Abone Ol

Kanal D dizisindeki Çerkes Güzeli sahnesine tepki yağıyor

Çerkesler Kanal D'de yayınlanan “Bir Umut Yeter” dizisine tepki gösterdi. Sosyal medyada tepkiler çığ gibi büyürken, Çerkes dernekleri 'sütü bozuk' ifadesiyle Çerkeslere yönelik ayrımcılık ve nefret suçu işlendiğini belirtti.

Kanal D dizisindeki Çerkes Güzeli sahnesine tepki

Çerkesler hakkında ‘sütü bozuk’ gibi ırkçı ifadelerin kullanıldığı diziye Çerkeslerden büyük tepki var. Kafkas Dernekleri Federasyonu (KAFFED) Kanal D televizyon kanalında yayınlanan “Bir Umut Yeter” dizisinde yer alan bir sahnede Çerkesler bağlamında ayrımcılık ve nefret suçu içeren ifadelerin kullanılmasına tepki gösterdi.

Açıklamada şöyle denildi; “Bu yayın şekli ve içeriği, Anayasaya, Türk Ceza Kanunu’na ve diğer ilgili mevzuata da aykırılık teşkil ettiği gibi, aynı zamanda Radyo ve Televizyon Üst Kurulu tarafından belirlenen “Yayıncılık İlkeleri” ve “Yayıncılık Etik İlkeleri”ne açık aykırılık oluşturmaktadır. “Sütü bozuk” gibi ırkçı ifadeleri barındıran söz konusu seviyesiz yayın, etnik ayrımcılık yasağını ihlal ettiği gibi aynı zamanda kadına karşı ayrımcılık yasağını da doğrudan ve net bir şekilde ihlal etmektedir.”

KAFFED’in hukuka ve ahlaka aykırı yayın hakkında Radyo ve Televizyon Üst Kurulu’na (RTÜK) ve Kanal D Yönetimi’ne şikayet ettiği vurgulanan açıklamada, “RTÜK ve Kanal D Yönetimi nezdinde bireysel olarak da yoğun başvurular ve şikayetler yapılmaktadır” denildi.

MHP Grup Başkan Vekili Erhan Usta da, dizideki skandal sahneyi Meclis gündemine taşıdı. Usta ayrıca twitter hesabından da tepkisini paylaştı.

İşte Erhan Usta'nın açıklaması:

Bir TV dizisinde Çerkezleri aşağılayıcı bazı sözler sarf edilmiş. Bunun haricinde Türk ahlakına, örfüne, adetlerine uygun olmayan meseleler de var. Bir grubu veya milletimizin şerefli bir üyesini, bir kesimini de bu şekilde tahkir edici sözlerin hiçbir şekilde olmaması lazım.

İŞTE O SAHNE

ÇERKESLER DİZİDEKİ HAKARETLE İLGİLİ SUÇ DUYURUSUNDA BULUNDU.

İŞTE O DİLEKÇE:

BAKIRKÖY CUMHURİYET SAVCILIĞI’NA

MÜŞTEKİ : İshak İMAM (İstanbul Barosuna kayıtlı avukat)

ŞÜPHELİ : Kanal D Televizyonunda yayınlanan ‘Bir Umut Yeter’ adlı dizinin senaristi, yönetmeni, yapımcısı ve diğer yetkililer

SUÇUN KONUSU:

Yukarıda belirtilen televizyon kanalında yayınlanan ‘Bir Umut Yeter‘ adlı dizinin 2. bölümünde Çerkesler hakkında “Sütü bozuk” gibi ırkçı, hakaret içerikli, aşağılayıcı ifadeler kullanılmıştır.

“Bu yayın şekli ve içeriği, Anayasaya, Türk Ceza Kanunu’na ve diğer ilgili mevzuata da aykırılık teşkil ettiği gibi, aynı zamanda Radyo ve Televizyon Üst Kurulu tarafından belirlenen “Yayıncılık İlkeleri” ve “Yayıncılık Etik İlkeleri”ne açık aykırılık oluşturmaktadır.

“Sütü bozuk” gibi ırkçı ifadeleri barındıran söz konusu seviyesiz yayın, etnik ayrımcılık yasağını ihlal ettiği gibi aynı zamanda kadına karşı ayrımcılık yasağını da doğrudan ve net bir şekilde ihlal etmektedir.”

Çerkes Kökenli bir vatandaş olarak yukarıda özetlemeye çalıştığım eylemi gerçekleştiren kişi/kişilerin cezalandırılmasını talep ederim.

TALEP: Şüpheliler hakkında gerekli soruşturmanın yapılarak suç delillerinin tespiti için gerekli emniyet birimlerine müzekkere yazılmasını akabinde iddianame düzenlenmek suretiyle kovuşturmanın yapılarak şüphelilerin eylemine uyan TCK veya sair mevzuat gereğince cezalandırılmasına karar verilmesini arz ve talep ederim.

Öte yandan Çerkes Forumu Genel Başkanı Muammer Akgül, bir televizyon kanalında yayınlanan dizide Çerkeslere hakaret edildiğini ibelirterek, kınama mesajı yayımladı.

Akgül, yayımladığı mesajında, "Bir televizyon kanalında yayınlanan 'Bir Umut Yeter' dizisinde, Çerkeslere hakaret eden sözlerden dolayı Kanal D'yi ve diziyi kınıyoruz." ifadelerine yer verdi.

Bu konuyu adli mercilere de taşıyacaklarını belirten Akgül, açıklamasında şunları kaydetti:

"Bir televizyon kanalında yayınlanan 'Bir Umut Yeter' dizisinde Çerkeslere hakaret eden sözlerden dolayı kanal ve diziyi kınıyoruz. 5237 sayılı Türk Ceza Kanunun 216. Maddesine göre 'Halkın bir kesimini, sosyal sınıf, ırk, din, mezhep, cinsiyet veya bölge farklılığına dayanarak alenen aşağılayan kişi, altı aydan bir yıla kadar hapis cezası ile cezalandırılır' hükmü gereğince yargıya başvuracağız.

Bir Umut Yeter adlı dizi için bu satırları yazan senarist ve kanal yönetimini kınayarak, dizinin derhal yayından kaldırıp özür dilenmesini bekliyoruz."

İşte Bir Umut Yeter Dizisinde Geçen O Çirkin Sözler! ''Bunun sütü bozuk. Annesi şöförün yeğeniydi çok güzeldi. Tam bir çerkes kızı. Kenan Bey ile mercimeği fırına verdiler. Hamile kaldı. Kenan Bey çocuk doğunca alıp annesine yol verdi. "