Abone Ol

Cemaatin ABD kongre üyelerine bağışları ortalığı karıştırdı

Fethullah Gülen Cemaati’ne yakınlığıyla bilinen kişilerin ABD’li kongre üyelerine yaptığı bağışlar, USA TODAY gazetesine konu oldu.

Cemaatin ABD kongre üyelerine bağışları ortalığı karıştırdı

GÜLEN Cemaati’nin ABD’li kongre üyelerine yaptığı bağışlarla ilgili soru işaretleri, ABD basınına konu oldu. ABD’nin önde gelen gazetelerinden USA TODAY’in haberine göre Gülen Cemaati’ne yakın olan ve yıllık 30 bin dolar civarı gelire sahip kişiler ABD’li siyasetçilere tek seferde 2 bin 500 dolarlık bağışta bulundu. USA TODAY, bağışçıların Fethullah Gülen hareketiyle bağlantılı olduğunu ve bazılarının da Gülen’le ilişkili okul ve kâr amacı gütmeyen kuruluşlarda çalıştıklarını öne sürdü. Bağışlarla ilgili gazetenin sorularını cevaplayan Cumhuriyetçi New Hampshire Senatörü Kelly Ayotte’un ofisi, 30 Nisan 2014’te cemaate mensup olduğu düşünülen kişilerden aldıkları 43 bin 100 dolarlık (121 bin 753 TL) tutarı iade ettiklerini açıkladı.

YILLIK 37 BİN DOLAR KAZANIYOR

Habere göre Ayotte’a bağış yapan 19 Türk asıllı ABD’liden bazıları New Hampshire eyaleti dışında yaşıyordu ve senatör hakkında çok az bilgiye sahip görünüyorlardı. Hatta bu kişiler kadın olan Kelly Ayotte’u erkek sanıyordu. Ayotte’un ofisi söz konusu kişilerden bağış alan Başkan Barack Obama ve Demokratların Başkan adayı Hillary Clinton’ın da paraları iade etmesi gerektiğini belirtti. İddiaya göre, hem Cumhuriyetçilere hem de Demokratlara bağışlar yapan Gülen Cemaati mensupları, Demokrat Partili Teksas Milletvekili Henry Cuellar’a da 7 Ekim 2013 tarihinde 22 bin 500 dolar (63 bin 560 TL) bağışladı. 2 bin 500 dolar bağış yapan kişilerden biri Ohio eyaletinin Toledo kentindeki bir Gülen okulunda öğretmenlik yapan Akif Camizci’ydi.

EVİ YOK AMA 5 BİN DOLAR BAĞIŞ YAPMIŞ

Eyalet kayıtlarına göre Camizci yılda sadece 37 bin dolar (104 bin 521 TL) kazanıyordu. Gazete yıllık geliri 37 bin dolar olan bir öğretmenin nasıl böyle bir bağış yapabildiğine dikkat çekti. Gazete haberinde, Camizci’ye ulaşamadığını yazdı. Cuellar’a bağış yaptığı belirlenen bir başka kişi Illinois eyaletinin Mount Prospect kentinde bulunan Ortabatı Türk Amerikan Vakfı Başkan Yardımcısı Bilal Ekşili’ydi. Kayıtlara göre Ekşili, Cuellar’a 5 bin dolar (14 bin 122 TL) bağış yaptı. Oysa vakıf, Amerikan Gelir İdaresi’ne Ekşili’nin yılda 31 bin 592 dolar (89 bin 228 TL)  kazandığını bildirmişti. Kayıtlara göre evi olmamakla birlikte Ekşili, 2010 yılından bu yana siyasi kampanyalara 38 bin dolar bağış yaptı. USA TODAY, Ekşili’ye de ulaşamadığını belirtti.