Abone Ol

Ferda İskitoğlu yazdı: Medyada kadına taciz davası: Melis Bayraktar’ın zaferi

Medyafaresi.com yazarı ve deneyimli İletişimci Ferda İskitoğlu, medyada tacize uğrayan kadınlar adına sessiz sedasız kazanılan bir hukuk mücadelesini gündeme taşıdı. Bakın Melis Bayraktar neler yaşamış?

Medyada taciz davası: Melis Bayraktar’ın zaferi

İşte Ferda İskitoğlu’nun çok konuşulacak yazısı:

2 yıl önce Sözcü gazetesi muhabiriyken sozcu.com.tr’nin Genel Yayın Yönetmeni M.Ç.’nin sözlü taciz ve mobingine uğrayan, sonrasında işinden atılan Melis Bayraktar dün işe giriş davasını kazandı.

Bilgi Üniversitesi mezunu ve Fransa’da Universite de Montepellier’da Siyaset Bilimi ve Gazetecilik bölümünde Yüksek lisans yaptıktan sonra babasının rahatsızlığından sonra Türkiye’ye gelen Melis Bayraktar, Sözcü gazetesinde 2 yıl önce işe başlamıştı.

Sosyoekonomik anlamda güçlü bir kadın olan Bayraktar, bir çok gazetecinin ulaşamadığı sanatçılara, oyunculara ulaşabiliyor ve röportaj yapma imkanı buluyordu. Çünkü işini seviyordu.

Ferda İskitoğlu yazdı: Medyada kadına taciz davası: Melis Bayraktar’ın zaferi - Resim: 1

Olay nasıl oluyor peki?

İddiaya göre Genel Yayın Yönetmeni muhabir arkadaşımızı yemeğe çıkarmak ve işindeki pozisyonunu konuşmak ister. Bu teklifi reddeden Bayraktar, üstüne bir teklif daha alıyor çalıştığı sitenin Genel Yayın Yönetmeni’nden ve bunu da kabul etmiyor.

Sonrasında ise mobbingler başlıyor… Nasıl mı? Röportajlarının ve haberlerinin yayınlanmamasıyla.

Ferda İskitoğlu yazdı: Medyada kadına taciz davası: Melis Bayraktar’ın zaferi - Resim: 2

Geçtiğimiz yıl ne yayın grubunun maddi desteğini, ne de herhangi bir pr ajansının gezisine katılmadan kendi imkanlarıyla Cannes’a giden Melis Bayraktar Cannes’da akşam gerçekleşen partiye katılan tek Türk Gazeteci oluyor.

Fakat bunu kimse bilmiyor. Cannes Film Festivali izlenimleri gazetede yayınlanmıyor.

Ünlü oyuncu Andrien Brody, Nikolaj Coster, müzisyen Carla Bruni … gibi isimlerle röportajlar yapıyor ama yine yayınlanmıyor.

Ferda İskitoğlu yazdı: Medyada kadına taciz davası: Melis Bayraktar’ın zaferi - Resim: 3

Çünkü Yayın yönetmeni olduğu için hangi haberin girip girmeyeceği yetkisi kendisinde bulunuyor. Fakat Fetö davasına adı karışan Mediha Olgun’un arkasında durmayıp her gazeteci kendi haberinden sorumludur diyebiliyor. Neyse bu konulara hiç girmeyelim.

Sonrasında ise Yayın yönetmeni ve muhabir arasında tartışma yaşanıyor ve Bayraktar işten atılıyor. Melis Bayraktar işten atıldıktan sonra hemen işe dönüş davası açıyor ve mutlu son.

Gazeteci açtığı davayı dün kazandı. Fakat ilgili kişiye açtığı dava halen devam etmekte... İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı Ailenin Korunması ve Kadına Şiddetin önlenmesi Bürosu Savcısı İbrahim Bozkurt’a davalının ifade vermesi halen bekleniyor.

Bayraktar kuruma açtığı davayı kazandı. Fakat kişiye açtığı dava hala uzatılıyor. Umarım bir an önce davalı ifadesini verir. Bu sektör ne yazıktır ki hep böyleydi ve devam ediyor.

Medya kuruluşlarında geçmişten günümüze kadınlara taciz ve tacize karşılık verenlerin sonucunda türlü türlü mobingler sadece erkek kadına değil, kadınlar da erkeklere yapıyor. Hatta insanlar hemcinslerine de türlü türlü mobbingler uyguluyor.

Ben Pr yaparken yaşamıştım mesela Muhabirliği bırakmamın ilk nedenleri arasında da bunu gösterebilirim. Siz sanatçı ile röportaj yapmak istersiniz. Ama sanatçı öğle vakti alkol alıp size şiir okumaya çalışır.

Siz daha sektöre yeni girmişsinizdir, olayları anlamaya çalışırsınız biri kolunu atar 40 yıllık dostu gibi biri masaj yapmaya yeltenir. Kısaca hepimiz sözlü, sözsüz tacizlere uğradık.

Aslında sadece medyada değil her sektörde var bu durum. Lütfen korkmayın işsiz kalırım diye…

Bir kapı kapanır, bin kapı açılır. Bunu unutmayın.

Ferda İskitoğlu / Medyafaresi.com