Abone Ol

HDP'li Birlik: Sürüklenen akrabam infaz edildi

HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş, güvenlik aracına bağlanıp sürüklenen cansız bir bedenin fotoğrafını twitter hesabında paylaştı.

HDP'li Birlik: Sürüklenen akrabam infaz edildi

Şırnak merkezde çekildiği belirtilen fotoğrafın altına Demirtaş şu mesajı yazdı: "Bu fotoğrafa iyi bakın, çünkü biz unutmayacağız".

Daha sonra fotoğrafta sürüklenen cansız bedenin HDP Şırnak Milletvekili Leyla Birlik'in kayınbiraderi Hacı Lokman Birlik olduğu ortaya çıktı.

Başbakan Ahmet Davutoğlu bu görüntüleri kabul edilemez olduğunu söyledi.

İçişleri Bakanı Selami Altınok da 2 polis müfettişini görevlendirerek Şırnak'a gönderdiklerini belirtti.

HDP Eş Genel Başkanı Demirtaş "Orada hergün aşağı yukarı benzer olaylar yaşıyor. Ölüye onu yapanın diriye neler yapacağını siz düşünün" değerlendirmesini yaparak başbakanın açıklamasının yetersiz olduğunu ve içişleri bakanının istifa etmesi gerektiğini söyledi.

HDP Şırnak milletvekili Leyla Birlik, yapılan açıklamaların yetersiz olduğunu söyleyerek "İçişleri Bakanı ve Şırnak Valisi'nin bizim için meşruiyeti kalmamıştır" yorumunu yaptı.

'Hacı Birlik yaralı ele geçirildikten sonra infaz edildi'
BBC Türkçe'ye konuşan Leyla Birlik, kayınbiraderi Hacı Birlik'in yaralı ele geçirildikten sonra infaz edildiğini savundu.

Üç aydır Şırnak'ta olduğunu ve hemen her gün çatışmalarda hayatını kaybedenlerin cenazelerini morglardan aldığını kaydeden Birlik, iki gün önce de şehir merkezinde iki sivilin öldürüldüğünü belirtti.

"Üç aydır Şırnak'tayım ve bu son süreçte Şırnak ve ilçelerinde çok sayıda çatışma ve saldırı oldu. İki gün önce burada iki sivil öldürüldü.

O gün Şırnak Yeşilyurt ve Dicle Mahallelerinde de çatışmalar yaşandı. Polisler saldırıyordu. Saldırıda elektrik trafoları zarar görmüştü. Emniyeti arayıp ateşi kesmelerini ve trafo arızasının giderileceğini bildirdim. Tedaş'tan görevliler beni arayarak arızayı giderinceye kadar yanlarında beklememi istediler.

"Bu sırada Dicle Mahallesi'nden beni aradılar, yaralı bir gerilla olduğunu ve Terörle Mücadele polisleri tarafından götürüldüğünü söylediler. Çatışmalardan dolayı Yeşilyurt mahallesinden Dicle mahallesine ancak yarım saatte varabildim. Terörle Mücadele Müdürü Hastane acil servis kapısında bekliyordu. Yaralıyı görmek isteyince tartıştık. Yaralının öldüğünü söylediler.

"Twitter'dan şimdi gel kayınbiraderini al' mesajı yolladılar"


Birlik, olaydan bir saat sonra Twitter'de JİTEM adlı hesaptan yerde sürüklenen cansız bir bedenin fotoğrafının twitter hesabına gönderildiğini aktarıyor.


"Çatışmalarda hayatını kaybedenlerin cenazelerini almaya gittiğimi bilen bu kişiler 'Şimdi gel kayınbiraderini al' diyerek fotoğraflı mesaj gönderdiler. Bana gelen o mesajlarda, vahşice katledilen o gerillanın kayınbiraderim olduğunu öğrendim" diyor HDP milletvekili.

Hacı Birlik'in, Ramazan Bayramı'nda PKK'ya katıldığını söyleyen Leyla Birlik, aynı hesaptan kendisine gönderilen fotoğraflarda akrabasının yaralı olarak çekilmiş fotoğraflarının olduğunu söylüyor:

"Görgü tanıkları Hacı'nın yaralı ele geçirildiğini, hatta yarasını sardığını, daha sonra kobradan açılan ateşle tarandığını söylediler. Sonra da 100 metre yerde sürüklemişler. Yetmemiş zırhlı araçla üzerinden geçmişler. O hesaptan bana gönderilen bir fotoğrafta Hacı'nın yaralı olduğu görülüyor ve fotoğrafta vücudu sağlam."

Otopsi raporunu alıp kamu davası açtıklarını söyleyen Birlik şöyle devam etti.

"Otopsi raporunda yüzünün parçalandığı, vücudundan 28 kurşun çıkarıldığı, kalçası ve kolunun daha büyük bir silahla parçalandığı, vücudunun sağ tarafının tamamen ezildiği, sıyrıklarla dolu olduğu yazılmış. Fotoğraflarda yaralı ve sağlam. Otopsi raporu da onun nasıl vahşi bir şekilde katledildiğini gösteriyor."

Bu olayla ilgili kamu davası açtık. Olayın örgütlü yapıldığı, halkı kin ve nefrete sürüklediği için suç duyurusunda bulunduk.

Başbakan Ahmet Davutoğlu, söz konusu görüntüler ile ilgili tasvip etmelerinin mümkün olmadığını söyleyerek şu açıklamayı yapmıştı:

"Şırnak'ta polise roketatarla saldırıda bulunurken emniyet güçleri tarafından etkisiz hale getirilen bir terör örgütü mensubuyla ilgili görüntüleri tasvip etmemiz mümkün değildir.


"Terörle yürüttüğümüz mücadeleyi kararlılıkla sürdürürken, hukuki zemini ve meşruiyeti aşındırmaya yönelik bu tür davranış ve tutumlara müsamaha göstermeyeceğimizi milletimize taahhüt ediyorum. Türkiye, terör örgütünün her türlü barbarlığına karşın, terörle mücadelesini hukuk içinde yürütecektir."

Leyla Birlik Başbakan'ın açıklamasını yetersiz bulduğunu belirtti.

'Biz Başbakan'ı da tanımıyoruz demek istediler'
Başbakan'ın açıklamasından hemen sonra fotoğrafların video çekimini de yayınlandığını belirten Birlik şöyle devam etti.

"Başbakan açıklama yaptıktan hemen sonra yine benim twitter hesabıma bu sefer videoyu gönderdiler. Kim gönderiyor, neyi amaçlıyorlar? Bu, biz başbakanı da tanımıyoruz tanımıyoruz demektir."

HDP Eş Genel Başkanı Demirtaş, bugünkü konuşmasında İçişleri Bakanı Selami Altınok'u da eleştirerek istifasını istemişti.

Altınok ise Anadolu Ajansı'na yaptığı açıklamada, "Türkiye Cumhuriyeti devleti, bir hukuk devleti. Terörle mücadeleyi hukuk sınırları içinde, hukuk devleti ilkeleri çerçevesinde yapacağız. Bu konuyla alakalı, sosyal medyada yansıdıktan sonra talimat verdim, 2 polis müfettişimizi bugün itibarıyla Şırnak'a gönderdik" dedi.

HDP Şırnak Milletvekili içişleri bakanının açıklamasıyla ilgili olarak da şunları söyledi.

"Roboski'de de göndermişlerdi. Müfettişe gerek yok, bana gönderilen fotoğrafların birinde Hacı'nın cansız bedeni başında bekleyen yüzleri açık onlarca polis var. Hiçbir şeyi gizlememişler zaten. Her şey ortada. Bu organize, örgütlü, çete vari, planlı bir olay. Hiçbir şey tesadüf değil. İçişleri Bakanı ve Şırnak Valisi'nin meşruiyetinin kalmamıştır."

Konuyla ilgili Şırnak Valisi ve Şırnak Emniyet Müdürü ile görüşme talebinde bulunduk ancak Valilik yetkililerine ulaşamadık. Emniyet Müdürü ile görüşme talebimize de olumlu, olumsuz cevap alamadık.

BBC TÜRKÇE