Abone Ol

Kayyumun Mardin'deki 406 milyonluk borcu Meclise taşındı

HDP Mardin Milletvekili Pero Dundar, Mardin Büyükşehir Belediyesi Eş başkanı Ahmet Türk’ün, 31 Mart yerel seçimleri öncesinde kayyum yönetiminden kaldığını açıkladığı 406 milyon liralık borcu Meclis gündemine taşıdı.

Kayyumun 406 milyonluk borcu Meclise taşındı

Hülya Karabağlı / TurkiyeGundemi.com Özel Haber

Konuyla ilgili İçişleri Bakanı Süleyman Soylu’ya yanıtlaması istemiyle  önerge veren Pero Dundar, “31 Mart yerel seçimleri öncesinde kayyum yönetiminde olan Mardin Büyükşehir Belediyesi’nin 406 milyon TL borcu olduğu Bakanlığınızın bilgisi dahilinde midir?” diye sordu.

HDP’li Dundar’ın Meclis Başkanlığına verdiği önerge ve gerekçesi şöyle:

31 Mart yerel seçimlerinin ardından Halkların Demokratik Partisi (HDP) yönetimine geçen Mardin Büyükşehir Belediyesi Eş başkanı Ahmet Türk, yapılan ilk belediye meclis toplantısında Mardin halkının bilmesi amacıyla belediye bütçesine dair; “Kayyım atandığı sırada belediyemizin kasasında 93 milyon nakit paramız vardı. Kuruluş aşamasında ilçelerinde bütün borçları büyükşehir belediyesine yansıtılmıştı. Sonuç olarak ayrıldığımız gün 63 milyon borçla biz belediyeyi devrettik. Belediyemizin birimlerinin borcu bugün 406 milyon. Eski para ile 406 trilyon. MARSU’ya (Mardin Su ve Kanalizasyon İşleri) bakıyoruz; MARSU’nun borcu 620 milyon TL. Yani eski parayla 620 trilyon.“ şeklinde açıklama yapmıştır.

1.) 31 Mart yerel seçimleri öncesinde kayyum yönetiminde olan Mardin Büyükşehir Belediyesi’nin 406 milyon TL borcu olduğu Bakanlığınızın bilgisi dahilinde midir?

2.) Mardin Büyükşehir ve ilçe belediyelerine atanan kayyımlar hakkında, Sayıştay raporları ile de belgelenmiş olan usulsüz harcamalardan kaynaklı Bakanlığınız tarafından yasal bir soruşturma başlatılmış mıdır? Başlatılmamış ise yasal gerekçesi nedir?

3.) Kayyım öncesi 63 milyon borcu olan ve kasasında 93 milyon nakit para olan Mardin Büyükşehir Belediyesine kayyım atandıktan sonra bu borcun katlanarak artmasının izahı nedir?

4.) Mardin ili ve kayyım atanmış diğer belediyelerin uğradığı zararı temin edecek misiniz?

5.) Kayyım atanan Belediyelerin usulsüz bir şekilde borçlandırılmasına ilişkin kamuoyuna bir açıklama yapacak mısınız?

6.) Türkiye’deki tüm belediyeler dahil olmak üzere; 2014 yerel seçimlerinden bu yana hangi belediyelere kaç kez ve hangi gerekçelerle müfettiş görevlendirilmiştir, teftişlerin sonuçları nedir?