Abone Ol

Fethiye plajında korkutan gelişme: Deniz neden sapsarı oldu?

Fethiye’de denizin renginin sararması konusunda Muğla Belediyesi ve Çevre il Müdürü çelişkili açıklamalar yapıyor. Fethiye Körfezi’nde başlayan deniz kirliliği Çalış Plajına yayıldı.

Fethiye plajında korkutan gelişme: Deniz neden sapsarı oldu?

Muğla’nın cennet köşelerinden Fethiye’de deniz kirliliği baş gösterdi. İlk olarak körfezde görülen kirlilik ünlü çalış plajını tanınmaz hale getirdi.

Muğla Büyükşehir Belediye Başkanı Osman Gürün, kirliliğe bölgedeki atık su tesisinin yol açtığı haberlerini yalanlayarak sebebin “tarımsal ilaçlar” olduğunu söyledi. Muğla Çevre ve Şehircilik Müdürü Ömür Özdil ise Gürün’ün aksine “renk değişimi atık su tesisinden kaynaklanıyor” dedi.

Nedeni tartışma konusu kirlilik yerli yabancı turistlerin uğrak yerlerinden Çalış’a yayıldı. Birçok tatilci denize girmeden sahilde güneşlenmeyi tercih ederken, denize girenler ise sudan kötü kokular geldiğini belirtti.

İŞTE FETHİYE’DEKİ DENİZİN SON DURUMU... VİDEO

Muğla Büyükşehir Belediye Başkanı Osman Gürün, Atık Su Arıtma Tesisi’nin Fethiye Körfezi’ne negatif bir etkisinin olmadığını belirterek, “Körfez’deki renk değişiminin tarımsal ilaçlarla ilgili olduğu bilimsel olarak tespit edildi.” dedi.

Fethiye Körfezi’nde ve Atık Su Arıtma Tesisi’nde inceleme yapan Gürün, gazetecilere yaptığı açıklamada, denizdeki renk değişiminin arıtma tesisinden kaynaklandığı algısının büyük bir hata olduğunu söyledi.

Körfezde yer alan atık su arıtma tesisinin 23 bin 500 metreküp kapasiteye sahip olmasına karşın bugün itibarıyla 33 bin metreküp kapasiteyle çalıştığını belirten Çevre Müdürü Özdil’e göre ise kirliliğin sebebi bu durum.

Yeterince arıtılmayan atık suların içinde deterjan benzeri evsel atıklar bulunduğunu dile getiren Özdil, atıkların denizin içindeki azot ve fosfat oranını çok yüksek seviyelere çıkardığını ifade etti.