Abone Ol

İstinyePark Akasya Kanyon Palladium ünlü AVM'lerin sahipleri kimler?

İstanbul'un hem Avrupa hem de Anadolu yakasında birçok AVM bulunuyor. Dolar krizi ile birlikte bu AVM'lerin kira kontratları gündeme gelirken, sahipleri de merak konusu oldu.

İstinyePark Akasya Kanyon Palladium ünlü AVM'lerin sahipleri kimler?

En son İstanbul Forum AVM'de mağaza sahipleri dolarla olan kirayı protesto ile haber oldular. Peki Forum İstanbul AVM kimin dersiniz? İşte AVM'ler ve sahipleri:

İstinyePark kimin : Avrupa yakasının lüks mağazaları ile bilinen AVM'si İstinye Park, Orjin Group ile Doğuş Holding ortaklığının. Orjin Group’un ortakları arasında Zafer Kurşun ve Zafer Yıldırım. Doğuş Holding'in sahibi ünlü işadamı Ferit Şahenk.

Akasya Acıbadem kimin? : Sinpaş başta olmak üzere Akiş (Akkök Holding), Yıldız Holding (Ülker), Doğu-Batı Group ve Corio ortaklığıyla yapıldı. Ülker yani Yıldız Holding daha sonra hisselerini Akkök grubuna sattı. Sinpaş'ın sahibi Avni Çelik. Akmerkez'in kurucu ortaklarından Rıfat Hasan da Akasya Acıbadem'in kurucu ortakları arasında.

Cevahir AVM kimin? :  Cevahir AVM ünlü işadamı İbrahim Cevahir'in şirketi Cevahir Holding'e aitti. 2007 yılında Cevahir fon kaynağı Kuwait Investment Authority olan St Martins Property'e satıldı.


Capacity AVM kimin? : Uzman İnşaat, Keleşoğlu İnşaat, Gül İnşaat, Beyaz İnşaat ve Zirve İnşaat ortaklığıyla kuruldu.

Akmerkez sabihi kim? : Akkök, Tekfen ve İstikbal’in kurduğu Akmerkez’in yüzde 50.82’si halka açık. Akkök, Tekfen’in ortaklığı sürüyor. Akkök holding ünlü Dinçkök ailesine ait. Raif Dinçkök tarafından kurulan Akkök holdingin yönetim kurulu başkanı Ali Raif Dinçkök'dür. Dinçkök ailesi 2014 yılındaki Alif Raif ile kardeşi Ömer Dinçkök arasındaki iktidar savaşı ile haber olmuşlardı.

City’s Nişantaşı kimin? : Merkezin sahibi kuyumculuk sektörünün önde gelen gruplarından Gülaylar Grup. Sahibi Mehmet Gülay olan Gülaylar Grup, Meydan Ümraniye’yi de almıştı. Gülaylar grubun turizm sektöründe de Elegance Hotels International ile biliniyorlar.

Mall of İstanbul sahibi kim? : Aziz Torun’un şirketi Torunlar Gayrimenkul Yatırım Ortaklığı Mall Of İstanbul'un sahibi. Torun’un Torium ismiyle de alışveriş merkezi bulunuyor.

Forum İstanbul kimin? : Multi Development Türkiye. Türkiye geneline yayılan bir grup.

Trump AVM kimin? : ABD başkanı Donald Trump'un inşaat şirketi Trump işbirliğinde yapılan Trump Towers Aydın Doğan'a ait.

Özdilek Park AVM kimin : Özdilek Park ünlü tekstil şirketi Özdilek Holdinge ait. Özdilek grubu 1983 yılında parakende sektörüne girdi ve bugün 14 alışveriş merkezinin sahibi oldu. Özdilek Holding'in sahibi ise Hüseyin Özdilek.

Kanyon AVM kimin? : Kanyon alışveriş merkezi Eczacıbaşı Topluluğu ile İş GYO ortaklığının. Eczacıbaşı Holding'in sahibi ise Bülent Eczacıbaşı. İş GYO ise İşbankasının.

Palladium AVM kimin? : Anadolu yakasında yer alan Palladium Tahincioğlu, Gençoğlu ve Nora Yapı tarafından hayata geçirildi.

Palladium'un sahiplerinden Tahincioğlu Holding bir aile şirketi ve başında Özcan Tahincioğlu bulunuyor. Bursa merkezli Gençoğlu Holdingin sahibi ise Turhan Gençoğlu.

Capitol kimin? : Anadolu yakasının en eski alışveriş merkezlerinden biri olan Capitol, Aksoy Group'a ait. Aksoy Grup Türkiye’deki Richmond otellerinin de yatırımcısı.

Galleria kimin? : İstanbul'un ilklerinden olan Galleria alışveriş merkezi Dati Yatırım Holding'in. Ortakları arasında Fuat Miras, Eşref Cerrahoğlu ve Metin Kalkavan gibi isimler var.