Abone Ol

Geveze: Hiçbir kadın gelip benimle tanışmadı

Jozi Zalma namıdiğer Geveze 28 yıldır eğlenceli sesiyle radyolarımızda. Şimdi ise ‘Geveze’nin Oyunu’ adlı radyo programı devam ediyor. 12 yıldır birlikte sahne aldığı ‘Fazla Mesai’ isimli grubuyla ‘Rüya’ isimli single’larını yayınladılar.

Geveze: Hiçbir kadın gelip benimle tanışmadı

12 yıldır birlikte sahne aldığı ‘Fazla Mesai’ isimli grubuyla ‘Rüya’ isimli single’larını yayınladılar...

Geveze, Posta gazetesi yazarı Dilara Doğan'ın sorularını yanıtladı:

Radyo programı sunucusu, müzisyen, yazar, yelken yarışçısı ve eğitmensiniz. 10 parmağınızda 10 marifet resmen…

Vallahi şans. Ben iflah olmaz bir meraklıyım. Hayatım merak üzerine kurulu. Aslında çok yetenekli bir adam değilim, şanslıyım sadece. Sevdiğim şeyi yapma şansına sahip olmam çok büyük bir ayrıcalık.

Hayatınızın nasıl bir dönemindesiniz şu an?

Yeniden başladığım bir dönemdeyim. 20 yıldır yabancı müzik çalan radyo istasyonlarında program yapıyordum. Şimdi tekrar Türkçe müzik çalan bir istasyona döndüm. ‘Geveze’nin Oyunu’ adında sıfırdan bir program inşa ediyoruz.

Nasıl bir program?

Türkiye radyolarında ilk defa nakit para dağıtan bir radyo programı. Bir yıl içinde 200 bin TL’nin üzerinde nakit para dağıttık. Daha önce yapılmamış bir iş yapıyoruz. Onun dışında bu sene ‘Rüya’ adlı şarkıma klip çektik. Güzel dönüşler alıyoruz.

Aynı zamanda 10. kitabınızı çıkarmaya hazırlanıyorsunuz. Ne tür bir kitap okuyacağız?

Ben kurgusal kitaplar yazmıyorum. Yastık altı hikayeler anlatıyorum. Yatmadan evvel büyüklere anlatılan hikayeler benimkiler.

İlhamınızı nelerden alıyorsunuz?

Mutlu insanlardan alıyorum. Dünyada iki çeşit insan var. İyi insanlar ve kötü insanlar. O insanların içinde de mutlu ve mutsuz olanlar var. Mutlu insanların denediklerini denemeye çalışıyorum.

Size 24 saat yetiyor mu?

Bazen yetmiyor ya. Dün akşam 4 saat 37 dakika uyumuşum. Günde 3.5-4 saat uyurum, dolayısıyla 20 saat bana kalıyor.

Aman uzmanlar duymasın, sekiz saat uyku öneriyorlar genelde…

Bir makale okudum, Avusturyalı bir adam 32 sene boyunca günde bir saat uyumuş. 20’şer dakikadan üç set şeklinde. 87 yaşında ölmüş. Uykusuzluktan ölmedi bu adam.

Yapmak isteyip henüz yapamadığınız bir şey var mı?

Çok var. Yapmak istediğin şeyler bitince ölüyorsun. Şu an yapmak istediğim şeylerin başında Erol Evgin’le tanışmak var. Çocukken evdeki radyoyu söküp içinde Erol Evgin’i ararmışım. Onu radyonun içinde sanıyordum.

Jozi Zalma namıdiğer Geveze 28 yıldır eğlenceli sesiyle radyolarımızda. Şimdi ise ‘Geveze’nin Oyunu’ adlı radyo programı devam ediyor. 12 yıldır birlikte sahne aldığı ‘Fazla Mesai’ isimli grubuyla ‘Rüya’ isimli single’larını yayınladılar. Dur durak bilmeyen enerjisini, dün neler yaşadı, bugün neler yapıyor hepsini konuştuk.

Bahçeşehir Üniversitesi’nde beden dili, ikna teknikleri ve profil çıkarma dersleri veriyorsunuz. İkna konusunda nasıl bir milletiz?

Uzun yıllar Kapalı Çarşı’da halıcılarda çalıştım. Şimdi gitsek, iyi bir satıcı hepimize halı satar. Cebimizde para olmasına gerek yok ama halıyla çıkarız oradan. Türkiye’de yaşayan insanlar çok yetenekli insanlar, aynı anda 50 bin tane şey yapabiliyoruz.

Profil çıkarma konusuna gelirsek. Sizce bir insanı tanımaya nereden başlamalıyız?

İstediğiniz kadar benim için iç güzellik önemli deyin, ilk önce dış güzelliği görüyorsunuz. Ben çirkin bir erkeğim. Hayatım boyunca kendimi kadınlara başka bir şekilde ispat etmek zorunda kaldım. Hiçbir kadın benim yanıma gelip “Merhaba tanışabilir miyiz?” demedi. Eşimle fiziken görüşmeden tanıştım, aylarca sadece telefonda konuştuk. Arkadaş olarak görüştük, görüşünce evlendik.

Peki ilk izlenim hep doğru çıkar mı?

Beden dili eğitimini aldığım hocam şunu derdi “Bir insana verebileceğin ilk şey elindir. Elini sıktığında hissettiğin şey onunla ilgili ilk fikrindir ve o genelde doğrudur.” Bu, kadınlarda çok vardır. Bir kadın biriyle yeni tanıştığında onu ya sever ya sevmez. Kadın onu sevmiyorsa vardır bir bildiği.

Siz gerçekten geveze misinizdir?

Çoook. Anlatmayı çok severim. Kimsede olmayan, incir çekirdeğini doldurmayan hikayelerim vardır.

Bir röportajınızda “Evde karım konuşuyor, ben susuyorum” demişsiniz...

Evde karım varken benim konuşmam zaten mümkün değil. Eşim benden daha geveze. Geçen yıllar içinde karım konuşurken susmayı öğrendim. Böylesi daha sağlıklı ve huzurlu.

Dilara Doğan / Posta