Abone Ol

Gazi Mahallesi Katliamı 23 yıldır aydınlatılamadı: Gazi Katliamı nedir?

Gazi Mahallesi’nde 12 Mart 1995 yılında meydana gelen olaylarda yaşamını yitiren 22 kişi düzenlenen yürüyüşle anıldı.

Gazi Mahallesi Katliamı 23 yıldır aydınlatılamadı: Gazi Katliamı nedir?

Gazi Katliamı'nın 23. yıldönümü dolayısıyla Gazi Cemevi önünden, Gazi mezarlığına düzenlenen yürüyüşle anıldı. Gazi Mahallesi'nde sabah erken saatlerden itibaren toplanmalar başladı.

Ölenlerin fotoğraflarının bulunduğu bir pankart açan mahalleli saat 11.00'da yürüyüşe geçti. Gazi Cemevi'nden eski postanenin önüne gelen mahalleli burada ölenler için karanfil bıraktı. Yapılan basın açıklamasında Gazi Katliamı'nın sorumlularının bulunarak cezalandırılması istendi.

Eylemciler daha sonra olayın ilk gerçekleştiği kahvehaneye doğru sloganlara yürüyüşüne devam etti. Kahvehane önüne de karanfil bırakan grup mezarlığa doğru yürüyüşüne devam etti.

Olaylarda hayatını kaybedenlerin yakınları mezarlar başında gözyaşı döktü. 1 dakikalık saygı duruşunun ardından dualar edildi. Mezarlara karanfil bırakıldıktan sonra grup olaysız şekilde dağıldı. Polis yürüyüşü uzaktan takip ederken, Gazi Polis Merkezi'nin çatısından polislerin fotoğraf ve görüntü çektiği görüldü.

Ne olmuştu?

Olaylar 12 Mart 1995 günü akşam saatlerinde Gazi Mahallesi’nde bulunan Cemevi, Dostlar, Öntaş ve Yavuz kahvehaneleri ile Sarıoğlu Pastanesi’nin ‘kimliği belirsiz’ kişilerce uzun namlulu silahlarla taranmasıyla başlamıştı. Açılan ateş sonucunda Alevi dedesi Halil Kaya yaşamını yitirdi, 5’i ağır 25 kişi yaralandı. Güvenlik güçlerinin olaya geç müdahale etmelerine tepki gösteren halk Gazi polis karakoluna yürüdü. Fakat polis halkın üzerine ateş açtı ve açılan ateş sonucu Mehmet Gündüz adlı bir yurttaş daha yaşamını yitirdi, çok sayıda kişi ise yaralandı.

13 Mart günü saldırıyı protesto edenlere çevik kuvvet ve özel timlerle desteklenen polis bir kez daha ateş açtı. Çıkan çatışma sonunda 15 kişi hayatını kaybederken, çok sayıda kişi de yaralandı. 15 Mart’ta olaylar Ümraniye ilçesine sıçradı. Mustafa Kemal Mahallesi’nde 5 kişi hayatını kaybetti, 20’den fazla kişi de yaralandı.

Dava süreci

Eyüp Cumhuriyet Başsavcılığı, 20 polis hakkında “müdafaa ve zaruret sınırını aşarak faili belli olmayacak şekilde adam öldürmek” iddiasıyla dava açtı. 5 yıl süren yargılama sonucunda 20 polisten 18’i beraat ederken; 2 polis memuruna toplam 4 yıl 32 ay hapis cezası verildi.