Abone Ol

Kardeşlerin seks yaptığı sahne ortalığı karıştırdı

Dünya edebiyatının en önemli yapıtlarından, Rus yazar Lev Tolstoy’un klasiği ‘Savaş ve Barış’, BBC tarafından diziye uyarlandı. Eserin ‘seksileştirilme’ çabaları akademisyenlerin hışmına uğradı...

Kardeşlerin seks yaptığı sahne ortalığı karıştırdı

İngiliz televizyon kanalı BBC, Rus yazar Lev Tolstoy’un dünya edebiyatının en önemli eserleri arasında sayılan ‘Savaş Barış’ romanını diziye uyarladı. Ancak sahnelerin aslına uymayan şekilde abartılması eleştirilere neden oldu. Örneğin romanda karmaşık bir ilişki yaşayan iki kardeş, dizide ensest ilişki içerisinde gösterildi. Hatta kardeşlerin cinsel ilişkiye girdiğini gösteren bir sahne de eklendi.

ROMANI OKUMAMIŞ!

Filmi diziye uyarlayan senarist Andrew Davies, dizide belli miktarda ‘çıplaklık’olduğunu söyledi. Televizyon kanalı BBC ise, romanda var olmayan cinsel sahnelerle reyting peşine düşmekle suçlanıyor. Senaristin 1300 sayfalık romanı ‘ilk kez BBC’nin kendisinden eseri senaryoya çevirmesini istediği zaman okuduğunu’ söylemesi ise şaşkınlık yarattı.

Tolstoy uzmanı Andrew Kaufman, kardeşleri yatakta gösteren sahnenin kitapta olmadığını söyledi. Kaufman, “Metinde bunun için bir gerekçelendirme yok. İçinde böyle bir durum yer almıyor. Bence, 19. yüzyılda yazılmış bir romana 21. yüzyılın perspektifini koyuyorlar” dedi.

Tarihçi Simon Schama ise “Kardeşlerin karışık bir ilişkilerinin olduğu doğru. Fakat gereksiz bir yatak sahnesi fikri tamamen uygunsuz” dedi. Cambridge Üniversitesi’nde görevli tarihçi Dominic Lieven, romanın geçtiği St. Petersburg kentinde yaşayan genç aristokratların o dönemde açık cinsel yaşama sahip olduğunu, ancak ensest ilişkinin kabul görmediğini söyledi.