Abone Ol

HDP’li vekil Meclis’e taşıdı: Türkler hak bilmez, Kürtler hırsız diyen kitap vize ödevi oldu

Birçok ırkın aşağılandığı, “Ahlak-ı Alai” isimli kitabın vize ödevi olarak öğrencilere dağıtılması TBMM gündemine taşındı.

Türkler ve Kürtlere hakaret eden kitap ödev oldu

HDP Gaziantep Milletvekili TBMM İdare Amiri Prof. Dr. Mahmut Toğrul, Milli Eğitim Bakanlığı’nın (MEB) ders müfredatında yaptığı 2017 tarihli reform kapsamında dayatılan ancak eğitimcilerin tepkisiyle vazgeçilen, “Ahlak-ı Alai” kitabının Çukurova Üniversitesi’nde öğrencilere vize ödevi olarak verilmesini Meclis gündemine taşıdı.

Toğrul, “Kürtler, Boşnaklar, Macarlar ve birçok ırk hakkında ifade edilen bu denli aşağılayıcı, tahrik edici ifadeler, Türkiye’de yaşayan ırksal, sosyal, sınıfsal farklılıkları bulunan ve yüzyıllardır bu topraklarda yaşayan halklara kin ve düşmanlığı tahrik edici şekildedir” dedi.

Bilim insanı yetiştirme görevi üstlenen üniversitelerde böyle olayların yaşanmasının üzüntü verici olduğunu ifade eden Toğrul, Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay’a yanıtlaması istemiyle verdiği yazılı önergede şu sorulara yer verdi.

“Milli Eğitim Bakanlığı’nın (MEB) ders müfredatında yaptığı 2017 tarihli reform kapsamında dayatılan ancak eğitimcilerin tepkisiyle vazgeçilen, “Ahlak-ı Alai” kitabı Çukurova Üniversitesi İlahiyat Fakültesi İslam Ahlak Felsefesi dersi hocası tarafından öğrencilere vize ödevi olarak sunulduğu basına yansımıştır.

Kitabın özetinin öğrencilerin vize notunun yerine geçeceği öğrencilere belirtilmiş. Murat Demirkol’un sadeleştirdiği Kınalızade Ali Çelebi’nin ‘Ahlak-ı Alai’ kitabında, Türkler ‘hak bilmez’, Kürtler ‘hırsız’, Boşnaklar ise ‘cariyesi güzel vücuduyla tanınan’ olarak tanımlanmakta.

Söz konusu kitapta; ‘‘Kürtler, yiğitlik ve biniciliğiyle meşhur, ama hırsızlık ve yol kesiciliği ile de tanınan bir ırktır. Kürtlerde sertlik, kuvvet, cesaret; aşırı fakirlik ve geçim sıkıntısına sabretme, sadakatsizlik kin ve vefasızlık kesin olarak bulunuyor. Kürt köle, ağır ve değersiz işlerden başkasına elverişli değildir. Yine kitabın devamında her kötülük Kürtlerdendir. Çünkü doğru yoldan uzaktırlar. Savaş ve harpte dayanıklıdırlar. Yüksek makamdakilere itiraz ederler. Fakat güzel huylu ve parlak yüzlüdürler. Onlarda bitkinlik ve müsahama yoktur.’’ gibi ayrımcı ve aşağılayıcı ifadeler bulunmakta. Kitaptaki ayrımcı ve aşağılayıcı ifadelerden rahatsız olan öğrenciler ödevi veren öğretim üyesine tepki göstermişler.

Kürtler, Boşnaklar, Macarlar ve birçok ırk hakkında ifade edilen bu denli aşağılayıcı, tahrik edici ifadeler, Türkiye’de yaşayan ırksal, sosyal, sınıfsal farklılıkları bulunan ve yüzyıllardır bu topraklarda yaşayan halklara kin ve düşmanlığı tahrik edici şekildedir.

Böylesi bir kitabın basılması, yayınlanması ve fakültedeki bir öğretim görevlisi tarafından vize ödevi olarak verilmek istenmesi, yüzyıllardır bu topraklarda yaşayan birbirinden farklı sosyal, sınıfsal, ırksal, dinsel vs. farklılıklara sahip halkların vicdanlarını yaralamıştır. Bilim adamı insanı yetiştirme görevi üstlenen üniversitelerde böylesi basiretsiz olayların yaşanması ise coğrafyamız açısından üzücü ve insan onuruna aykırı bir durumdur.

Bu bağlamda;

1- Murat Demirkol’un sadeleştirdiği Kınalızade Ali Çelebi’nin ‘Ahlak-ı Alai’ kitabından kaç adet basılmıştır?

2- Milli Eğitim Bakanlığı’nın (MEB) ders müfredatında yaptığı 2017 tarihli reform kapsamında dayatılan ancak eğitimcilerin tepkisiyle vazgeçilen, “Ahlak-ı Alai” kitabıyla ilgili şu ana kadar neden bir toplatma kararı verilmemiştir? Verilmemiş ise bu onur kırıcı davranıştan sonra kamu barışına zarar veren söz konusu kitapla ilgili bir toplatma kararı verilecek midir?

3- ‘Ahlak-ı Alai’ kitabı, 2017’den günümüze eğitim öğretim kademelerinin başkaca bir alanında kullanılmış mıdır? Kullanılmış ise nerelerde kullanılmıştır?

4- Çukurova Üniversitesi İlahiyat Fakültesi İslam Ahlak Felsefesi dersinde yaşanan bu talihsiz olaydan haberdar mısınız?

5- Halkları bu denli aşağılayan bir kitabın özetini çıkarmalarını ve bunun vize notu yerine geçeceğini söyleyen öğretim üyesi hakkında, bir soruşturma açılmış mıdır? Açılmamış ise açılacak mıdır?

6- Çukurova Üniversitesi İlahiyat Fakültesi İslam Ahlak Felsefesi dersi hocasının bu davranışından rahatsız olan öğrencilerin öğretim üyesine yönelik başlatmış oldukları bir suç duyurusu var mıdır? Var ise işleme alınarak gereği yerine getirilmiş midir.”

(Türkiye Gündemi)