Abone Ol

Fransa'da burkini yasağı ile ilgili flaş gelişme!

Nice sahilinde polis, bir kadını üzerindeki burkiniyi çıkarmaya zorladı. O görüntülere dünyadan çığ gibi tepkiler geldi. Burkini yasağı davası önüne gelen Fransa Danıştayı tartışmalara noktayı koydu, yasak kararını durdurdu.

Fransız polisi plajda burkini giyen kadını soyunmaya zorladı

Fransa'da haftalardır devam eden ve hem ülke genelinde hem de dünyada yoğun tartışmalara yol açan burkini yasağı, mahkeme kararıyla askıya alındı.

Güney sahillerinde bazı plajlarda başlatılan yasak, İnsan Hakları Ligi'nin başvurusunu karara bağlayan yüksek mahkeme tarafından kaldırılmış oldu. Karar, iki kentteki plajları kapsıyor.

Fransız polisinin burkini giyen kadınları zorla soyundurması ve para cezası vermesi, dünya genelinde büyük tepkiye neden olmuştu.

Sivil toplum kuruluşu İnsan Hakları Derneği'nin Akdeniz kıyısındaki Villeneuve-Loubet isimli kasabada uygulanan haşema yasağının temel özgürlükleri ihlâl ettiğini belirterek yaptığı başvuru, üst merci Conceil d'Etat'ya ulaştı.

Haşema yasağı hakkında henüz mahkemelerin aldığı kesin bir karar bulunmadığının altını çizen yüksek mahkeme, yasağın 'bireysel özgürlük ve inanç özgürlüğünü ciddi ve açık bir biçimde ihlâl ettiğini' açıkladı.

Mahkeme kararında, belediyelerin yasağa gerekçe olarak gösterdiği 'haşemanın kamu düzenini bozması' gibi bir durumun söz konusu olmadığı da vurgulandı.

Fransadaki yasak tartışması, hükümette de bölünmelere neden olmuştu. Başbakan Manuel Valls, tesettür mayosunun 'kadınların köleliği' anlamına geldiğini söylemiş, Eğitim Bakanı Najat Vallaud-Belkacem ise her ne kadar bir feminist olarak haşemayı doğru bulmasa da yasağın onaylanamaz olduğunu söylemişti.

Milliyet