Abone Ol

Fox Haber seçim gecesi neden çok izlendi?

Vatan gazetesi yazarı Oya Doğan, 1 Kasım'da seçim gecesini Fox Haber’in mutfağında geçirdi. Doğan, o gece reyting rekoru kıran Fox Haber'in seçim gecesine nasıl hazırlandığını ve nasıl başarılı olduğunu köşesinde anlattı.

Fox Haber seçim gecesi neden çok izlendi?

İşte o yazı...

Seçim gecesini Fox Haber’de geçirdim

Farkında mısınız, aylardır reyting listesinin üst sıralarında bir haber bülteni yer alıyor? Hatta çoğu zaman milyonlar harcanan, starların oynadığı dizilerin karşısında Fox Haber zirveye oturuyor. Bu ülke yansa halk dizi izler klişesini de yerle bir ediyor. Çünkü bizim iç sesimizi Fatih Portakal seslendiriyor. Merak ettiklerimizi, hepimizin anlayabileceği bir tarzla, güvenimizi kazanarak ve cesurca soruyor. Bir patlamanın perde arkasını da, doğalgaza gelen zammı da, izleyici yorumlarını da, siyasetçilerin konuşmalarının alt metnini de samimiyetle anlatıyor. Ben evde olmasam bile kaydedip mutlaka Fox Haber izliyorum. Gerçekleri izleyeceğimi bilerek ekran karşısına oturuyorum. O nedenle İmeye ve o adrenalini ekiple yaşamaya karar verdim.

Birbirlerine “Kanka” diyorlar

Pazar günü 16.30’da Zeytinburnu’ndaki Fox TV’deydim. Fox Haber Genel Yayın Yönetmeni Doğan Şentürk karşıladı beni. 18.15’te Gülbin Tosun’la yayına başlayacaklardı. Ekip son hazırlıklarını yapıyordu. “Son toplantıyı ne zaman yapacaksınız?” diye sordum. Şentürk, “Seçim gecelerine çok alışık olan bir ekibimiz var. Biz toplantımızı dün bitirdik. Herkes ne yapacağını, bir son dakika durumunda nasıl davranacağını çok iyi biliyor. Konuklarımız hazır” cevabını verdi. Fox TV’nin tüm yönetim kadrosu ve çalışanları da soluğu haber merkezinde almıştı. Saat 17.00 gibi Fatih Portakal’ın stüdyosunu keşfe çıktım. O çoktan stüdyoda provaya başlamıştı. Reji ekibiyle tüm grafikleri yeniden gözden geçiriyor ve ilk gelen verilerle son hazırlıklarını yapıyordu. 17.30 gibi İsmail Küçükkaya ona katıldı. Portakal ve Küçükkaya birbirlerine “Kanka” diye hitap ediyor. Habercilik dünyasında pek alışık olduğumuz bir şey değildir bu. Genellikle herkes diğerinin önüne geçmeye çalışır. Ancak bu ikili kendilerinden çok total başarıyı önemsiyor.

Kalemlerle tüyo verdi

Yayın öncesi uzun bir gece olacağını konuşuyorduk. 18.15’te yayına girdiler. Tosun iki haberin anonsunu yaptı ve sözü Fatih Portakal ve İsmail Küçükkaya’ya bıraktı. Ben rejide seçim yasakları olduğu için top çevirmelerini izlerken, Portakal kalemlerinin rengini göstererek izleyiciye tüyo veriyordu. Rejide 30, stüdyoda 20, haber merkezinde onlarca kişi beklerken bir anda seçim yasakları kalktı. Yasağın bu kadar erken kalkması bugüne kadar görülmemiş bir şeydi. 17.00’de seçim bitti ve 18.20’de yasaklar kalktı. Ondan sonra da tüm hazırlıklar devreye girdi. Ekranda Portakal ve Küçükkaya, rejide Murat Keskin, haber mutfağında Doğan Şentürk, Kubilay Tümen, Enis Ersoy hummalı bir çalışmaya başladı. Saat 20.00’de artık sonuçlar belliydi. Konuklar yayına çıktı ve yeni Türkiye’yi tartışmaya başladılar.

Zirveye oturacakları belliydi

Sosyal medyada Fatih Portakal ve İsmail Küçükkaya’nın capsleri alınıp binlerce eleştiri yağarken, onlar yayını en iyi şekilde yürütmeye çalıştılar. Ben gece 12.00’ye yaklaşırken stüdyodan ayrıldığımda onlar hâlâ yayına devam ediyordu. Diğer tüm kanalların da seçim yayınını monitörlerden takip ettiğim için sabah reyting listesinde zirveye oturacaklarına emindim. Çünkü haberin merkezinde kaldığım 8 saatte dersine iyi çalışmış, odağına toplumu bilinçlendirmeyi koymuş, birbirine köstek değil destek olan, konuşmaktan korkmayan ve sadece habercilik yapan bir ekip gördüm. Demek ki; iyi, tarafsız ve toplumun iç sesi olduğunuzda haberde izlenirmiş. Doğan Şentürk’ün ve ekibinin emeğine sağlık! Haberin eğlencenin önüne geçtiği bir bülten hazırladıkları için teşekkürler!

OYA DOĞAN / VATAN GAZETESİ