Abone Ol

Son dakika: Barzani pes etti! Bağımsız devlet hayalinden vazgeçti

Irak Kürt Bölgesel Yönetimi (IKBY) Irak Federal Yüksek Mahkemesi’nin kararına uyacaklarını açıkladı.

Barzani pes etti! Bağımsız devlet hayalinden vazgeçti

Irak Federal Yüksek Mahkemesi, Anayasanın bölgelere Irak'tan ayrılma hakkı tanımadığına 6 Kasım’da hükmetmişti.

Konuya ilişkin açıklama yapan IKBY, sorunların çözümü için her zaman anayasaya bağlılığı savunduklarını öne sürerek, “Bu yöndeki her öneri konusunda tavrımız nettir, her şeyden önce Ayetullah Uzma Seyid Sistani ve Iraklı bazı şahsiyetler ile Irak halkının dostu olan ülkelerin sorunların Irak anayasasına göre çözülmesi konusunda. Federal Mahkeme’nin anayasanın ilk maddesini şerhine saygı duyuyoruz” ifadelerini kullandı.

Bunun, kapsamlı bir ulusal diyaloğun yolunu açması gerektiğine vurgu yapılan açıklamada, anayasanın bütün maddelerinin uygulanması, anayasada belirtilen hak ve yetkilerin korunmasını sağlaması istendi. Irak’ın birliği için tek yolun, anayasanın ilk maddesinde belirtilen husus olduğu kaydedildi.

KBY'nin uluslararası tepkilere rağmen 25 Eylül’de düzenlediği referandumun ardından, Bağdat yönetimi peşmerge kontrolünde olan ihtilaflı bölgeleri geri almak üzere operasyon başlatmıştı. Operasyonda Kerkük vilayetinin tamamı ele geçirilmişti.

Gelişmelerin ardından Irak Kürdistan Bölgesel Yönetimi Yüksek Seçim ve Referandum Komisyonu, 1 Kasım'da yapılması öngörülen başkanlık ve milletvekili seçimi hazırlıklarını askıya almıştı. Erbil'de toplanan Irak Kürdistan Bölgesel Yönetimi Parlamentosu 1 Kasım'da yapılması planlanan başkanlık ve genel seçimleri sekiz ay erteleme kararı almıştı.

IKBY Başkanı Mesut Barzani de 1 Kasım'da biten görev süresinin uzatılmamasını isteyerek görevinden çekilmişti.