Abone Ol

Fehmi Koru: Abdullah Gül durumdan inanılmaz derecede rahatsız ve huzursuz

Yüksek Seçim Kurulu’nun (YSK) cumhuriyet tarihinde bir ilke imza atarak Ekrem İmamoğlu’nun İBB Başkanı seçildiği seçimleri iptal etmesinin ardından, bir süredir yeni parti kurma çalışması içinde olduğu konuşulan Abdullah Gül’ün ‘inanılmaz derecede rahatsız ve huzursuz olduğu’ kaydedildi.

Fehmi Koru: Gül durumdan inanılmaz derecede rahatsız

BBC’nin Türkiye muhabiri Mark Lowen’a konuşan Gül’ün yakın çevresindeki isimlerden, gazeteci Fehmi Koru, “Eski Cumhurbaşkanı, durumdan inanılmaz derecede rahatsız ve huzursuz” yorumunda bulundu.

"Erdoğan’ın artan otoriter çizgisine yönelik ayrılıklar da yeniden seçim kararıyla birlikte genişleyebilir"

Lowen, BBC için kaleme aldığı analizde, seçimlerin yenilenmesinin Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan için ‘riskli’ olduğunu savunarak, bir süredir devam eden ‘yeni parti kurulacak’ iddialarını hatırlattı. “Erdoğan’ın partisi bölündü” diyen Lowen, şöyle devam etti:

“Gül’ün yakın arkadaşı Fehmin Koru, Erdoğan’ın başkan olarak selefi, AKP’nin kurucu üyelerinden Abdullah Gül’ün ayrılmak ve eski Maliye Bakanı Ali Babacan’la yeni bir parti kurmak istediğini söyledi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan tarafından görevi bırakmaya zorlanan eski Başbakan Ahmet Davutoğlu’nun da yeni bir parti kurması bekleniyor. Yakın zamanda, cumhurbaşkanının yakın halkasının kendilerini parti komitelerinden üstün gördüğünü ve sanki bir paralel yapı gibi partiyi yönetmek istediklerini söylemişti.

Ayrıca, Erdoğan’ın artan otoriter çizgisine yönelik ayrılıklar da yeniden seçim kararıyla birlikte genişleyebilir.

(...)

“Erdoğan, ülkenin kurucu lideri Atatürk’ten sonra 16 yıl boyunca ülkenin en güçlü başkanı olmuştu. Bu sefer, eline fazla güvenmiş olabilir.”

*Mark Lowen'ın BBC için kaleme aldığı analizin tamamını İngilizce orijinalinden okuyabilirsiniz.