Abone Ol

Fransız Bakan'ın tesettür açıklamaları büyük tepki topluyor

Fransa'da geçtiğimiz günlerde "nefret söylemine hayır" kampanyası başlatan Sosyalist Hükümet'in Kadın Hakları Bakanı Laurence Rossignol'ün başörtülü kadınları "köleliği seçen zencilere" benzetmesi, olay yarattı.

Başörtülü kadınlar, köleliği seçen zenciler gibi...

PARİS (AA)- Rossignol, dün dünyaca ünlü markaların tesettürlü kadınlara yönelik koleksiyon hazırlamasından rahatsız olduğunu söylemiş ve kendi tercihiyle tesettüre giren kadınlar hakkında da "kendi istekleriyle köleliği seçmiş zenciler" benzetmesinde bulunmuştu.

Kadın Hakları Bakanı'nın bu sözlerine hem sosyal medyadan hem de sivil toplum örgütlerinden büyük tepki yağdı.

Fransa Ulusal İslamofobi Gözlemevi Başkanı Abdallah Zekri, Rossignol’ün sözlerini şiddetle kınarken, bu bakanın Müslüman kadınları yaftaladığını ve siyahiler üzerinden de çok çirkin ırkçı söylemlere imza attığını belirtti.

Zekri, "Bir bakan, kadınlara nasıl giyinip giyinemeyeceğini söyleyemez. Bu laikliğe aykırıdır. Fransa’da Müslümanlar laikliğe saygı duyarken hükümetin bu tavrı anlaşılır gibi değil." ifadelerini kullandı.

-"Hükümetten elbete reaksiyon beklemiyorum" -

Fransa İslamofobi ile Mücadele Derneği (CCIF) Sözcüsü Yasser Louati ise hükümeti Müslümanlarla ilgili ikiyüzlü davranmakla suçladı.

Louati, siyahiler hakkında, "zenciler" ifadesini kullanan ve başörtülü kadınları da "zenci kölelere" benzeten Rossignol’ün hem açık açık ırkçılık yaptığını hem de islamofobik olduğunu söyledi.

Louati, hükümetin de Rossignol’ün görüşlerine katıldığına işaret ederek, "Olağanüstü hal bahanesiyle Müslümanların evlerini, iş yerlerini, camilerini basan, Müslümanlar hakkında 'İslamofaşist' ifadesini kullanan hükümetten elbette hiçbir reaksiyon beklemiyorum." dedi.

-"Patlayıcı yelek ne zaman moda olacak?" -


Rossignol’ü kızdıran tesettür giyim tartışması İngiliz Marks&Spencer markasının tesettürlü kadınlara yönelik mayo üretimine başlayacağını duyurmasıyla patlak verdi.

Haberi kendi resmi hesabından paylaşan Rossignol, haber metninde geçen "mutaassıp moda" ifadesine dikkati çekerek, "Mutaassıp moda da ne demek oluyor. Bir de terbiyesiz moda mı var?" yorumunda bulunmuştu.

Bakan Rossignol’e tepki gösterenler kadar destek verenler de çıktı.

Le Monde gazetesinden ünlü Fransız çizer Plantu da, bakanın sözlerinin ardından çizdiği karikatürde "Dolce&Gabbana yeni bir tesettür koleksiyonu hazırladı" başlığıyla üzerinde patlayıcı yelek taşıyan başörtülü bir kadının ağzından "E peki patlayıcı yelek ne zaman moda olacak" ifadelerine yer vermişti.

-12 saat içinde 15 bin imza -


Diğer taraftan elektronik imza sitesi change.org’da Rossignol’e karşı bir imza kampanyası başlatıldı. "Rossignol istifa etsin" başlığıyla bakanın konuşmasından birkaç saat sonra başlatılan kampanya 12 saat içerisinde 15 binden fazla imzaya ulaştı.

Muhabir: Esma Arslan / AA