Abone Ol

Financial Times'dan Erdoğan'ı kızdıracak analiz: Yeni sultanın buruk zaferi

Financial Times, referandumun ardından birkaç günün Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan için kritik olduğunu ve meşruiyetinin sorgulanabileceğini yazdı.

FT'den referandum yorumu: Yeni sultanın buruk zaferi

Britanya’nın önde gelen gazetelerinden Financial Times, referandumun ardından birkaç günün Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan için kritik olduğunu ve meşruiyetinin sorgulanabileceğini yazdı.

BBC Türkçe’nin aktardığına göre gazete Erdoğan’ın referandumdan sonra OHAL’in uzatılmasını hedeflediğini belirtti.

Dün gece OHAL’in, 19 Temmuz’a kadar uzatılmasına karar verildi.

OHAL’le birlikte muhaliflerin susturulduğu yönündeki endişelerin artacağına dikkat çeken gazete, Türkiye’nin Avrupa Birliği (AB) ve Batı ile ilişkilerinin iyileştirilmesine dair umudun azalacağını kaydederek, “Erdoğan referandumdan ‘Evet’ çıkarsa ekonomik olarak güçlü ve siyasette istikrarı sağlamış bir millet kuracağı sözü vermişti” ifadelerini kullandı.

‘Erdoğan mevcut davranma biçimini kullanmaya devam edecek’

Gazeteye konuşan Carnegie Vakfı Türkiye uzmanı Sinan Ülgen, referandum sonuçlarının Erdoğan’ın mevcut davranma biçimini kullanmaya devam edeceği anlamına geldiğini kaydederek, “Erdoğan, çoğunluğun seçtiği bir liderin neredeyse kendine özgü yollarla ülkenin belli siyasi gündem maddelerini öne çıkarma hakkı olduğuna hep inandı. Bu prensibinden ödün vermiyor” dedi.

‘Yatırımcılar tartışmaları yakından izleyecek’

Referandumun olası ekonomik sonuçlarına da yer veren Financial Times şunları kaydetti: “Yatırımcılar olası bir erken seçim ya da AB ile ilişkileri iyice gerecek idam cezasının getirilmesi tartışmalarını yakından izleyecek. Ekonomideki zayıflama referandumda en büyük üç şehrin siyasi çizgisinin neden kaydığını açıklayabilir. Özellikle Erdoğan’ın yeni İslamcı uyanışı için önemli İstanbul referandumda ondan uzaklaştı.”