Abone Ol

Google'dan kriz anları için SOS Uyarıları Uygulaması

Google, çok kısa bir süre önce Arama ve Haritalar hizmetlerindeki bir dizi yeni özelliği ifade eden “Google SOS Uyarıları” uygulamasını hayata geçirdi.

Google'dan kriz anları için SOS Uyarıları Uygulaması

Kriz anlarında, bilgiye anlık ve hızlı erişim çok önemli. Yaşanılan olay sonrasında; kriz noktasında gönüllü bilgiler paylaşılanlar ile teknolojiyi buluşturmak ve sevdiklerimizin güvenli olduklarına dair anlık bilgilere erişebilmek herkes için çok değerli.

Bu ihtiyaçtan yola çıkan Google, çok kısa bir süre önce Arama ve Haritalar hizmetlerindeki bir dizi yeni özelliği ifade eden “Google SOS Uyarıları” uygulamasını hayata geçirdi. Dileriz krize yönelik bu özellikleri hiçbir zaman kullanmanız gerekmez. Bununla birlikte eğer gerekirse, bu ürünler böyle durumlarda sizi ve sevdiklerinizi güvende ve haberdar tutmak için geliştirildi.

SOS Uyarısı nedir?

SOS Uyarıları, doğal ya da doğal olmayan felaketlerden kaynaklanan krizlerde acil durum bilgilerini daha erişilebilir kılmayı amaçlar. Web, sosyal medya ve Google ürünlerinden alınan ilgili ve yetkili içerikleri bir araya getirip daha sonra bu bilgileri Arama ve Haritalar gibi Google ürünlerinde vurgulanır.
Krizin yapısına ve konumunuza bağlı olarak yerel, ulusal veya uluslararası makamların güncellemelerini görürsünüz. Bu güncellemeler kapsamında acil durum telefon numaraları ve web siteleri, haritalar, faydalı olabilecek ifadelerin çevirileri, bağış fırsatları ve daha fazlası yer alabilir.
Google’ın SOS Uyarıları’na ek olarak Google Kişi Bulucu, Google Kriz Haritası ve Google Acil Durum Uyarıları gibi krize yönelik başka uygulamaları da uygulamalar bulunuyor.
Google’ın yardım alanında faaliyet gösteren kolu olan Google.org da bu kapsamda krizden etkilenen toplulukları hibeler ve gönüllüler sağlayarak destekliyor.
Google, ne zaman SOS Uyarısı göstereceğine nasıl karar veriyor?

Google, etkilenen bölgedeki İnternet bağlantısı, devlet yönetimlerinden ve diğer yetkili kuruluşlardan alınan resmi içeriklerin kullanılabilirliği ve olay yerinin etkilenme derecesi gibi pek çok unsuru inceliyor.
SOS Uyarıları genellikle İngilizce, ayrıca etkilenen bölgelerde kullanılan ana dillerde sunulur.

SOS Uyarılarının içeriği nereden geliyor?

Tüm dünyada devlet kurumlarından, ilk müdahalede bulunanlardan, güvenilir basın kuruluşlarından ve kâr amacı gütmeyen kuruluşlardan içerik sağlayan Google ekipleri bulunuyor.
Bunun yanı sıra Google Haberler, Google Haritalar, Waze ve daha pek çok Google ürünü ve hizmetinden de bilgi toplanıyor.

Nasıl SOS Uyarısı alabilirim?

Büyük bir krizin yakınlarındaysanız ve ilgili kelimeleri veya ifadeleri Google'da ararsanız devam eden bir kriz olduğunu belirten bir banner ve ardından acil durum bilgilerinin yanı sıra yararlı çeviriler ya da telefon numaraları gibi kaynakları görebilirsiniz.
Google Uygulamasının en son sürümünü yüklediyseniz (Android ve iOS) ve konumunuz açıksa, mobil cihazınızın ana ekranında da bildirim alabilirsiniz. Google Arama'da uyarının tamamını görmek için bildirime dokunun.
Kriz bölgesinin dışındaysanız bildirim almazsınız, ancak yine de olayla ilgili bilgi arayarak SOS Uyarılarını bulabilirsiniz. Edindiğiniz bilgiler, kriz bölgesine daha yakın olan kullanıcıların gördüğü bilgilerden farklı olabilir. Örneğin, acil durum telefon numaralarını görmek yerine söz konusu kriz için bağış yapabileceğiniz bir bağlantı görebilirsiniz.
Google Haritalar'ı kullanıyorsanız, görüntülediğiniz alanda aktif uyarılar olması halinde SOS Uyarılarını haritada da görebilirsiniz. Kriz hakkında (yararlı telefon numaraları ve web siteleri gibi) daha fazla bilgi almak için simgeye dokunun.