Abone Ol

Futbol yayın ihalesi 650 milyon Dolar'ı geçer

2017’de yapılacak Süper Lig’in yayın hakları ihalesi, şimdiden kulüplerin iştahını kabartıyor. Galatasaray’ın Başkanı Özbek, 600-650 milyon dolar aralığında bir rakam bekliyor. Son ihalede 450 milyon dolar görülmüştü

Futbol yayın ihalesi 650 milyon Dolar'ı geçer

Gayrimenkul şirketi Nef’in Galatasaray’la yaptığı 52 milyon liralık forma sponsorluk anlaşması sonrası, önceki akşam ekonomi gazetecileriyle bir araya gelen Galatasaray Kulübü’nün Başkanı Dursun Özbek, 2017’de yapılacak olan Süper Lig’in yayın hakları ihalesinde rakamın 600-650 milyon dolar arasında çıkmasını öngördüklerini söyledi. Digitürk’ün kazandığı son yayın ihalesinde rakam 450 milyon dolar olmuştu.

Nef Yönetim Kurulu Başkanı Erden Timur ve Başkan Özbek’in birlikte katıldığı yemekte, konu yayın ihalesine geldiğinde, futbolda seyirci ve sponsor ilgisinin azaldığının tartışıldığı bir dönemde dahi bu endüstrinin değerinin her geçen gün giderek arttığına dikkat çekildi. Özbek, “Bugün Türkiye’deki kulüpler yayın gelirlerinden 450 milyon dolar para kazanıyor. Bunun en az 600-650 milyon doları bulması gerekiyor. Bu bizim temennimiz” dedi.

Özbek, şunları kaydetti: “Yayın gelirlerimizi artırmamız lazım. Yeni gelir modelleri de geliştirebilir. Önümüzdeki dönemde ihalenin hangi şartlarda ve nasıl yapılacağı netleşir.”

Avrupa  uçmuş!

- İngiltere Premier Lig’de 2016-19 yılları arası yayın haklarını satın alan Sky ve BT, sadece üç sezon için toplam 5.13 milyar pound (7.8 milyar dolar) ödeyecek. Kulüpler havuz sisteminde.... 20 takımın ortak olduğu şirkette, kulüpler; yönetim kurulunu kendileri belirliyor. Bu ligde küme düşen takımlara üç yıl boyunca “paraşüt ödemesi” yapılırken, yayın gelirlerinin yüzde 50’si 20 takıma eşit olarak bölünüyor. Gelirlerin yüzde 25’i lig sonu puan durumuna göre dağıtılıyor, kalan yüzde 25’lik bölüm de yayınlanan maç sayısına göre veriliyor.

- İspanya’da La Liga’da 2017’den itibaren yayın hakları 2.7 milyar euro olacak. Yüzde 50 eşit, yüzde 25 takımların 5 yıllık performanslarına göre, kalan yüzde 25 kaynak yaratmalarına kulüplere dağıtılacak.

- Almanya’da televizyon geliri, 628 milyon euro. Bu gelirlerin yüzde 50’si eşit dağılıtırken, geri kalanın 4’te 3’ü son 3 sezon baz alınarak başarıya göre, kalan yüzde 25 puana göre veriliyor.

15 Temmuz sonrası  hiç düşünmedi bile!

Şirket olarak önümüzdeki dönemde Türkiye’de ve yurtdışında önemli projelere odaklandıklarını anlatan Nef İcra Kurulu Başkanı Erden Timur, sponsorluk anlaşmasıyla ilgili olarak, “Bu yıl çok fazla yeni projemiz yoktu. Bizim de aklımızda sponsorluk yoktu. Ancak 15 Temmuz’daki hain darbe girişiminden 3 gün sonra sponsor olmaya karar verdik. Türk sporuna böylesine önemli bir destek verdiğimiz için çok mutluyuz. Ayrıca bu yılın son çeyreğinde sadece 1 projeye başlayacaktık, şimdi bu sayısı 3’e çıkardık. Bu yolla yani yapacağımız yeni yatırımlarla 15 Temmuz darbe girişimine en iyi yanıtı verebileceğimizi düşünüyorum” dedi.

Erden Timur, “2016 itibariyle uluslararası projeleri lanse etmeye başlayacağız. New York projesi ile yurtdışına adım attık. Berlin, Frankfurt, Chicago, Londra ve New York gibi Avrupa’nın ve ABD’nin önemli 10 metropolünde yer almayı  hedefliyoruz. Uluslararası bir açılım hedefimiz vardı. Galatasaray ile yaptığımız bu sponsorluk anlaşması bu süreçte bize ivme ve güç katacak” diye konuştu.

Şaşırtan satış: 350 bin forma


Galatasaray’ın en önemli gelir kalemlerinden birinin GS Store’lar olduğunu dile getiren ve bu yıl itibariyle ilk kez bu alanda kar elde ettiklerini ifade eden Dursun Özbek,  “Geçtiğimiz sezon mağazalarımız ilk kez kâr etti. Bir sezonda toplam 125 milyon lira ciro elde ettik. 350 bin adet forma satışı gerçekleştirdik. Denetim firması bile bu duruma şaşırdı. Şampiyon olmadığımız bir sezonda bu çok önemliydi.”

“GS Store olarak 90 mağazamız var. Bu mağazalar arasında en iyi satışı Türk Telekom Arena’daki mağaza yapıyor” diyen Özbek, “Hatta yaz ayları daha çok önünde yabancı plakalı araçları görüyorsunuz. Poşetleri doldurup gidiyorlar. Yurtdışında da mağaza açmayı planlıyoruz” dedi.