Abone Ol

Kötü Kedi Şerafettin'i blockchain koruyacak

Türkiye’nin ilk Blockchain projesi Copyrobo dünya film endüstrisini ‘blockchain’e taşıyacak.

Kötü Kedi Şerafettin'i blockchain koruyacak

Reklam prodüksiyon şirketi, animasyon stüdyosu ve Kötü Kedi Şerafettin sinema filmi yapımcıları Anima İstanbul; nitelikli elektronik imza ve blockchain teknolojisi hizmetleri ile Techcrunch San francisco’da dünyanın gelecek vaadeden 3 blockchain girişiminden biri seçilen Copyrobo ile anlaşarak eserlerinin telif haklarının korunması için blockchain teknolojisi kullanmaya başladı. İş birliğinin kapsamı sadece telif haklarının korunması değil. İki şirket yapacakları blockchain (Blok Zinciri) tabanlı sinema ve video eserleri altyapısı kurulması kapsamında bir de iş birliği protokolü imzaladı. Anima İstanbul Genel Müdür Yardımcısı Ahu Günaydın, Copyrobo kurucu ortaklarından Kadir Kurtuluş yaptıkları açıklamada:

“Animasyon film, sinema filmi, dizi film ve reklamlar en nihayetinde tek bir film ya da video olarak ortaya çıkar. Fakat ortaya çıkan bu eser, yüzlerce farklı eserden oluşmuş bir bütündür. Örneğin animasyon bir filmde, müzikler, senaryo, karakterler, 3D animasyonlar, işlenme eserler, dublaj gibi birçok telif konusu olabilmektedir. Anima ile Copyrobo işbirliğindeki amaç; hali hazırda yazılı sözleşmeler silsilesi ile yürütülen sisteme alternatif olarak tüm eser haklarının blockchain tabanlı bir sistemde tutulması ve bu sayede hem “Smart Contract”lar (Akıllı Sözleşmeler), hem de Peer to Peer (Uçtan uca) satış imkanlarıyla dünyada bu alanda çığır açacak blockchain tabanlı bir sinema ve video eserleri altyapısı kurulmasıdır” açıklamasında bulundu.

Kötü Kedi Şerafettin'i blockchain koruyacak - Resim: 1

“Akıllı kontrat ile film ya da videoların tüm hukuki düzenlemeleri çok daha kolaylaşacak, fikri haklar reddedilemez biçimde korunacak. Bu sayede herhangi bir eser ücretsiz ya da mikro ölçekteki, yani kuruşlar düzeyindeki dijital ödemelerle izlenebilecek” şeklinde konuşan Copyrobo Kurucu Ortağı Av. Kadir Kurtuluş, eserin bireysel kullanımı haricinde ticari kullanımı talep edildiği takdirde akıllı sözleşmelerin devreye gireceğinin bilgisini verdi. Kurtuluş, bu sayede yer, zaman, mecra bakımından tartışmaya açık olmayan ve oldukça kolay bir şekilde lisanslama yapılabileceğini aktardı. Kurtuluş, Anima İstanbul ile geliştirecekleri altyapının yakın gelecekte dünya film endüstrisinin kullanımına açılacağını belirtti.

Sektördeki güçlü aracılar tarafından yürütülen lisanslama işlemleri dolayısıyla; eser sahibi, sanatçı, yönetmen, yapımcı gibi hak sahipleri hak ettiklerinden çok daha düşük ücretler elde edebiliyor ya da son tüketici eseri izlemek için yüksek ücretler ödeyebiliyor. Aracıları ortadan kaldıran Blockchain sistemi sayesinde; son tüketici tarafında fiyatlar düşecek, eser sahipleri tarafında yüksek ücretler kazanılabilecek, hem de aracılara karşı güven sorunu ortadan kalkacak.