkanı seçildi ve bu görevi 2000 yılındaki üçlü devlet başkanlığı dönemine kadar sürdürdü.

Izzetbegoviç, 1992-1995 Bosna Savaşı ve sonrasında Bosna-Hersek’in bağımsızlığını kazanmasında büyük bir rol üstlendi. 19 Ekim 2003’te Saraybosna’da vefat etti."