Abone Ol

Kudüs'ün Müslümanlar için önemi nedir?

ABD başkanı Donald Trump'ın Kudüs'ü İsrail'in başkenti olarak tanıdığı açıklamasının hemen ardından İslam dünyasından çığ gibi tepki geldi. Peki Kudüs'ün Müslümanlar için önemi nedir?

Kudüs'ün Müslümanlar için önemi nedir?

3 BÜYÜK DİN İÇİN DE ÖNEMLİ

Kudüs 3 büyük semavi dinin başkenti konumunda.Hem Müslümanlar, hem Hristiyanlar hem de Museviler için önemli olan Kudüs paylaşılamayan bir kent.

Ortadoğu'da bulunan, Dünya’nın en eski şehirlerinden biri sayılan Kudüs şu anda Filistin ve İsrail arasında 'bölünmüş' bir kent. Hem İsrail hem de Filistin Kudüs'ü kendi başkenti olarak gösteriyor.

Ancak uluslararası toplum Kudüs'ü başkent olarak tanımıyor. Kudüs, üç semavi din için kutsal kabul ediliyor.

KUDÜS MÜSLÜMANLAR İÇİN NEDEN ÖNEMLİ?

Kudüs, üç semavi din için kutsaldır. Sünni Müslümanlar için Kudüs üçüncü en kutsal şehirdir.

İslamiyet’te Kudüs, Milattan sonra 610 yılında ilk Kıble olmuştur ve Kur’ana göre Hz. Muhammed, 10 yıl sonra Miraç’a bu şehirden çıkmıştır.

KUDÜS'TEKİ MÜSLÜMAN SAYISI

Kudüs'ün Müslümanlar için önemi nedir? - Resim: 1

Aralık 2007 yılındaki nüfus sayısımının sonuçlarına göre Kudüs’teki nüfus 747,600 idi. Nüfusun yüzde 64'ü Yahudi, yüzde 32'si Müslüman ve yüzde 2'si Hristiyan.

KENTİN TARİHİ

Kudüs'ün Müslümanlar için önemi nedir? - Resim: 2

Kudüs'ün en eski bölümüne, İsa’dan önce 4. yüzyılda ilk yerleşim gerçekleşti. 1538’de şehri çevreleyen duvarlar inşa edildi. Bugün bu duvarlar, Ermeni, Hristiyan, Yahudi ve Müslüman olmak üzere dört çeyreğe bölünmüş olan Eski Şehri (Eski Kudüs) çevrelemektedir.

HRİSTİYANLAR İÇİN ÖNEMİ

Uzun tarihi boyunca Kudüs, 2 defa yok edildi, 23 defa işgal edildi. Hristiyanlar için Kudüs’ün kutsallığı, İncil’e göre İsa’nın bu şehirde çarmıha gerilmesinden ve 300 yıl sonra Azize Helena’nın İsa’nın hayatındaki hac noktalarını belirlemesinden gelmektedir.