Abone Ol

Türk yönetmenin Fransa adına Oscar adayı olan filmi: Mustang

Türk yönetmen Deniz Gamze Ergüven'in“Mustang” filmi, Fransa adına “En İyi Yabancı Film” dalında Oscar’a aday gösterildi.

Türk yönetmenin Fransa adına Oscar adayı olan filmi: Mustang

Oscar ödüllerinde "Yabancı Film" dalında Türkiye'yi temsil eden Kaan Müjdeci'nin "Sivas" filmi son 9 yapıt arasına girmezken, diğer Türk yönetmen Deniz Gamze Ergüven'in Fransa adına yarışan "Mustang"ı ön finale kalmıştı. Türk yönetmen Ergüven'in "Mustang" filminin Fransa adına Oscar'da yarışmasının çarpıcı bir yönü daha var. Zira, ‘Mustang’, Türkiye’de de Oscar adayı olmak için başvurmuştu ama Türkiye'deki seçici kurul Venedik Film Festivali’nde jüri özel ödülünü kazanan Kaan Müjdeci imzalı ‘Sivas’ı Oscar’a yollamaya karar vermişti.

Türk yönetmenin Fransa adına Oscar adayı olan filmi: Mustang - Resim: 12016 Oscar adayları açıklandı! The Revenant 12 dalda aday

Yönetmen Ergüven daha önce verdiği bir röportajda "‘Mustang’, Fransa-Almanya-Türkiye ortak yapımı bir film. Her ülke kendi aday adayını belirliyor. Filmimi Fransa’nın yaptığı gibi Türkiye de seçebilirdi." demişti.

İnebolu'da geçen bir hikayeyi ele alan Mustang, beş kız kardeşin özgürlükleri için verdikleri mücadeleye odaklanıyor. Lale ve kardeşleri oynadıkları bir oyunun çevreleri tarafından beklenmedik bir skandala dönüştürülmesi sonucu adeta ev hapsine mahkum olurlar. Bu durum öyle bir noktaya sürüklenir ki evde evlilik planları dahi yapılmaya başlanır. Ancak beş kardeş üzerlerinde kurulan bu baskıları yenip özgürlüklerine kavuşmak için yeni yollar arayacaktır. Başlıca rollerini Güneş Şensoy, Doğa Doğuşlu, Elit İşcan, Tuğba Sunguroğlu ve İlayda Akdoğan'ın paylaştığı filmin yönetmeni Deniz Gamze Ergüven.

Türkiye seyircisiyle ilk olarak Filmekimi’nde buluşan ve vizyona 23 Ekim 2015'te giren Mustang, hem Fransa’nın Oscar adayı olmasıyla, hem uluslararası festivallerde aldığı övgülerle hem de genç oyuncularının başarısıyla çok konuşuldu. Sevilen bir spor arabaya da adını vermiş bir at cinsi olan Mustang, evcil atlardan üremiş olsa da aslında yabani bir at ve sahipsiz geziyorlar doğada.

Yönetmen Deniz Gamze Ergüven’in  ilk ve düşük bütçeli bu filmiyle dünya çapında kopardığı fırtınaya şapka çıkarıyoruz! İlk defa bir Türk yönetmen o kırmızı halıda aday olarak yürüyecek.