Abone Ol

Koton, hak arayan işçileri instagram sayfası beğendiler diye işten attı

6 bin 500 kişinin çalıştığı Koton son günlerde sendikalaşan işçileri işten çıkarmasıyla gündemde.

Koton, hak arayan işçileri instagram sayfası beğendiler diye işten attı

Mağazalarda yaşanan hak ihlalleriyle ilgili sosyal medya paylaşımlarını beğendikleri için tazminatsız olarak işten çıkarıldıklarını söyleyen Koton işçilerinden Soner E. "İşe gitmek için hazırlanırken bir telefon geldi. İnsan kaynaklarından aradığını söyleyen bir kişi bana Instagram’daki ‘Koton Çalışanları’ sayfasını takip ettiğim için ve gönderilerini beğendiğim için işten çıkartıldığımı söyledi.

Üstelik sayfada Koton’u kötüleyen içerikler paylaşıldığı için tazminatımı da alamayacakmışım" ifadelerini kullandı. İstanbul’daki mağazalardan birinde çalışan Yağmur A. ve Buse A.'nın da sözleşmesi Soner E.'yle aynı gerekçelerle feshedilmiş.

biaenet'ten Hikmet Adal'a konuşan Koton çalışanları, çalışma şartlarının düzeltilmesi ve iyileştirilmesini talep ederek Türkiye Kooperatif ve Büro İşçileri Sendikası’nda (Koop-İş) örgütlendiler.

Sendika üyeliği ve sosyal medya beğenileri sebebiyle tazminatsız bir şekilde işten atıldığını söyleyen Soner E., Buse A. ve Yağmur A. yaşananları şu sözlerle anlattı:

"Yazılı tebligat olmadan işten çıkartıldık"

“Koton’da yakın geçmişte sendikalaşma çalışması başladı. İlk başta insanlar işten atılacaklarını düşünerek sendikaya yanaşmıyorlardı ama baskıyı ve haksızlıkları gördükten sonra çalışanlar Koop-İş’te örgütlenmeye başladır.

“Daha sonra İnstagram’da bir sayfa gördük. Koton çalışanlarının mağduriyetlerini anlatıyordu. Baktık yapılan haksızlıklar anlatılıyor, çalışanlar yaşadıklarını paylaşıyor, biz de olayları takip etmek için sayfayı beğendik.

“İki gün önce işe gitmek için hazırlanırken telefonum çaldı. İnsan kaynaklarından aradığını söyleyen bir kişi bana İnstagram’daki ‘Koton Çalışanları’ sayfasını takip ettiğim için ve gönderilerini beğendiğim için işten çıkartıldığımı söyledi. Sayfada Koton’u kötüleyen içerikler paylaşılıyormuş. Hiçbir şekilde tazminatlarımızı alamayacağımı söyledi telefondaki kadın. İşe gitmemem gerektiğini söyle ama ben gidip çalışmayı seçtim.

“Çünkü bize yapılan yazılı bir tebligat yoktu. İhbar süremiz işletilmedi. Sadece aranarak sözlü olarak birisi kovduğumuzu iletti. Üstelik arayan kişi şirketin kurumsal telefonundan değil özel bir numaradan arayarak bunu yaptı.

"İşten çıkartılan kişi sayısı 300'ün üzerinde"
“Burada yapmaya çalıştıkları şey de bizim üç gün boyunca işe gelmememizi sağlayarak, üç günün sonunda devamsızlıktan tazminatsız olarak işten çıkartılmamızı sağlamaktı.

“Koton bu şekilde göz korkutmaya çalıştı. Öğrendik ki her mağazadan bir iki kişi kovmuşlar. Kovulmalar duyulduğunda da personel korkarak hem sendikadan çıkacak hem de internetteki dediğimiz sayfayı takip etmekten vaz geçecektik. Hak arama taleplerimiz duracaktı.

"Sırf İstanbul grubunda 58 kişi işten çıkartıldı. Van’dan, Eskişehir’den, İzmir’den, Ankara’dan, Adana’dan işten çıkarmalar yaşandı. İşten atılan kişi sayısını 300’ün üzerinde diye tahmin ediyoruz biz.

"İlk başta Koton’un istediği gibi oldu her şey. Birkaç saat içerisinde hesabı takip edenler 3600’den 2700’lere kadar düştü. Ama daha sonra hızla tekrar arttı ve 6600’lere kadar yükseldi.

"Sendikadan istifalar olmuştu. Süreçte sendika yanımızda durdu. Mağazalara geldiler, çalışanlarla konuştular, avukat desteği sağladılar. Şimdi herkes tekrar sendikaya üye olmaya başladı. Bizim çalıştığımız mağazada 117 kişi çalışıyordu. Son süreçle birlikte herkesin gözünün korktuğunu düşündüler ama şimdi mağazanın yarısından fazlası sendikalı oldu. Bize haksızlık edildiğini düşünler sendikaya geçti. Böylece korunacaklarını düşündüler.

"Küçülmeye giden şirket iki haftada üç mağaza açtı"

"Dün bazı gazetelerde Koton'un küçülmeye gittiği iddiasıyla işimize son verildiği haberleri döndü. Ama küçülmeye giden mağaza sürekli mağaza açamaz herhalde. İki hafta önce Koton'un 505 mağazası varken bugün 508 mağazası var. Sürekli yeni mağaza açıyor.

"İstanbul’da işten çıkartılan herkes bugün mesai bitimine kadar dava işlemlerini tamamlamış olur. Gerekli olan her şeyi yapacağız ve hakkımızı arayacağız. Süreç başladı artık. Bizim istediğimiz herkes hakkının peşine düşsün."

İddialara karşı aranan Koton'dan ise "Size dönüş yapacağız" denildi.

Koop-iş Sendikası: Hep birlikte mücadele edeceğiz
Koton işçilerinin örgütlendiği Koop-iş Sendikası konu hakkında yaptığı açıklamada, “Sendikamıza üye olan Koton mağazaları işçileri, işverenin acımasız ve hukuksuz tavrıyla, yazılı bildirim olmaksızın bir telefonla işten çıkarılıyor.

Binlerce üyemiz gibi Koop-İş’e güvenen, inanan Koton işçileri anayasal, yasal haklarını kullanamıyor. İşveren, onlara örgütlü olmayı, insanca, özgürce yaşamayı reva görmüyor. Hep birlikte mücadele edeceğiz ve bu anlayışa teslim olmayacağız. Koop-İş Sendikası sonuna kadar Koton işçileriyle birlikte olacak, mücadele edecektir” demişti.

İşçiler sosyal medyada yaptıkları kampanyayla Koton'u boykot için çağrı yaparken taleplerini dile getiriyorlar.

Bianet