Abone Ol

Hüsnü Özyeğin'in 100 dolarlık ABD yolcuğundan holding patronluğuna uzanan hikayesi

Duayen işadamı Hüsnü Özyeğin, NTV’de yeni çıkan kitabı “Bir Dünya Kurmak”ı ve başarı hikayesini anlattı.

Hüsnü Özyeğin'in 100 dolarlık ABD yolcuğundan patronluğa uzanan hikayesi

Duayen işadamı Hüsnü Özyeğin, NTV’de yeni çıkan kitabı “Bir Dünya Kurmak”ı anlattı. 72 yaşındaki Özyeğin’in hayat deneyimlerini anlatan kitapta bir duayenin yeni kuşaklara rehber olacak deneyimleri yer alıyor. Özyeğin, NTV’den Oğuz Haksever’e 100 dolarla başladığı ABD’deki öğrencilik serüvenini de anlattı.

Fiba Holding Yönetim Kurulu Başkanı Hüsnü Özyeğin NTV'nin sorularını yanıtladı.

Yaşam öyküsünün yer aldığı "Bir dünya kurmak" kitabı yayınlanan Özyeğin iş dünyasındaki tecrübelerini anlattı.

Özyeğin şunları söyledi: Kitap hazırlığı 9 yıl sürdü. 9 yıl önce Özyeğin Üniversitesi'nin temeli atılmamıştı. Bugün 8 bin öğrencili bir kampüste. Türkiye'de ilk girişimcilik lisans programı kurduk. Üniversite kampüsünde bir çağrı merkezi kurdum. Onlara iş yaratıyoruz. Bir restorana gidiyorum. Sizin pizzanızı öğrenciniz yaptı. Hemen gidiyorum tanışıyorum.

100 DOLARLIK ABD YOLCULUĞU...

Her şeyi yazmak zorundaydım siyah kaplı deftere. Bir muhasebe defteriydi bu. İzmir'de vapura bindim ABD'ye giderken. Annem bana Amerikalı gelin getirme dedi. Babam para verdi, bu parayı böldüm ben sanki ileride bankacı olacakmışım gibi. Başladığım bakiyeyle bütün harcamaları yazmaya başladım. Yol paralarını onun içinden ödedim. Oregon Üniversitesi'ne geldiğimde 100 dolarım kalmıştı. Bir yerde hep giderlerim oluştu sonra ABD'de çalışmaya başladım. Gelirlerle giderleri dengelemek zorundaydım. Her harcadığım paraya dikkat etmek zorundaydım. Bütün okul kitaplarını kullanılmış olarak alırdım. Her fırsatı kollayıp o bütçenin içinde yaşamak zorundaydım.

"MACRON'DAN DAHA BAŞARILI OLDUM"

10 yaşındayken İzmir'de Fazıl Bey İlkokulu'ndaydım. Ben Robert Kolej'in ismini duymamıştım. Ben oraya gitmeye karar verdim. Annem babamla konuştum. Sen 10 yaşındasın nasıl gideceksin dediler. 300 aday girdi 100 kişi kabul edildi. Robert Kolej'de 8 yıl yatılı okumak çok büyük bir şanstı. Tiyatroda da oynadım. Oregon Eyalet Üniversitesi'nde ikinci yıl ikinci sınıf başkanı oldum. Üçüncü yıl talebe birliği başkan yardımcısı, dördüncü yıl talebe birliği başkanı oldum. Fransa'da Macron'dan daha başarılı oldum diyebilirim. Oregon'da ilk turda yüzde 52 oy alarak başkan seçildim. Önümüzdeki hafta Oregon'dan davet ettiler. Beni mezuniyet töreninde konuşmacı olarak davet ettiler.

"FIRSAT EŞİTLİĞİ ERKEN BAŞLIYOR"

Fırsat eşitliği üniversiteden de erken başlıyor. Kadınlarımız erkeklerden çok daha az eğitimli. Birçok doğudaki köylerden kız öğrenciler ilçe ve şehirlerdeki orta öğretim ve liseye devam edemiyorlar. Biz vakıf olarak kız yurtları yaptırdık okulların yanlarına. O kadar güzel sonuçlar aldık ki. Bu kızlarımız bizim desteğimizle lise mezunu oldular. Kız öğrencilerin yüzde 52'si yüksekokul ve üniversiteye gidiyorlar.

"FİNANSBANK'TA ŞU AN ÇALIŞANLARI BEN ALMIŞ GİBİYİM"

İnsanın bir şirket kurup büyütüp onunla meşgul olması zahmetli bir iş. İki sigorta şirketi kurdum İngilizlerle. Sonra sattım. Sonra Fiba Sigorta diye şirket kurdum, onu da Japonlara sattık. Şimdi de Fiba Emeklilik'i kurdum. Siz şirketi satsanız da o şirket yaşamaya ve büyümeye devam ediyor. Finansbank ben sattıktan sonra 7 bin 300 çalışandan 12 bine çıktı. O kişileri hala ben almış gibi hissediyorum. Sattığınız kurum devam ediyor. Fibabanka'yı aldım şu anda bin 500 personel var.

"40 FARKLI PASAPORTLU PERSONELİMİZ VAR"

Biz Türkiye'de bankacı olarak ilkleri gerçekleştirdik. Yurtdışında bireysel bankacılık yapıyoruz. Rusya'da bir ara 5 bin personele çıktık. 5 milyon Rus vatandaşına kredi vermişiz. Bu büyük bir heyecan. İyi yetişmiş Türk yöneticilerle dünyanın her yerinde bildiğiniz bir iş yaparsanız başarılı olursunuz. Türk yöneticiler gittikleri ülkelerde uzun yıllar kalıyorlar. Bizimi şu anda 40 değişik pasaportlu personelimiz var.

Türkiye'de finans sektörü 2001'de çok ağır kriz geçirdi. Alınan tedbirlerle denetimlerin artırılmasıyla 2008 Lehman krizini en başarılı atlatan sektör oldu. BDDK bu yıl çok esnek kararlar aldı ekonomiyi canlandırmak için. Dünya Bankası, IMF, OECD Türkiye'nin bu yılki büyüme tahminlerini artırdılar. Son birkaç ayda alınan tedbirleri çok olumlu karşılıyorum.

Türkiye'de girişimcilik iklimi gelişiyor. Bİz de bir takım yeni kurulan şirketlere ortak oluyoruz. Türkiye'de girişimcilerin eli daha fazla tutulmaya başlandı.

"GENÇLER MERAKLI OLMALI, HEDEFLERİ OLMALI"

Önemli olan gençlerin meraklı olması, çalışkan olmaları ve hedefleri olması, hayalleri olması. İlk bankam olan Pamukbank'ın üst yönetimini tamamen bankacı olmayanlarla donattım.
Şimdiye kadar 50 bin üniversite mezunu işe almışım. Türkiye'de Finansbank'ta 18-20 bin kişi alınmıştır. Finansbank'ta çalışan arkadaşlarım birçok bankanın genel müdürü. Belli bir kültürün olması çok önemli. Elemanların başarılı olanların çabuk yükseltilmesi önemli. 40 yaşında genel müdür pek tayin etmedim. Bu bankaya giren yeni elemanları da motive ediyor.