Abone Ol

İşte camiye saldırı anı: Katil canlı yayın yapmış

Yeni Zelanda'nın ChristChurch kentindeki iki camiye, cuma namazı sırasında silahlı saldırı düzenlendi. Türkiye'nin Wellington Büyükelçisi Ahmet Ergin ilk bilgilere göre en az 30 ölünün çok sayıda da yaralının olduğunu söyledi.

İşte camiye saldırı anı: Katil canlı yayın yapmış

Katliamcının olay anını canlı olarak yayınladığı görüntüler de ortaya çıktı. Ayrıca, saldırıların ardından camilerin yakınlarında birkaç aracın içinde bomba düzeneği bulunduğu ve etkisiz hale getirildiği belirtiliyor.

Kentin Hagley Park bölgesindeki Al Noor Camisi içerisine silahlı saldırganlarca ateş açıldı. Saldırı esnasında camide, cuma namazı için 200 kişinin bulunduğu belirtildi. Türkiye'nin Wellington Büyükelçisi Ahmet Ergin ilk bilgilere göre en az 30 ölünün olduğunu söyledi.

TÜRKİYE'DEN İLK TEPKİ

Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü Kalın, "(Yeni Zelanda'daki iki camiye saldırı) İslam karşıtlığının ve müslüman düşmanlığının geldiği noktayı göstermektedir." açıklamasında bulundu.

CANLI YAYINLADI

Katliamı gerçekleştiren kişi, olay anını sosyal medyadan canlı olarak yayınladı. Saldırganın saldırıdan önce bir de açıklama yayınladığı belirtildi. Açıklamada, Türkleri de tehdit ettiği ifade edildi.

Saldırganın yayınladığı yaklaşık 70 sayfalık manifestosunda Türklere yönelik tehditkar açıklamalar da yer alıyor. İşte o sözler;

"Topraklarınızda huzur içinde yaşayabilirsiniz, size zarar gelmeyecek. Boğaz'ın Doğu yakasında. Ama Boğaz'ın Batı yakasında bir yerde yaşamayı denerseniz, Avrupa'ya topraklarına geçmeyi denerseniz sizi öldüreceğiz. Konstantinopolis'e gelir, tüm cami ve minareleri yıkarız. Ayasofya minarelerden kurtulacak ve Konstantinapol hak edildiği gibi tekrar Hristiyan şehri olacak"

"ÜLKEDEKİ TÜM CAMİLERİN KAPILARINI KAPATIN"

Yeni Zelanda polisi, ülkedeki tüm camilere kapılarını kapatması uyarısında bulundu.

"SOKAĞA ÇIKMAYIN" UYARISI

Yeni Zelanda Polisi, Twitter hesabından yaptığı açıklamada, "Aktif bir tetikçi ile ChristChurch’te ciddi ve gelişen bir durum yaşanıyor. Polis durumu yönetme konusunda tüm kabiliyetiyle yanıt veriyor, ancak risk ortamı hala son derecede yüksek. Polis, ChristChurch’te oturanların sokaklardan uzaklaşmalarını ve bir sonraki duyuruya kadar içeride durmalarını tavsiye ediyor. Christchurch okulları bir sonraki duyuruya kadar kilitlenecek. Kamuoyuna iş birlikleri için teşekkür ederiz, bölge sakinlerini bilgilendirmek için daha fazla güncelleme sağlayacağız." ifadelerine yer verdi.

Yerel basında yer alan haberlere göre, Len Peneha adlı bir görgü tanığı, siyah giyinmiş bir adamın Al Noor Camisi'ne girdiğini, ibadet için içeride bulunanlara ateş açtığını, içeride kargaşa yaşandığını, saldırganın, güvenlik görevlileri gelmeden camiden uzaklaştığını iddia etti. Peneha, camidekilere yardım etmek için girdiği sırada "her yerde ölen insanlar" gördüğünü belirtti.
Silah seslerinin, Linwood Mahallesinde bulunan bir camiden daha duyulduğu belirtildi.

ÖLEN YA DA YARALANANLAR ARASINDA TÜRK YOK

Türkiye'nin Wellington Büyükelçisi Ahmet Ergin, AA muhabirine yaptığı açıklamada, saldırıda ölen veya yaralananlar arasında Türk bulunmadığını kaydetti.