Abone Ol

FOX'un satışıyla ilgili son dakika gelişmesi: Yeni patron kim oldu?

Dünya medya devi Rupert Murdoch, FOX'un sinema ve televizyon şirketlerini Walt Disney'e sattı. Tarihi satışın ayrıntıları ortaya çıktı. Disney Grubu, FOX'un hangi şirketlerini aldı? Walt Disney'in patronu ilk açıklamasında neler söyledi?

FOX'un satışıyla ilgili son dakika gelişmesi: Yeni patron kim oldu?

THE WALT DISNEY COMPANY, ŞİRKET BÜNYESİNDEKİ BAZI İŞLETMELERİN SATIŞINI TAKİBEN, TWENTY-FIRST CENTURY FOX, INC.‘i , 52.4 MİLYAR DOLAR HİSSE KARŞILIĜINDA SATIN ALIYOR.

21st Century Fox, Fox Broadcasting Network ve kanallarını, Fox News, Fox Business, FS1, FS2 ve Big Ten Network’ü hissedarlarına satacak.

Bu satın alma, The Walt Disney Company’yi güçlendirerek, kurumun dünya çapındaki müşterilerine daha çekici içerik ve daha fazla seçenek sunmasına yardımcı olacak.

Gerçekleştirilecek satışlardan bazıları 21st Century Fox’un film ve televizyon stüdyoları, kablolu TV eğlence kanalları ve uluslararası TV işletmeleri olacak.
X-Men, Avatar, The Simpsons, FX Network ve National Geographic gibi popüler eğlence değerleri bu sayede Disney portföyüne eklenecek.

Satın alma Disney’in 21st Century Fox’un sahibi olduğu eğlence odaklı içeriklerle, Kuzey ve Güney Amerika, Avrupa ve Asya’da tüketiciye doğrudan sunduğu seçenekleri zenginleştirecek; Hulu’daki pay çoğunluk hissesi durumuna yükselecek.

Hindistan’da Star ve Avrupa çapında Fox’un Sky’daki %39’luk payı gibi önemli uluslararası varlıkların kazanımı ile Disney’in gerçek bir global eğlence şirketi olarak konumu perçinlenecek ve kritik bölgelerde dünya çapında lider içerikler sunmaya devam edecek.

Robert A. Iger 2021 sonuna dek The Walt Disney Company’nin CEO’su ve Yönetim Kurulu Başkanı olarak göreve devam edecek.

BURBANK, California ve NEW YORK, New York, 14 Aralık 2017—The Walt Disney Company (NYSE: DIS) ve Twenty-First Century Fox AŞ. (“21st Century Fox” —NASDAQ: FOXA, FOX) 14 Aralık’ta Disney’in 21st Century Fox’u, Twentieth Century Fox Film ve TV Stüdyoları, kablo ve uluslararası TV işletmeleri de dahil olmak üzere, yaklaşık 52,4 milyar dolarlık hisse (nihai rakam ayarlamalara tabi olarak değişebilecektir) karşılığında satın alması konusunda kesin anlaşmaya vardıklarını duyurdular.

Disney’in en yüksek kalitedeki markalı eğlence içeriği sunma konusundaki kararlılığının bir parçası olan bu anlaşma ile Disney daha çekici içerik sunma, dünya çapındaki tüketiciler ile daha doğrudan ilişki kurabilme ve konum ve tercihlerinden bağımsız olarak müşterilerine daha değerli eğlence deneyimleri sunma imkânı yakalayacak.

Satın alma işleminden hemen önce 21st Century Fox, Fox Broadcasting Network (Fox Yayıncılık Network’ü) ve kanallarını, Fox News Channel (Fox Haber Kanalı), Fox Business Network, FS1, FS2 ve Big Ten Network’ünü borsaya kote yeni bir şirket bünyesinde toplayarak hissedarlara satışını gerçekleştirecek.

Anlaşmanın şartları çerçevesinde 21st Century Fox hissedarları, ellerinde bulunan her bir 21st Century Fox hissesi için 0.2745 adet Disney hissesi alacaklar (rakam aşağıda belirtilen vergi yükümlülükleri oranında ayarlamaya tabidir). Bu değişim oranı Disney hisselerinin 30 günlük ağırlıklı ortalama fiyat hareketi baz alınarak belirlenmiştir.

Disney aynı zamanda 21st Century Fox ‘un 13,7 milyar dolarlık net borcunu da üstlenecek. Satın alma anlaşmasındaki fiyat toplam 52,4 milyar dolar net hisse değerlemesine ve 66,1 milyar dolarlık bir satın alma işlemine karşılık gelmektedir (iki rakam da bahsi geçen hisse değişim oranı ile hesaplanmış olup, ayarlamaların etkisi bu hesaplara dahil edilmemiştir).

Satın alınan varlıklar arasında konsolide varlıklar ve başka şirketlerdeki hisse payları da bulunmaktadır.

Popüler Eğlence Varlıkları Disney Ailesine Katılıyor

Disney bünyesine katılacak işletmeler arasında 21st Century Fox’un eleştirmenlerden alkış alan Twentieth Century Fox, Fox Searchlight Pictures ve Fox 2000 gibi film prodüksiyon varlıkları yer almaktadır. Bu kurumların çalışmaları arasında Avatar, X-Men, Fantastik Dörtlü, Deadpool, Büyük Budapeşte Oteli, Gizli Sayılar, Kayıp Kız, The Shape of Water (Suyun Sesi) ve Marslı gibi yapıtlar yer almaktadır.

İlave olarak Twentieth Century Fox Television, FX Productions ve Fox21 gibi meşhur televizyon yapım şirketleri bu anlaşma kapsamındadır; söz konusu şirketlerin yapıtları arasında The Americans, This Is Us, Modern Family, The Simpsons ve dünya çapında hit olmuş pek çok diğer TV dizisi yer almaktadır.

Disney aynı zamanda FX Networks, National Geographic Partners, Fox Sports Yerel Network Ağı, Fox Uluslararası Networkler Grubu, Star Hindistan’ı da satın alacak ve Fox’un Hulu, Sky plc, Tata Sky ve Endemol Shine Grubundaki hisselerinin de mülkiyetine sahip olacaktır.

The Walt Disney Company Yönetim Kurulu Başkanı ve CEO’su Robert A. Iger konu hakkında şunları söyledi, “21st Century Fox’un bu muhteşem işletmelerini satın almamız tüketicilerin çok daha ısrarlı şekilde zengin ve çeşitli eğlence içeriğine, daha kolay ve rahat ulaşma talebini yansıtmaktadır.

Rupert Murdoch’a, hayatını adayarak bu günlere getirdiği bu işletmelerin geleceğini bize emanet ettiği için minnettarız; bu bizim için bir onurdur. Bu olağanüstü fırsat, çok sevilen markalarımızı ve markalı içeriklerimizden oluşan portföyümüzü genişleteceği ve tüketiciye doğrudan sunulan seçeneklerimizi zenginleştireceği için, bizi heyecanlandırıyor.

Bu anlaşma bizim uluslararası alandaki erişimimizi de genişletiyor ve bize dünya çapındaki kritik pazarlarda daha fazla sayıda tüketiciye en yüksek kalitedeki hikayelerimizi inovatif platformlarımız sayesinde ulaştırma imkânı sunuyor.”

21st Century Fox İcra Kurulu Başkanı Rupert Murdoch ise şunları ekledi, ”21st Century Fox bünyesinde inşa ettiklerimiz bizim için büyük bir gurur kaynağı. Disney ile varılan bu anlaşmanın hissedarlar için, Disney’in bu heyecanlı ve dinamik sektörde liderliğinde katma değer yaratacağına inanıyorum.

Ayrıca Bob Iger’in liderliği sayesinde ortaya çıkan bu kurumun dünyanın en başarılı şirketlerinden biri olacağına inancım tamdır. Bob’a, birleşme sonrası göreve devam etmeyi kabul ettiği ve oluşan bu yeni ve birinci sınıf ekiple beraber yeni başarılara koşma kararlılığı gösterdiği için teşekkür borçluyum.”

21st Century Fox ve Disney’in Yönetim Kurullarının ricası üzerine, Sn. Iger 2021 yılı sonuna dek The Walt Disney Company’nin Yönetim Kurulu Başkanı ve CEO’su olarak göreve devam etmeyi kabul etti.

Disney Yönetim Kurulu Bağımsız Direktörü Orin C. Smith konuyla ilgili olarak şunları söyledi: “Bu kadar büyük ve kompleks bir projenin başarıyla tamamlanması için Bob’un 2021 yılı sonuna dek ispatlanmış liderlik ve vizyonunla Yönetim Kurulu Başkanı ve CEO olarak göreve devam etmesi Yönetim Kurulu için önem taşıyordu.

21st Century Fox’taki mevkidaşlarımızın bu konudaki inançlarını paylaşıyoruz ve Sn. Iger’in göreve devam etmesinin hem şirketimiz hem de hissedarları için en iyi çözüm olduğunu ve bu olağanüstü birleşmenin uzun sureli katma değerini en üst düzeye taşıyacağını düşünüyoruz.“

Tüketicilere Sunulacak Faydalar

Bu satın alma, Disney’in BAMTECH platformu da dahil olmak üzere inovatif teknolojilere geçişini hızlandıracak. Böylece, yaratıcı ekip izleyicilerle doğrudan temas edebilmek, onları eğlendirmek ve içeriği nasıl tüketebilecekleri konusunda daha fazla seçenek sunabilmek için ek imkanlara sahip olacak.

Her şirketin birbirini tamamlayan varlıkları Disney’in film, TV programları ve ilişkili ürünleri geliştirebilmesi ve bu sayede tüketicilere daha keyifli ve zengin eğlence deneyimleri sunmasını sağlayacak.

21st Century Fox’un eğlence ve içerik konusundaki yetilerinin, uluslararası alandaki güçlü varlığının ve birinci sınıf yönetici ekibi ile yaratıcı kadrosunun devreye alınması Disney’in tüketiciye doğrudan ulaştırılacak daha çekici bir eğlence deneyimi yaratmasına imkân verecek.

Bu satın alma sonucu Disney kısa süre önce duyurulan Disney ve ESPN markaları altında tüketiciye doğrudan ulaştıracağı yayınlara ilave olarak, Hulu ile dünya çapında eğlence ve spor izleyicisine içeriğe nerede ve nasıl ulaşmayı seçerlerse seçsinler daha çekici ve zengin bir deneyim sunabilecek.

Anlaşma ayrıca Disney’e X-Men, Fantastik Dörtlü ve Deadpool’u Marvel çatısı altında tekrar bir araya getirerek tüketicilerin daha önce sevgisini kazanan, birbiriyle iç içe geçmiş, daha kompleks ve zengin bir karakterler dünyası sunmasını sağlayacak.

Avatar‘ın film ailesine katılması sayesinde ise, tüketicilerin bu olağanüstü fantezi dünyasını farklı şekillerde izleme ve deneyimlemesi fırsatı doğuyor. Daha şimdiden Disney’e ait, Walt Disney World Resort’ta yer alan Animal Kingdom (Hayvanlar Krallığı) Park’ında ziyaretçiler, Pandora— Avatar‘ın Dünyası, adlı yeni “ülke”nin büyüsünü bizzat deneyimleyebiliyorlar.

Fox’un film serisinden ilham alan bu yeni ülke bu yıl içerisinde hizmete girmiş bulunuyor. Öte yandan, amacı gezegenimizi keşfetmek, korumak ve gelecek nesillere eğitim çalışmaları ve kaynakları ile ilham vermek olan National Geographic’in inanılmaz anlatımı sayesinde Disney, çocuklar ve ailelerine dünyayı ve içindeki her şeyi gösterebilmek için daha çok seçeneğe sahip olacak.

Disney’in Dünya Çapında Sunduğu Seçenekler Zenginleşecek

21st Century Fox’un değerli uluslararası varlıkları sayesinde Disney’in gerçek anlamda global bir eğlence şirketi olarak pozisyonu perçinlenmiş oluyor. Şirket bu sayede hızla büyüyen pazarlarda otantik yerel prodüksiyonlar ve tüketici hizmetleri sunarken, bir yandan da ESPN’in dünya çapındaki sporseverlere ulaştırabileceği yerel ulusal ve global spor yayınlarına kavuşacak. Söz konusu anlaşma, Disney’in uluslararası gelirleri ve varlığını güçlendirecek.

Disney’in uluslararası pazarlardaki varlığı özellikle Sky sayesinde güçleniyor; kurum Birleşik Krallık, İrlanda, Almanya, Avusturya ve İtalya’da neredeyse 23 milyon haneye hizmet sunuyor; Fox Networks International, 350 kanalı ile 170 ülkede, Star India ise 69 kanalı ile her ay Hindistan’daki ve 100’den fazla diğer ülkedeki 720 milyon izleyiciye ulaşıyor.

Satın alma işleminin sonlandırılmasından önce, 21st Century Fox’un Sky’ın şu anda elinde bulunmayan %61 hissesini almak üzere daha önce başlattığı çalışmayı sonuca ulaştırması beklenmektedir. Sky, inovatif ve üstün kaliteli, tüketiciye doğrudan ulaşan platformları, ses getiren markaları ve hem güçlü hem de saygın lider kadrosu sayesinde, Avrupa’daki en başarılı ücretli televizyon ve yaratıcı içerik sağlayıcılardan birisi konumundadır.

21st Century Fox, Sky’ın geri kalan hislerini alma konusunda kararlıdır ve gerekli yasal izinlerin alınması durumunda hisse devrinin 30 Haziran 2018 itibari ile sonlanacağını öngörmektedir. 21st Century Fox’un söz konusu Sky hisse alımını birleşme öncesi tamamlaması durumunda, The Walt Disney Company satın alma anlaşmasının sonlanması sonucu, Sky’ın tamamına sahip olacak, aynı zamanda mevcut borçlarının da tamamını üstelenecektir.

The Walt Disney Company Hakkında

The Walt Disney Company ve iştirakleri çeşitli sektörlerde faaliyet gösteren dünya çapında bir eğlence şirketidir. Şirketin dört ana iş kolu bulunmaktadır: Medya TV Kanalları, Parklar ve Eğlence Alanları, Stüdyo Eğlence Merkezleri ve Tüketici Ürünleri & İnteraktif Medya. Disney Dow 30 endeksinde yer alan şirketlerden birsi olup 2017 mali yılında 55,1 milyar dolar cirosu bulunmaktadır.

21st Century Fox Hakkında

21st Century Fox dünyanın lider kablo TV, yayıncılık, film, ücretli TV kanalları ve uydu varlıkları portföylerinden birisi olup, dünya çapında altı kıtada faaliyet göstermektedir. 21st Century Fox her gün 50 yerel dilde 1.8 milyar aboneye ulaşmakta olup, global nitelikte kablo TV ve yayın ağlarına sahiptir; bunlar arasında, FOX, FX, FXX, FXM, FS1, Fox News Channel, Fox Business Network, FOX Sports, Fox Sports Network, National Geographic Kanalları, Star India, ABD’de bulunan 28 yerel TV kanalı ve 350’den fazla uluslararası kanal, Twentieth Century Fox Film film stüdyosu; TV prodüksiyon stüdyosu olarak faaliyet gösteren Twentieth Century Fox Television ve Endemol Shine Group’taki %50 lik payı sayılabilir. Şirket Avrupa’nın lider eğlence kuruluşu olan ve beş kıtada 23 milyon eve hizmet veren Sky’ın yaklaşık %39,1’lik hissesine de sahiptir. 21st Century Fox hakkında daha fazla bilgi için lütfen www.21CF.com adresini ziyaret ediniz.