Abone Ol

Guardian: Erdoğan darbecileri tasfiye ediyor!

Türkiye'deki kalkışmayı manşetlerine taşıyan gazeteler, 'Başarısız darbe girişimi sonrası Cumhurbaşkanı iktidarı elinde topluyor', 'Tasfiyeler Erdoğan'ın yakın çevresine kadar uzandı' gibi başlıklar attı.

Guardian: Erdoğan darbecileri tasfiye ediyor!

Türkiye'deki darbe girişimi ve sonrasında yaşanan binlerce gözaltı İngiltere gazetelerinin manşetlerinde. Gazetelerin önemli bölümünde Türkiye'deki gelişmelere birden fazla sayfayla yer verilmiş.

Darbe girişimi sonrası orduda ve yargıda başlayan gözaltılar, ABD'yle ilişkilerin Fethullah Gülen'in iadesi konusuyla yeniden gündeme oturması ve Türkiye'de hukukun üstünlüğü konusuna getirilen eleştiriler öne çıkan başlıklardan.

Times: Başarısız darbe girişimi sonrası Cumhurbaşkanı iktidarı elinde topluyor

Times gazetesinin manşetteki haberinde, "Başarısızlıkla sonuçlanan darbe girişimi sonrasında Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan yargıda ve orduda benzeri görülmemiş bir tasfiye süreci başlattı. Uzun süredir arzuladığı mutlak iktidarın yolu açılmış durumda" diyor.

Erdoğan'ın idam cezasını yeniden tartışmaya açtığı da anımsatılan haberde "Bu hamle Batı'yla olan ilişkileri daha da sorunlu hale getirecek" deniyor.

Guardian: Erdoğan darbecileri tasfiye ediyor, Gülen darbeyle suçlanıyor

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın Erol Olçak ve oğlunun cenaze töreninde göz yaşlarını tutamadığını aktaran Guardian gazetesi, Erdoğan'ın Fethullah Gülen ve destekçilerinin kökünü kazıyacağını söylediğine vurgu yapıyor.

Haberde Türkiye'de kitlesel bir tasfiye sürecinin başladığına da dikkat çekiliyor ve Gülen'in iadesi konusu nedeniyle ABD-Türkiye ilişkilerinin yine zor bir dönemece girdiği vurgulanıyor.

i: Darbe sonrası tasfiye

i gazetesi manşetten verdiği Türkiye'deki darbe girişimine dört sayfa ayırmış. Gazetede yer alan yazılar arasında gözaltılara dair bir haber, darbe gecesinden izlenimler ve Türkiye'nin izlediği stratejiye dair analizler var.

Gazetenin muhabirlerinden Koos Couvee'nin kaleme aldığı izlenimde "Hükümeti devirmeye yönelik başlatılan darbe girişimi, korku içindeki askerlerin teslim olmasıyla sonlandı" deniyor.

Meclis'teki dört partinin biraraya gelerek ortak bildiri yayınlaması "Ender görülen bir dayanışma" denirken, binlerce kişinin gözaltına alınmasının Türkiye'ye dair demokrasi kaygılarını gündeme getirdiği de vurgulanıyor.

FT: Tasfiyeler Erdoğan'ın yakın çevresine kadar uzandı

Financial Times gazetesinin manşetinde de darbe girişimi sonrası başlayan gözaltılar var.

"Erdoğan'ın yaveri Albay Ali Yazıcı'nın dahi gözaltına alınması, darbe komplosunun ne kadar derinlere kadar gittiğini gösterdi" denen haberde, darbe girişimi gecesinde Erdoğan'ın uçağının iki F-16 tarafından taciz edildiği de aktarılıyor.

Haberde Erdoğan'ın darbe girişimi için 'Allah'ın bir lütfu' nitelemesi hatırlatılıyor ve binlerce kişinin gözaltına alındığı vurgulanıyor.

BBC Türkçe